Byggahus.se

MSB - klara självförsörjning i minst en vecka

 1. H
  Medlem · Nivå 12
  Brukar alltid se till att tanka innan jag är nere på kvarts tank.
  Min uppfattning är om något akut händer så vill jag inte börja med att tanka.... Och med kvarts tank klarar jag de resor som kan krävas akut med god marginal.

  På jobbet ska viss utrustning vara fulltankad och startklar.
   
 2. R
  Medlem · Nivå 8
  Äh, bor i en liten fjällby runt polarsirkelen, Vedeldat hus med ved lager , redan lånat hem skyddsutrustning från jobbet. Gång avstånd till smältvatten på sommar och snö på vinter. Vi synes på andra sidan
   
 3. F
  Medlem · Nivå 14

  Äähhh, ja! De kom från ett område som har spridit den största smittan sen SARS. Det gjordes kontroller innan de begav sig hem. Men vad säger att de inte bar på viruset när de skickades hem? Absolut ingenting.

  Samtidigt var där smittade med på planet som de flög hem ihop med. Hyfsat stor risk att någon var/blev smittad. Sen får de springa runt fritt hemma och i samhället. Nej, jag tycker personligen det är skandalöst. Sen är jag en av dem som garanterat dött om jag fått detta virus vilket kanske gör mig lite mer orolig än dig.

  Jag litar mer på mer utvecklade länder som USA och Australien än Sverige. Som tydligen har gjort ett totalt annorlunda bedömning än våra svenska kollegor.
   
 4. S
  Medlem · Nivå 10
  Beror på vilka medborgare :) Jag tror jag kommer ha fullt upp att hjälpa de jag bryr mig om.
   
  • Laddar…
 5. B
  Medlem · Nivå 20
  Det får de ju inte. När man pratade med dem om hur allvarligt det är och vilka restriktioner som gäller så märks det ju om de tog det på allvar eller inte. Sen ska de ju ta tempen varje dag och rapportera till vårdcentralen. Det fungerar ju bra så länge det är fråga om några få men om det är fråga om många personer, som i en del andra länder, så kan det ju vara svårt att hålla koll. Risken med att man ålägger för hårda restriktioner är ju att folk blir motvalls och absolut ska försöka komma runt reglerna.
   
 6. yonna
  Medlem · Nivå 15
  Man har tydligen lyssnat på kanadensiska tidigare erfarenheter som visat att det funkar bättre med frivillig isolering. Precis som Birgit skriver stressar tvång att folk försöker ta sig ut om de är inlåsta av myndigheterna.
   
 7. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 17
  Låter vettigt.

  Jag undrar också varför man helt enkelt inte köpte deras tjänster. 10 000 kr per dag i ekonomisk ersättning för hemmakarantänen gör de flesta mycket motiverade. Det är ju i paritet med vad vi betalar en hantverkare för en arbetsdag med oplanerat småjobb.
   
 8. H
  Medlem · Nivå 12
  Max 804kr per dag minus skatt är svenska ersättningen enligt FK.
  Det blir för 14dagar ungefär 7.500:- efter skatt för de som betalar 34% i skatt.

  Hur fungerar "frivillig karantän" om man är fler i samma bostad. Ex man, fru och två barn men endast en familjemedlem har risken att vara smittad. Ex efter en arbetsresa...

  Ska den ev. smittade personen vistas med de andra i familjen som garanterat är smittfria?
   
  • Laddar…
 9. pacman42
  Medlem · Nivå 13
  Hur många högavlönade (som reser mycket) är beredda att ta den smällen när man mår bra? Förstår att flera svenska storbolag väljer att betala ut lön under karantänperioden.
   
 10. pacman42
  Medlem · Nivå 13
  Jag såg att en av svenskarna från Wuhan fick bo på hotell. Oklart dock vem som betalar.
   
 11. B
  Medlem · Nivå 20
  Ett villkor är att de ska undvika kontakt med andra människor. Det finns ju olika sätt att lösa det, t.ex. resten av familjen kan bo hos släkt eller vänner, eller man har så stort hus att en person kan bo i en avskild del med eget badrum.

  Statsepidemiologen intervjuas här: https://www.nsd.se/nyheter/evakuerade-fran-kina-hemma-i-sverige-nm5293643.aspx
  Står t.ex. att gruppen är under extrem kontroll och har kontrollerats noga att de är utan symptom både före och efter flygningen samt att eftersom det är en liten grupp går det att kontrollera dem till skillnad från Frankrike där det är så många att det är billigare och enklare att skapa en särskild organisation som tar hand om alla på ett enda ställe.
   
  • Laddar…
 12. ricebridge
  Husägare · Nivå 14
  Pah! Det går nog ganska fort. Med den inställningen blir det inte särskilt många kvar att bry sig om.