Byggahus.se

Mögel på vinden

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Så, vi verkar ha fått vitmögel (eller är det nåt annat?) på innertaket vinden. Har inte sett det tidigare. Jag tycker det ser ut som att det är lite olika ålder på det gröna och det skäggaktiga vita.

  Taket/huset är från -83 och det är givetvis en kallvind. Är det nån som har nåt bra förslag på första steg? Ska man åtgärda ventilationen eller byta tak eller...? Är själv total novis på området så tacksam för alla råd jag kan få.

  Bifogar bilder. Tack på förhand!
  /J Mögel vind 1.jpg Mögel vind 2.jpg Mögel vind 3.jpg Mögel vind 4.jpg
   
 2. P
  Medlem · Nivå 12
  Du behöver installera en avfuktare på vinden.
  Kolla med lämpligt saneringsföretag, typ Anticimex. Kanske ha det i din hemförsäkring?
  Du behöver väl troligen åtgärda möglet också men om det räcker med att byta ut skivorna vet jag ej.
   
 3. T
  Medlem · Nivå 8
  Har huset tilläggsisolerats ?

  Ser på bilderna att det verkar som luftningarna inte riktigt finns?
  Finns många som går efter bondepraktikan och snackar om att luftning inte behövs, eller att för mycket luftning inte heller fungerar osv.. men som sagt många vet inte varför, eller helheten förstår sig inte på miljön i vinden, vad det är som händer.

  Kan försöka förklara vad som händer, värmen som tränger sig igenom vindsisoleringen, stannar den kvar i vinden så kondensera den mot det kalla taket ,( tror dom flesta vet hur en kall ölglas kondenserar på sommaren ,glaset blir blött på utsidan) det samma händer på vinden, där värmen kommer inifrån (den kan inte ventileras ut) då bildas kondens mot takets undertak, det blir en perfekt gro grund för mögel.
  Nu finns en massa lösningar för det här, dom är framtagna av oss takläggare, Isover, besiktningsmän, ingenjörer, som länge jobbat med dessa frågor.

  Börja med att öppna upp luftningar och ventiler, än så länge kan du bara borsta av möglet från tak board.
   
 4. J
  Medlem Nivå 1
  Tack för snabba svar!
  Ni får ursäkta min okunskap men vad menar du med luftning? Det som finns nu är ventilgaller på varsin sida av vinden, i övrigt vet jag inte vad som skulle luftas.
   
 5. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Jag tycker det låter lite som att du inte är en av de takläggare som utvecklat lösningar för detta.....

  Värme som tränger sig igenom vindsisoleringen är en bra sak (för klimatet på vinden). Varm luft som tränger sig upp från boutrymmet till vinden brukar bli tråkigare pga att varm luft kan bära mer vatten än kall luft och när luften kyls ner till daggpunkten så fälls vatten ur luften. Typiskt så sker detta på de kallaste ytorna vilket oftast är undersidan på taket.

  Det är fel att denna fuktiga luft inte kan ventileras ut.

  Har man ett läckage av luft upp till vinden så kan man ventilera ut denna luft OM luften utanför huset är mindre fuktig än luften på vinden. Så är det inte alltid och därför är rådet att öppna upp för mer ventilation inte korrekt. Eller rättare sagt, det är rätt ibland och ibland inte, det beror på vädret. Om man inte vill ändra dessa saker efter väderrapporten så får man försöka hitta någon medelväg som fungerar i sitt hus.

  Det kan vara...:

  1. Ventilera mera.
  2. Ventilera mindre.
  3. Öka temperaturen på vinden genom att minska isoleringen.
  4. Installera en avfuktare ("sorptionsavfuktare"). Kostar tråkigt med pengar i driftkostnad (el).
  5. Installera reglerad ventilation (tex Trygghetsvakten Vind), billigt, men kanske inte räcker
  6. En blandning av ovanstående.

  Läs mer här - Jerker har bra koll på detta: https://www.lfs-web.se/vind.htm
   
 6. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Avfuktare är inte att rekommendera till denna typ av vind. Undertaket är masonitskivor. De rör sig mkt beroende på RH. Det gör att de säckar resp sträcks upp beroende på RH. Hur mkt beror på hur "spända" de monterats, samt hur fuktiga de var vid monteringen. Det brukar skilja mellan de olika skivorna, med påföljd att det brukar bli större eller mindre springor mellan skivorna. Dvs vinden går inte att göra tät, och då är en avfuktare inte bra eftersom den då försöker avfukta uteluften, mer eller mindre. Vilket gör att det blir svårt att få ner RH till önskade nivåer, samt att det blir ännu högre driftskostnad.

  En intressant fråga som ännu inte besvarats är huruvida vinden tilläggsisolerats eller inte?

  En annan fråga är om yttertaket bytts relativt nyligen, och i så fall från vad till vad?

  Det är kanske också tänkbart att masoniten (oljeboard) börjar bli så gammal att den tappar lite av sin fuktavvisande egenskap. Dvs inträngande regn och snö, och/eller kondens från yttertaket fuktar igenom i högre grad än tidigare.
   
