Byggahus.se

Mura fast rökrör i murstock bredvid rökgång?

 1. J
  Medlem Nivå 3
  Ska installera en kamin i en murstock med sex pipor. De fyra yttre piporna är stora och i två sitter kakelugnar och i de andra en vedspis och en kåpa. De är alla rätt stora. Mellan dessa finns två imkanaler. Jag tänkte installera kaminen i en av dessa. Murstocken är lätt asymmetrisk och om kaminen ska placeras mitt för murstocken på enklaste sätt hamnar rökröret ca 15 cm till höger om imkanalen. Min tanke är att hugga upp ett hål som "angränsar" till kanalen, och att röken då kommer in via stosen från sidan. Men jag har ingen erfarenhet av murstockar och hur de är konstruerade.

  Finns det risk att jag hamnar för nära en av de större gångarna, eller finns det tillräckligt med mån (antar att det handlar om kortsidan av en sten)?

  Finns det regler som hindrar att installera på detta sätt? Tänkte hugga upp ett hål för sotlucka vid golvet, men det blir då mitt för imkanalen. Kan sotarn knorra om detta?

  Vet att jag borde haft en skiss, men jag bifogar ett foto som kanske förtydligar. Imkanalen är alltså mitt på murstocken med bredden den har upptill.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg


  //Johan
   
 2. PNO
  Medlem · Nivå 14
  Jodå, regler för detta finns - reglerna för rökgångar och eldstäder är troligen bland de äldsta reglerna för byggande som vi har (de har förvisso ändrats med tiden, men området har varit reglerat länge).

  Viktigaste av allt är att de pipor du tänker använda inte används till något annat eller mynnar någon annan stans också. Sedan ska de vara täta mot omgivande kanaler och av lämplig dimension för det du vill ansluta. Det var det som är lätt att kolla. Nästa punkt är bökigare och det är avstånd till brännbara byggandsdelar. Idag gäller i princip ett funktionskrav - temperaturen får ej bli för hög (över 80 grader) på omgivande delar. Men det är ju lite svårt att beräkna på egen hand. Det finns dock allmänna råd som i princip är de samma som de gamla byggreglerna för hur man kan göra för att hålla acceptabla temperaturer. Jag ids inte gå igenom allt detta utan hänvisar dig istället till Umeå Andra Sotningsdistrikts utmärkta hemsida så får du läsa på själv.
  http://umesotning.se/?page_id=77
  Under menyn byggbestämmelser så finns det mera nyttig information.
  Generellt kan jag dock varna för att om piporna är murade för att vara just ventilationskanaler i någon form så är det möjligt att de har för tunna väggar för att få användas som rökgångar.

  Angående sotaren - Det är du som fastighetsägare eller nyttjanderättshavare som är ansvarig för ditt brandskydd och du som byggherre som är ansvarig för att du följer byggreglerna. Följer du byggreglerna så kommer inte sotaren klaga vid installationsbesiktningen och sköter du ditt brandskydd så kommer han inte klaga vid brandskyddskontroll. Kom ihåg att bygganmäla till kommunen och följ reglerna så blir det bra.

  För övrigt bra att du tänkt på sotlucka. Bristande möjligheter att få ut sotet efter sotning är tyvärr en mycket vanlig orsak till soteld. Flygsotet brinner inte så lätt i pipan, men när det samlats i en lös hög närmast eldstaden så blir det istället en väldig brasa.
   
  • Laddar…
 3. J
  Medlem Nivå 7
  Spara på din och dina barns hälsa genom att i stället köra kaminen till skrothandlarn eller sälja den till någon stadsbo som "flyttat ut på landet".
  Hälsan ska man inte leka med och eldningsutrustning är inga leksaker utan är avsedda att värma huset och då finns det bättre altenativ än en kamin.
  Sotarmyndighetens brandinpektör bestämmer om en installation blir godkänd och då är det alltid bäst att fråga där först.
   
 4. kulle
  Medlem · Nivå 10
  Den här stadsbon som han ska sälja den till, är inte dennes hälsa nåt att vara rädd om ?
   
 5. J
  Medlem Nivå 3
 6. kulle
  Medlem · Nivå 10
  Så himla fint med dom här gamla spisarna, snyggt rum i övrigt oxå.
   
 7. J
  Medlem Nivå 3
  Tack!!!