Byggahus.se

Mycket tufft för småhustillverkarna

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 3 255 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
 2. Z
  Husägare · 234 inlägg
  Bra. Låt skiten tanka så att bygga nytt är lättare. De har tjänat sina pengar. Nu får de bara tjäna mindre
   
 3. M
  Medlem · 3 411 inlägg
  trist för dom anställda

  men fulare hus en dom har finns nog inte
   
 4. R
  Medlem · Stockholm · 181 inlägg

  ramini

  Medlem
  Överprisad produkt med syftet att mjölka marknaden.
   
 5. S
  Medlem · Stockholm · 911 inlägg

  surfarn

  Medlem
  Okunniga kommentarer. Det är inget fel på kataloghus, tvärtom erbjuder de något som är omöjligt att få på andra sätt, nämligen ett fast pris. Okej, fast pris är det lite olika med, men från 10cm makadam under plattan och upp till taknock är iaf möjligt. De är heller inte överprisade utan tvärtom så kan du sällan upphandla samma produkt till lägre pris själv. Men såklart finns det undantag.. Vi får se vart detta leder, men just nu ser det mörkt ut...
   
  • Laddar…
 6. tensiden
  Husägare · Sydöstra · 2 196 inlägg

  tensiden

  Husägare
  Har bekant i branschen och det dras ner rejält. Minst ett skift bort per dag beroende på hur fabriken sett ut. På vissa håll har hälften blivit varslade eller redan fått gå. Man jagar alla uppdrag som går att få, för orderstocken är halvfylld trots att man skurit ner rejält på produktionskapaciteten. Jag själv med känningar in i fastighetsägarsidan ser att man drar ner på även det stora byggandet.
   
 7. rickardg
  Elektroniktokig · Rönninge · 727 inlägg

  rickardg

  Elektroniktokig
  Minskade volymer minskar stordriftsfördelarna, med ett skift mindre använder de utrustningen mindre effektivt och dyrare materalpriser både pga världsläget och förvärras ännu mer av svag krona lär äta upp det de tar ut mindre vinst och mer därtill.

  Vägen framåt för vanligt folk med fortsatt höga räntor och höga elpriser några år framåt kommer nog gå mot mer välisolerat och kompakt boende om folk ska ha råd att bo i hus. :thinking: Troligen med pulpet-tak i söder-riktning för att få plats med tillräckligt myckte solceller på den mindre ytan ;)
   
 8. M
  Medlem · 3 411 inlägg
  så det borde finnans rum att få ett bra pris nu då
   
 9. M
  Medlem · 3 411 inlägg
  finns ju mängder med trådar här om problem med kataloghus på nyheterna med

  googla älvsbyhus problem så ser du
   
 10. SågspånPappspikEternit
  Husägare · Småländska höglandet · 2 363 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Husägare
  Det är knappast relevant att klaga på kataloghus i den här tråden. Oavsett så bor en stor andel av oss villa/radhusboende i en serieproducerad byggnad, åtminstone nästan alla hus som är byggda de senaste 90 åren. En majoritet av flerfamiljshusen från samma tidsperiod är också prefab, one size fits all.

  För att återgå till ämnet så bor jag i husfabriksland (inte Älvsbyn, märk väl) och här känner alla någon som är orolig över om hen får behålla jobbet eller inte, om det inte t o m gäller en själv. Än så länge har fabrikerna att göra med befintliga ordrar, men orderingången just nu är i princip noll. Tråkigt, men inte oväntat.
   
 11. M
  Medlem · 3 411 inlägg
  att alla prefab hus skulle vara dåliga har jag inte sagt finns ju riktigt bra mins inte tillverkarens namn tysk firma som ska vara riktigt bra och ser bra ut med
   
 12. M
  Medlem · 1 inlägg

  Mattias85

  Medlem
  Är det någon som lyckats förhandla sig till bra rabatter från hustillverkarna nu i dessa tider?
   
 13. H
  Medlem · Stockholm · 518 inlägg

  HenrikHuslöse

  Medlem
  Hus byggs ju på beställning, inte mot lager så det blir ju inte samma situation som till exempel bilar. Finns det inte beställningar kan fabriken friställa personal eller stoppa produktionen en period. Det lilla jag sett av produktionsutrustningen så verkar den ganska enkel, inte som ett pappersbruk eller en bilfabrik. Det är nog inte så dyrt om den står still ett skift. Förutsättningarna för stora rabatter verkar därför dåliga, men jag kan ha fel.
   
 14. M
  Medlem · 3 411 inlägg
  prut mån finns på alla produkter dom tar ju från vinsten tror dom här hustilverkarna har stora vinster normalt på ett hus
   
 15. K
  Medlem · 74 inlägg

  karlbrutal

  Medlem
  Nej. De senaste (fram till 2021) årens småhusbyggboom skapade en väldig konkurrens bland husfabrikanterna och pressade marginalerna till det yttersta. Det är skillnad på omsättning och vinst. Anebyhus exempelvis har omsatt strax under miljarden årligen och är nu satt i rekonstruktion.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.