Montera 3-vägs kulventil

756 läst  22 svar

 1. T
  Medlem Nivå 2
  Hej! Har nu insett att detta var krångligare än jag trodde...
  Jag skall montera en 3vägs kulventil i mellan denna koppling (se bild). Kopplingen har ca21mm gängor så antar att det är R15 gängor? Tänkte först ta en minikulventil från biltema med den följer klämringar men tänkte skippa dem. Nu sa en kompis att denna koppling kommer inte passa?
  https://www.biltema.se/bygg/vvs/ror...opplingar/minikulventil-t-koppling-2000033766

  Hittade sen en annan 3vägs ventil men den har G15 gänga. R15 är väl konisk?

  Behöver lite råd här.... Den 3e slangen som skall anslutas är en böjlig stålslang med lekande mutter precis som den i bilden som är ansluten från vänster...
   
 2. N
  Husägare · Nivå 5
  Varför skulle inte den passa?

  Vad jag kan se så har du rörgänga från två håll. Väljer du då att ta bort dubbelnippeln i mitten, samt demonterar två av muttrarna från T-kopplingen du hänvisade till, så borde den passa utmärkt.
   
 3. D
  Medlem · Nivå 18
  Den kan passa men är egentligen fel. Du ska ha planände med packning. Om gängan stämmer funkar det att att använda den med planpackning. Men det är inte helt enligt boken.
   
 4. T
  Medlem Nivå 2
  Tack för svar! Har du nån rekomendation på var jag kan hitta planpackningar? Kollade biltema/hornbach och bauhaus men de har inte nått.. Nån butik som specialiserar sig lite mer på VVS? Jag bor i Göteborg/Kungsbacka... :)
  Jag tar och testar med en sån 3vägs minikulventil så får jag se om de funkar. Men det krävs alltså planpackning på alla 3 anslutningspunkter för att få det tätt? Det är ju i alla fall våtrum så skulle det börja läcka är det inte hela världen :)
   
 5. Bästa svaret

  Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Du behöver detta för att uppnå plan yta för anslutningsslangarna på T-rörsballofixen:

  1st:
  https://www.hornbach.se/shop/Stodhylsa-for-kopparror-15x1-0-mm/5125225/artikel-detaljer.html

  1st:
  https://www.hornbach.se/shop/VATETT...ed-vred-8546977/5110836/artikel-detaljer.html

  2st:
  https://www.hornbach.se/shop/VATETTE-Planadapter-15-mm/8845507/artikel-detaljer.html

  Kapa bort befintlig koppling med bågfil.
  Grada av röret utvändigt och invändigt.
  I med stödhylsan.
  Montera "T-rörs-ballofixen" enligt monteringsanvisningen.
  Kasta/Spara dom andra två muttrarna och klämringarna.
  Tryck i planadaptrar för att uppnå slät yta.
  Gänga på dina anslutningsslangar!

  Klart! (y)

  Här hittar du en gammal tråd så du ser hur planadaptern är tänkt att användas som:
  https://www.byggahus.se/forum/threads/rad-om-blandarinkoppling.320333/#post-3019515
   
  Redigerat 9 jun 12:04
  • Laddar…
 6. T
  Medlem Nivå 2
  Tack! Om jag inte vill kapa bort befintlig koppling för att kunna återställa allt till ursprungsskick, kan jag då använda mig av planadaper till den kopplingen också?
   
 7. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
 8. T
  Medlem Nivå 2
  Du kanske missuppfattade min fråga eller så missupfattade jag svaret. Om du kollar bilden jag bifogade i första inlägget så kommer det ett rör från höger sida. Det sitter redan en klämringskoppling där. Min tanke var att behålla den alternativt låta den raka kopplingen som redan sitter där, sitta kvar. Sen koppla den direkt mot vatettes kulventil med en planadapter. Men det kanske är onödigt jobb. Om jag skall demontera det i framtiden kan jag ju sätta i en ändplugg i 3vägs ventilen istället kanske..
   
 9. D
  Medlem · Nivå 18
  Det brukar gå att återanvända muttrar och kombinera olika märken. Men av naturliga skäl blir det svårt att hävda några garatianspråk om det skulle gå sönder.
   
 10. T
  Medlem Nivå 2
  Historian fortsätter.... Tyvärr gick det inte med 3vägs kulventilen.. Jag hade bildat mig en egen uppfattning om hur den fungerade och så vart ju inte fallet.. Jag trodde att det var en "vägväljare" där man valde vilken utgång som skulle vara aktiv, men så var det ju inte. båda utgångarna var aktiva samtidigt och det är inte det jag var ute efter. Jag vill enbart ha en "ingång" aktiv åt gången (2 olika vattenkällor till toaletten). Det finns tydligen inte nån sån grej inom VVS sa de på Hornbach.. Så jag fick några andra kopplingar av honom...

  Se bilder..
  T-kopping : https://www.hornbach.se/shop/VATETTE-T-koppling-15-VA-1150/6079408/artikel-detaljer.html
  Kulventil: https://www.hornbach.se/shop/VATETT...ed-vred-8546943/5110818/artikel-detaljer.html

  Nu blev det inte riktigt så jag tänkt mig men det går nog att lösa ändå..
  Så en kulventil skall sitta mot klämringskopplingen på bilden i mitt första inlägg (höger ifrån). Sen kommer T-kopplingen som jag sätter fast mot den kulventilen.

  Sen kommer 2st stålomspunna slangar (Se bild). En slang skall sitta mot kulventil nr2 och sen mot T-kopplingen (ingång vattenkälla 2). Sen skall den existerande stålslangen (bild första inlägget från vänster) kopplas mot T-kopplingen (utan kulventil) ...

  Tror ni det kommer funka eller har jag fått fel grejor? :)
   
 11. D
  Medlem · Nivå 18
 12. T
  Medlem Nivå 2
  Där ser man.. Tänk vad man lär sig här... :) .. Dock vill jag inte ha en ventil som man kan ställa i läget där alla 3 är öppna med risk för att blanda vattenkällorna av misstag. Ett läge där alla 3 hade varit stängda hade varit bättre då :)
   
 13. D
  Medlem · Nivå 18
  Den ventilen har inget sådant läge vad jag kan se.
   
  • Laddar…
 14. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Jag ser inte heller att det syndromet kan inträffa, men är denna "no name" ventil godkänd för att sitta på tappvatten?! :thinking:

  Jag hade löst det med Vatettes T-rör, dubbelmuttrar, ballofixer och planadaptrar.
   
 15. T
  Medlem Nivå 2
  Vad tror du Krilleman om de Vatettes sakerna jag listade? Kommer de funka? Behövs det planadaptrar mot T-röret och mot kulventilen för att stålslangarna skall passa och inte läcka? Han på hornbach gav mig dock inga såna :(
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: