montera kulventiler hur göra?

7k läst  6 svar

 1. B
  Medlem Nivå 1
  Har börjat fundera på att byta blandare i köket
  och kikat lite på vatten rören undet diskbänken.
  det sitter inga kulventiler där , rören till blandaren är lödda.
  Rören upp genom golvet är av koppar med vit plast på.
  Om jag vill motera kulventiler är det något man kan göra själv?
  eller ska man anlita en röris.
  Hur gör man?.
   
 2. phl
  Medlem · Nivå 14
  Kan du bara stänga av vattnet i hela huset/lägenheten så räcker det för att byta blandaren och montera kulventiler.

  Principen är typ: Slå av vattnet, öppna kranen och gärna eventuellt lägre belägna kranar för att få ut vattnet ur systemet. Kapa därefter rören under diskbänken och montera kulventiler med klämringskoppling. Montera sedan blandaren och anslut den till kulventilerna.

  Rören som kommer upp ur golvet är säkert prisolrör och räknas som mjuka kopparrör. Du ska därför använda stödhylsa när du monterar klämringskoppling på dem.
   
 3. B
  Medlem Nivå 1
  tackar ska man ha stödhylsa på rören i från blandarn oxså eller räknas de som hårda?
   
 4. A
  Medlem Nivå 1
  Du ska ha stödhylsa på blandarens rör också. Ofta följer det med blandaren.

  Tänk också på att blandaren säkert har 10mm-rör, och det inkommande röret troligen är 12mm (eller större). Det finns kulventiler som har 12mm i ena änden och 10mm i andra, de kan vara smidiga.
   
 5. oavvs
  Medlem Nivå 5
  anars kan du köpa en 12/12 kulventil och köpa en förminsknings sats 12/10 och byta ut klämringen mot det i änden mot blandaren men komihåg att motionera kulventilerna
   
 6. phl
  Medlem · Nivå 14
  Var även lite försiktig när du monterar klämringskopplingarna. Det är rätt lätt att dra dem alldeles för hårt. Har du tur kan du hitta tillverkarens monteringsanvisningar, om inte brukar i alla fall jag göra så här (har aldrig läckt, aldrig någonsin): dra åt klämringen med handen så att den precis börjar nypa, alltså du känner precis att den börjar ta. Notera hur ringen står (eller sätt en tuschmarkering eller tejpbit så att du vet). Dra nu åt ringen ett helt varv med lämpligt verktyg, dra inte mer än ett varv. Lossa ringen igen så att den löper fritt, dra sedan åt den lätt med verktyg. Den kommer då med stor sannolikhet inte riktigt vara åtdragen ett helt varv sett från din markering.

  Så rekommenderar iaf Ezze att man ska montera deras klämringskopplingar på rördimensioner runt 10-15mm och det har funkat finfint på både deras och andra tillverkares kopplingar. Genom att lossa ringen igen och sedan dra åt den hävdar Ezze att man släpper viss spänning i ringen.
   
 7. oavvs
  Medlem Nivå 5
  dra så mycket du orkar med bara händerna sedan drar du med haj nyckel eller liknade tills det börjar gå tungt och då vrider du ett kvarts till ett halft varv så är det tät om det inte är fel på koplingen kör så så slipper du dra åt 2ggr
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: