Byggahus.se

Mögel vid vägguttag

 1. C
  Medlem Nivå 1
  Hej forum,

  I fredags skulle vi koppla in julstaken i sovrummet. Till vår stora förvåning var det ca 1 cm med grönt mögel runt vägguttaget samt ett par enstaka fläckar högre upp på väggen av ca en enkronas storlek. Vägguttaget sitter nära golvet på väggen och på andra sidan väggen ligger badrummet. Huset är byggt 1981 och alla väggar, inklusive denna, är av betong. På betongen är en väv lagd och på denna vit färg målad. Väven var fuktig kring vägguttaget och hela vägen upp till ca 1 m upp från golvet.

  Ca 1 m upp från golvet sitter i badrummet duschblandaren (den är monterad i väggen på denna höjd). Mina misstankar:
  1) Ett rör har gått sönder i väggen. Alla rör går inne i betongväggarna.
  2) När vi duschar läcker vatten in kring hålet där vattenledningarna kommer ut genom väggen till blandaren.

  Jag har nu rivit loss väven i sovrummet i hela detta område. Bild är bifogad, liksom bild på vägguttaget samt duschen. Ni ser fuktiga områden på väggen. Ni ser också att badrummet är helkaklat.

  Vi har en idé att köra med hårtork på betongen och sen inte använda duschen. Om det då ändå blir fuktigt så borde det innebära att ledningen läcker. Annars skulle man kunna misstänka att vattnet från när vi duschar läcker utifrån in i väggen. På tisdag ska svärfar hjälpa till att lossa lite på blandarens infästning i väggen.

  Vad göra och vad misstänker ni? Stort tack på förhand för all hjälp.
   
 2. P
  Medlem Nivå 7
  Läcker ett rör borde ju vattenmätaren snurra litegrann
   
 3. ACME
  Medlem Nivå 12
  Anmäla skadan till ert försäkringsbolag.

  Läckande rörgenomföring vid duschblandaren.
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Det är nog rätt stor sannolikhet att det läcker genom tätskiktet. 1981 hade man "lite" annan uppfattning om hur det skulle tätas.

  Iom. att det är betong så kan det ta ganska lång tid innan fukten försvinner även om ni slutar tillföra fukt.

  kalla på försäkringsbolaget, de har lång erfarenhet av att utreda vad som är fel. Visserligen kommer ni knappasat att få särskilt mycket ersättning för skadorna i badrummet (gammalt), men de ersätter kostnaden för sanering och torkning, om det faktiskt är ett rör som läcker så ersätter de håltagning och reparation av betongväggen, men inte själva det trasiga röret. Och de ersätter troligen mer generöst skadorna i intilliggande rum.

  Det är stor hjälp att få ersättning för uttorkning, det är inte ovanligt att bara elkostnaden för torkaggregatet kan gå på 5 000- 10 000.
   
 5. C
  Medlem Nivå 1
  Tack för era svar. Försäkringsbolaget skickade hem Anticimex till oss. Killen mätte fukt och tog en massa kort. Sen skriver han en rapport varpå försäkringsbolaget ska höra av sig ungefär en vecka efter de fått rapporten. Väggen var som väntat genomfuktig i de områden som syns på bilderna. Det har läckt in vatten i genomföringen, dvs det är inte ett rör som gått sönder. Killen på Anticimex sa att det är inga konstigheter att torka väggen. Ska bli mycket spännande att se hur försäkringsbolaget sköter detta efter år av inbetalningar och först nu en situation där de verkligen behövs.