Byggahus.se

Mosaikplattar släpper i badrummet - risk för vattenskada?

 1. A
  Medlem · 12 inlägg

  akerenyi

  Medlem
  Hej!

  Vi har köpt en bostadsrätt för 3 månader sedan och har börjat få problem med mosaikplattar som börjat släppa från badrumsgolvet. Badrummet renoverades i 2004-05. Fd ägaren (som bodde i lägenheten endast 2 år) skrev i en deklaration att plattarna började släppa för ca ett år sedan och att hon då kollade upp det med tekniska förvaltningen och fick råd att detta var endast kosmetiskt och hon limmade därför tillbaka plattarna själv.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_20200831_195737.jpg


  Iom att de började lossna ordentligt ville vi ändå kolla upp det själva vad man kunde göra åt det. Nu har en firma varit här och sagt att de inte vill sätta tillbaka plattarna iom att vattnet har kommit in under dem och att de kommer att fortsätta släppa oavsätt. Enligt dem är det enda man kan göra är att totalrenovera och gärna snart för att utan plattarna är en vattenskada garanterad förr eller senare och då kommer försäkringen inte betala iom att det fanns skada innan. Men om vi sätter tillbaka plattarna är vi i samma sits, då kommer försökringen inte gälla heller.

  När vi köpte lägenheten tänkte vi att badrummet kan vi renovera ngn gång om vi vill men att vi inte var tvungna att göra det omedelbart iom att det var i hyfsat gott skick. Detta besked ställer såklart till det, även om vi kunde få råd att göra renoveringen, att ordna med alternativ boende/badrum i 3 veckor är inte lätt.

  Mina frågor:
  - Vad tror ni är risken för att råka ut för en vattenskada som skulle ha stora ekonomiska konsekvenser för oss (vi bor på bottenplan, källaren ligger under) och i vilken tidsram?
  - Ska vi sätta tillbaka plattarna själva iom att troligtvis ingen som har våtrumscertifikat kommer att göra det åt oss? Ska vi kanske kolla med försäkringsbolaget först?

  Tack på förhand för hjälpen!
   
 2. T
  Allvetare · Skåne · 5 230 inlägg

  tank77

  Allvetare
  Vad var det för leksaksfirma du hade hos dig? För dom verkar ju inte veta vad dom pratar om eller så vill dom bara lura dig till riva hela badrummet och att dom ska göra jobbet:rolleyes:

  Som sagt så är plattor och fog en kosmetisk grej, där finns vatten/fukt under plattorna hela tiden när badrummet används. Tar flera veckor för att torka upp undertill plattorna. Så, ja du kan antingen limma dit mosaikbitarna eller köpa lite fix och fästa dom med det och sedan foga, eller så fyller du hålrummen helt med fog om du fattas mosaik. Givetvis kan du inte duscha samma dag som gör åtgärderna.......
   
 3. Henkan Sundberg
  Renoverare · Stockholm · 236 inlägg

  Henkan Sundberg

  Renoverare
  Jag tror precis som tank77 att firman försöker blåsa dig så att de ska få jobbet. Du har fått ett utmärkt svar ovan. Case closed!
   
 4. Paul-Staffanstorp
  Renoverare · Skåne · 7 320 inlägg

  Paul-Staffanstorp

  Renoverare
  Instämmer också med yrkeserfarenhet i vad tank77 skriver... helt korrekt (y)
   
 5. A
  Byggveteran · Skåne · 437 inlägg

  Argastesnickaren

  Byggveteran
  Tar vi samma liknelse med ett tak så skulle det bytas om en takpanna gick sönder.
  Under pannorna ligger ju papp eller takduk som tätning, pannorna är utsmyckning som skyddar det som ligger under.
  Precis samma sak är det i ett våtutrymme.
  Under kakel och klinker ligger ju ett tätskikt som är det som håller tätt.
  Så länge tätskikten är ok så är det tätt.
   
 6. A
  Medlem · 12 inlägg

  akerenyi

  Medlem
  Stort tack för allas svar! Det verkar att vi inte behöver ha så bråttom med totalrenoveringen.
  Vi hade funderat på att måla över mosaikerna (de är också ganska fula, inte bara opraktiska) eller tom att lägga en tunn lager mikrocement över dem. Tror ni att detta kan vara genomförbart som "ytsiktsrenovering"?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.