Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Montera kök på lutande vägg (24-25 mm)

 1. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  Sitter och funderar lite...

  Började med att sätta upp upphängningsskenan METOD från IKEA. Hängde upp ett högskåpsstomme och såg genast att något inte stod rätt. Plockade fram vattenpass och laser. Kom fram till att betongväggen lutar utåt ganska mycket, närmare bestämt 24-25 mm.

  Ett alternativ att rikta upp högskåpen är naturligtvis att putsa upp väggen. Nackdelen är att jag måste ta in någon som kan putsa upp den fint.

  Ett annat rimligare alternativ som jag funderar över är att sätta någon slags distans mellan upphängningsskenan och väggen och på så sätt rikta upp högskåpen, t.ex. pallningsbrickor. Nackdelen här är att dessa kostar rätt mycket och jag kommer behöva en hel del sådana eftersom det handlar om totalt 40 skruvinfästningar. Känns drygt att lägga ca 500,00 kr bara på distanser.

  Funderar även på ett billigare alternativ, nämligen att köpa virke, t.ex. läkt 25x48 mm. Men jag hade allra helst velat ha den bredare, åtminstone en aning bredare än upphängningsskenan som är 55 mm eftersom det blir bättre bärighet och hållfasthet. Skruvhålen på upphängningsskenan sitter i överkanten och inte i mitten så det blir lite ostadigt med den dimensionen känns det som. Dessvärre hittar jag inget virke i den önskade dimensionen.

  Har ni några lösningsförslag?
   
 2. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  Här ser man lite verklighetsbilder där jag monterat pallningsbrickor bakom upphängningsskenan på endast vissa skruvinfästningar för att se hur det skulle se ut och om det eventuellt skulle kunna hålla för all belastning.
   
 3. 13th Marine
  Renoverare · Trelleborg · 10 204 inlägg
  Glespanel kanske, 28*70mm.
   
  • Laddar…
 4. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  Mmm... Funderade faktiskt på det också. Dock blir det att lägga 3-4 mm distans nedtill i sådant fall eftersom 28 mm är för tjockt. Väggen lutar ”bara” 24-25 mm. :rofl:
   
 5. 13th Marine
  Renoverare · Trelleborg · 10 204 inlägg
  Där har jag använt masonitspill eller gamla skärbrädor ;)
   
 6. C
  Medlem · 1 797 inlägg
  Jag hade nog salat med plastdistanser, men det finns plyfa med 24mm som standardmått.
   
 7. J
  Medlem · stockholm · 6 327 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Såga kilat på byggsågen?
   
 8. 13th Marine
  Renoverare · Trelleborg · 10 204 inlägg
  24mm plyfa låter dyrt, då hade jag gått på 2*12mm istället.
   
 9. hscn
  Renoverare · Östergötland · 1 261 inlägg

  hscn

  Renoverare
 10. J
  Husägare · 3 133 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Sen om det lutar 3-4mm med 28x70 på 2400mm vägg. Det är inom felmarginalen och inget du märker,
   
 11. P
  Husägare · 449 inlägg

  Patzie

  Husägare
  Nu vet jag inte om det blir en vägg som täcker sidorna på köket, men om inte, så kommer inte täcksidan till högskåpen täcka hela vägen in mot vägg eller luckfronter när man pallar ut det från väggen med distanser då de är gjort att liva med baklant på skåpen. De kommer alltså bli en kilformad glipa mellan skåp och vägg eller att fronterna kommer va innanför neder till och utanför upptill. Rörig beskrivning men är ju fredag kväll
   
  • Laddar…
 12. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  Jodå, jag förstår precis vad du menar. Tack och lov kommer mitt kök inte att ha några täcksidor. Detta eftersom högskåpen hamnar mellan två väggar, en slags ihopsnickrad ram av gipsskivor. Därför lär det inte bli något problem med det. Men väl tänkt där faktiskt!
   
 13. K
  Medlem · skåne · 700 inlägg

  kanonkula

  Medlem
  Vanlig klassisk masonit, såga remsor och lägg bakom hela skenan, 80kr för en 2500*1200.

  Kör du brickor/ plast distanser blir väldigt hög punktbelastning. Annars skiter du i skenan och monterar på det tradio2sättet
   
 14. nzsc
  Medlem · 464 inlägg
  Satte upp glespanel 28x70 med spikplugg 8x120 med jämna mellanrum. Därefter upphängningsskenan med spikplugg 8x80 med jämna mellanrum. Hängde upp högskåpen och de sitter perfekt, både våg- och lodrätt.

  Däremot stötte jag på ett annat hinder nu.

  Mellan högskåpen ska fristående kyl och frys in. Ovanför dessa ska det sitta 2 st 60 cm överskåp. Utrymmet som behövs är alltså 1200 mm. Men mätningarna visar att det är 1195, så det fattas 5 mm. Får lösa det på något sätt, kanske genom att slipa ner gipsskivan på ”fusk/ramväggen” till höger om högskåpet alt. byta ut den helt mot en 6-millimeters renoveringsgips. :thinking:
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.