Hej,

Jag och min sambo har fått en, enligt oss, riktig pärla till öppen spis. En äldre Jøtul från sent 70-tal. Vi har precis köpt hus och önskar installera denna i vardagsrummet. Vi har dock mött ett visst motstånd, både från den sotare som var här och från personal i diverse Elda-butiker(rimligt att de vill sälja nytt istället).

Det kunde det eventuellt röka in i rummet/problem med draget, bli kallare, hög vedförbrukning m.m.

Primärt är det mysfaktorn vi är ute efter, uppvärmningen är inte huvudsyftet.

Är det någon här som valt att sätta in en äldre öppen spis och stött på dessa problem eller inte alls känner igen något av det?

Bifoigar bild på spisen. Den ljusblå delen på väggen bakom är murstocken som har 4 kanaler.

Hoppas på lite hjälp i öppen spis-djungeln.
 
  • Äldre svart Jøtul öppen spis från 70-talet framför en ljusblå murstock med upptillad kartong under.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Jag har 4 stycken eldstäder om man räknar med pelletsbrännaren. 3 stycken installerades i samband med vårt nybbygge -97--98 och en av dessa är en gammal järnspis från första hälften av 1900-talet. Sotaren hade inga invändningar på den.
Den fjärde eldstaden är en gammal gjutjärnskamin (ålder okänd) som vi har i uterummet, inte heller den installationen hade sotaren några invändningar på.
 
Som du säger tillför den inget till värmen och det är inte vanligt att kommunen kräver miljögodkända eldstäder för temporärt bruk, om det inte är i sådana områden där braskaminer av olägenhetsskäl är förbjudna.Men....tänk en gång till
 
Värt att tillägga är att rökkanalen är 14x14, osäker om det är alldeles för underdimensionerat för den öppna spisen.
 
en mindre brasa efter bakväggen klarar den säkert annars kompletterar du de nedre 15 cm av av gnistgallret med en plåtremsa som minskar öppningen och på så sätt ökar lufthastigheten in i eldstaden som då hindrar röken att komma ut i rummet, men nog passar den kanske bättre ute på altanen med en tillfällig etanolbrasa .
 
E exerg skrev:
en mindre brasa efter bakväggen klarar den säkert annars kompletterar du de nedre 15 cm av av gnistgallret med en plåtremsa som minskar öppningen och på så sätt ökar lufthastigheten in i eldstaden som då hindrar röken att komma ut i rummet, men nog passar den kanske bättre ute på altanen med en tillfällig etanolbrasa .
Ja, det kanske får lov att bli ett trevligt inslag på altanen istället.

Tack för feedback :)
 
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.