Byggahus.se

Motgången jag inte orkade: Nytt massivt trägolv, kupade golvbrädor

 1. torparavgrund
  Medlem · 207 inlägg
  Ni kan skippa delen i [hakparentes], inte nödvändigt men jag har redan skrivit det så det får stå.

  [Efter mer än ett års slit med bara möjlighet en-två halvdag varje helg ungefär, offrat hela årets semester, försenats månader extra av att jag hade corona, allt smutsigt slit med att riva en hel murstock, skyffla allt sågspån, riva all trossbotten, byta rötskadade bärlinor, rensa, plasta och isolera hela krypgrunden och bygga ny trossbotten så var det äntligen dags: mitt 28 x 220 grangolv jag haft sedan i somras ska äntligen in! Jag satte in första brädan, mätte noggrat så att allt ska bli symmetriskt, satte in en bräda till, OK kärvade lite men det gick, skulle ha in tredje brädan... bom stopp. Spelade ingen roll hur jag tricksade och försökte, när jag väl fått den i spånt hela vägen hoppade den ur i ena änden när jag försökte slå in den lite. Blev alltmer förbannad, började till sist provisoriskt skruva fast den i ena änden medan jag försiktigt slog i den andra. Helt i spånt, bom stopp. En glipa på nån millimeter kan jag leva med, men här var runt 4 mm.

  Bekännelse: tills sist jag fick ett fullständigt psykbryt och gick efter en slägghammare och totalt massakerade sidan på brädan i ett försökt att se om det ens gick att få in den med våld. Det gick inte, brädan är bara att slänga och jag hamrade så frenetiskt att jag slet av huden där pekfingret möter handflatan. Jag hade verkligen sett fram emot ett moment som skulle kännas riktigt belönande och gå lätt och se snyggt ut. Att även detta ska vara något som kommer vara extremt pilligt och ta lång tid och i slutet se halvdant ut tog knäcken på mig mentalt. :worried: ]

  När jag samlat mig lite tog jag loss båda bräder jag satt efter den första, de är ändå så pass förstörda. Jag tänkte att de var de små ojämnheterna i golvbjälklaget som gjort det. Så jag fick för mig att se om det gick när båda var lösa. Döm min förvåning när det inte gick då heller. Det var som att fjädern slog i botten för tidigt. Så jag provade att hyvla ned den - helt plötsligt gick det, men kanterna blir inte jämna ändå, och en brädans kant blir klart högre än den andra.

  Heureka: den ena brädan hade kupat sig. Jag hade sett det redan innan men tyckte inte det var så farligt. Lägger jag en rätskiva över en 220mm bred bräda är kupan ca 3-4 mm som djupast, så jag tänkte att det inte borde spela någon roll. Det spelar tydligen jättestor roll.

  En snabb översikt av brädhögen (sammanlagt 70 eller 75 m2) säger mig att 20-30% av alla brädor har liknande kupning, och många andra svag men mindre kupning. Trots alla försiktighetsåtgärder, de har legat skyddade och isolerade från både extrem värme och fukt. Så, nu vill jag ha forumets goda råd om hur jag kan rädda detta eller om 25 tkr i brädgolv blivit till bastuved.

  Massivt grangolv, skapligt många brädor har kupat sig, dessa går inte att få på plats.

  Mina funderingar så långt:

  • Hyvla ned fjädern på de värst kupade tills de passar, sedan hyra en slip (och förstöra den vackra hyvlade ytan) för att få ned de olikhöga kanterna mellan bräderna?
  • Finns det något sätt att platta till dem igen? Som fungerar på så stor yta? De kupar sig för att olika sidor torkat olika fort, kan man fukta ena sidan för att få den att gå tillbaka?
  • Om jag blir desperat nog att spika dem ovanifrån, kan detta "tvinga" dem platta mot bjälklaget?
   
 2. Violina
  Husägare · 2 324 inlägg

  Violina

  Husägare
  Är du säker på att de legat helt rakt?
  Annars gör en sån sak att de absolut blir krokiga (särskilt om de legat sedan i somras)
   
 3. torparavgrund
  Medlem · 207 inlägg
  Jag använde ett 180 cm långt vattenpass jag vet är helt rakt som rätskiva på alla brädor jag använt hittills, kunde inte se att bräderna krökt eller slagit sig. utan så vitt jag kan avgöra har de bara kupat sig.

  Själva bjälklaget är ojämnt, men det visste jag innan och gick mycket noggrant med vattenpass och remsor masonite, tretex och papp så att det är helt i våg från vägg till vägg, så det ska inte vara något problem
   
 4. S
  Medlem · 129 inlägg

  Spikrätaren

  Medlem
  Hur är det med kärnsidan? Den måste vara på ovansidan om det ska funka. Eventuell kupning ska alltid vara konvex om det ska bli bra.
   
 5. torparavgrund
  Medlem · 207 inlägg
  Jag får återkomma om det, men jag tror det är som det ska. Jag tror själva golvet håller god kvalitet faktiskt. Det är nog snarare att trots att jag tyckte jag gjorde allt rätt har något gått fel i förvaringen, och de har kupat sig som allt trä gör under fel omständigheter. Det är inte alla brädor, men tillräckligt många för att jag måste ha någon lösning på det.

  Det jag letar efter här är, hur hanterar jag kupningen som redan uppstått? När du säger konvex tolkar jag det som att du menar att "kullen" ska vara uppåt rummet, inte "dalen"?
   
 6. A
  Medlem · dalarna · 1 909 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Annan våldsapplicering....

  Trallbender?
  Kilar?
  Vända en tving?

  /ATW
   
 7. F
  Medlem · 363 inlägg
  Vad har brädorna för fuktighet nu? Jag hade liknande problem förra hösten och då hade golvbrädorna legat i stugan där det var rätt varmt och skönt men rätt fuktigt så de hade svällt rätt skumt och var omöjliga att få på plats. Fick liknande psykbryt som dig. Lösningen var att ta hem brädorna till garaget, dra upp värmen till 30° och köra avfuktaren på tvätttorkarläge i två veckor. Då krympte brädorna och blev en fröjd att lägga sen
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem · 129 inlägg

  Spikrätaren

  Medlem
  Helt rätt - ”kullen” uppåt
  Årsringarna strävar efter att få ”räta” ut sig. Dock vill man inte ha högre ”kulle” än en max två mm.Breda golvtiljor är en utmaning. Yppersta kvalite o rakhet är ett måste för bra resultat samt att virket är snickeritorrt för att inte senare krympa ihop.
   
  • Laddar…
 9. torparavgrund
  Medlem · 207 inlägg
  Ska kolla upp fukten nästa gång jag åker ut, har en liten mätare.

  Här är en idé jag fått för mig som låter helt knäpp men kanske kan funka:

  Jag såg några hobbyvideor på youtube med folk som bygger egna möbler. Flera av dem har demonstrerat att brädor kupar sig för att en sida torkat snabbare än den andra (t.ex att en sida legat mot ett bord och en var fri mot luften). Jämnar man ut fukten på båda sidor blir de plana igen, vilket de åstadkommer med en sprayflaska och vatten. Jag tänker prova på en av de redan förstörda, kupade brädorna och se vad som händer.

  Så får vi se vad som händer nu kommande dagar/veckor av sig självt också. Igår, på julafton, fick vi minusgrader i kommunen. Hittills i vinter har vi haft någon natt med frost i oktober, annars +2 till +5 grader och molnigt fram till igår (välkommen till Borås). Kommande dagar säger prognosen +4 och störtregn. Suck.
   
 10. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 2 018 inlägg

  Workingclasshero

  Medlem
  Hur länge har golvet legat i det rummet du ska lägga golvet i?
  Mitt golv lade jag in i oktober och läktade upp det under press, för att sen montera det i maj när det var som torrast ute och inne.
  Det golvet blev helt perfekt.

  Har du just lagt in allt golv i rummet så vänte några månader med att montera.

  Du kan ta en krokig spillbit och köra i mikron och se om den rätar ut sig.
   
 11. torparavgrund
  Medlem · 207 inlägg

  Det låg på en inglasad altan från juli. Jag fick isoleringen levererad samtidigt, så rutorna skymdes av isolering, det blev inte särskilt varmt på altanen. Det har sedan legat inne från tidigt i november. Huset håller 10-12 grader ungefär, mot ca 2-5 plusgrader utomhus. Så ca 6 veckor har det legat inomhus.
   
  • Laddar…
 12. R
  Medlem · 8 inlägg

  riickard

  Medlem
  hur har det gått? eventuellt är jag snart i samma situation..
   
 13. torparavgrund
  Medlem · 207 inlägg
  Jag hade tydligen haft oflyt; den andra brädan i högen var den i särklass mest kupade, visade det sig. Detta gjorde att den tredje brädan i högen inte gick att få på plats hur jag än gjorde. Jag lossade sedan alla tre och tänkte att det berodde på att ojämnheter i bjälklaget, så jag jämnade till det med papp och tretex och skit, och tills det var riktigt, riktigt jämnt, provade igen, samma resultat... eftersom jag använt samma tre bräder!

  Sedan dess har vi äntligen haft minusgrader (det var 2-5 plusgrader hela nov+dec) några veckor, och det har torkat ut så att allt fler brädor nu är platta och fina, eller åtminstone så pass platta att eventuella springor håller sig inom acceptabla 1 mm.

  Hur eller hur är det så pass mycket kant som sticker upp mellan vissa bräder pga den kupning som trots allt finns kvar att jag lär hyra en slip och gå över det med fint papper, bara så att kanterna inte ska kännas så tydligt.
   
 14. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 2 018 inlägg

  Workingclasshero

  Medlem
  Skönt att höra att de rätat ut sig, precis som jag trodde och hoppades.

  Lycka till med golvet nu.

  /W
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.