 7. Appendix
  Husägare · Nivå 10
  Ser ut som om luftspalt saknas mellan isolering och takfoten.

  Börja med att dra bort isoleringen lite så det uppstår en glipa. Se om det hjälper (mest troligt)
  Sen kan man sätta dit lite mer permanenta lösningar som kartonger för skapa en luftspalt som man kan föra fram isoleringen mot.

  Men det är vansinne börja med stora projekt som isolering, avfuktare med mera när det finns enkla saker man kan göra.
   
 8. J
  Medlem Nivå 1
  Vad gäller isolering så tror jag inte att det finns någon annan isolering än lösullen som ligger på vinden. Yttertaket är original från husets byggår 1983. Så om avfuktare inte är lösningen, ska man se över ventilationen på något sätt? Och även om vi skapar en luftspalt, vad gör vi med möglet? Skrapar bort, som någon föreslog?
  Åter, tack för svar och idéer!
   
 9. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Det finns två vägar att gå vad gäller ventilationen.
  Antingen strypa den och hoppas på varmare och därmed torrare klimat, eller att öppna upp fullt blås så att ingen extra fukt eller värme från huset ger goda tillväxtmöjligheter för möglet.
  Vilken väg att ta beror på vad som orsakar möglet.
  Läcker det upp varm fuktig luft från bostaden? Då kan det hjälpa att öppna upp för "fritt blås".
  Om inte, så kan det hjälpa att strypa ventilationen.

  Det kan också vara så att ogynnsamt fuktigt klimat tillsammans med nattutstrålning ger detta resultat med fukt/mögel. Då är det förmodligen ett måste att byta undertak till råspont + papp. Därefter antingen styrd ventilation, eller avfuktare, eller värmeslinga, eller isolering på ovansidan av undertaket.

  Enda sättet att veta vari problemet består är att sätta upp hygrometer och termometer som loggar sina värden, och mäta 1-3 år. Därefter antingen själv analysera och konkludera vad fukten kommer från och vidta rätt åtgärd, eller ta in en fuktexpert/konsult/firma för det.

  En viss tröst i eländet är att eftersom det är en kallvind så kan möglet få hållas några år tills ni vet orsak och kan vidta rätt åtgärd. Det är alltså ingen akut panik med åtgärder, men väl att börja mäta, och såklart försöka klarlägga om det är tätt mellan bostad och vind.
   
 10. J
  Husägare · Nivå 11
  Men huset är från -83 och detta händer nu. Den första frågan man ska ställa sig är varför?
  Har ni inte gjort något annorlunda på insidan så är det märkligt. Sen tror jag egentligen att om man ska byta tak och har denna problematik så är duk en bra lösning kontra råspont då fukten kan ta sig ut genom duken. Hursomhelst, har ni mekanisk frånluft så bör ni tillse att tilluft inte kan tas från vinden.
   
 11. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Precis! Vad har förändrats de senaste åren?
  Sedan kan det ha legat på gränsen, men klarat sig från problem tidigare, och så har det varit ett eller flera extremår ur fukthänseende som fått det att bryta ut på riktigt.
  Många tak ser visuellt ok ut, men de kan ändå många ggr ha mikrobiell påväxt.
   
 12. A
  Medlem · Nivå 19
  På bild 4 med frånluftskanal så ser man också att takskivan har extra fuktskador.
  Är mögelangreppen lokaliserade i närheten av frånluftskanalerna, man ser en sådan även på första bilden.
   
 13. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Det är ett problem med masonittak, att få tätt runt genomföringar.
   
 14. J
  Medlem Nivå 1
  Ja precis, förändringarna är bara centralt på vinden, inte ut mot sidorna så skulle tro att det har med rören att göra.
  I övrigt, för att svara på tidigare frågor, har egentligen inget förändrats senaste åren förutom att vi köpte huset för tre år sen.
   
 15. T
  Medlem · Nivå 8
  Till och börja med, dina uppgifter kommer från en kille vars uppgift är att sälja luftavfuktare, som alla vet är hans enda uppgift att sälja luftavfuktare, helst till varenda vind i hela landet.
  Redan här ska man dra öronen åt sig,och ordentligt, visst jobbar han med ett vinstsyfte!
  Men lugn det kommer mer.

  Jerker Anderssonlering
  CEO - FoU - LFS - Ljungby Fuktkontroll & Sanering AB.

  Här rekommenderar han ingen ventilation alls , utan ännu en hänvisning till luftavfuktare.

  Vi rekommenderar i dagsläget i regel inte alls ventilation av vind, varken med takfotsventilation, gavelventilation eller nockventilation eller kombinationer därav. Ventilation har visat sig ställa till med problem i form av fukt och mögel. Ska man ha någon form av ventilation är det mycket viktigt att ha en kontroll genom att göra kontinuerliga fuktmätningar samtidigt som isoleringstjockleken i vindsbjälklaget hålls tunn (ca. 10 cm).


  Här har han en bild på exakt hur värme utträngning kommer från ytterväggen och upp på vinden!
  Men förklarar den med ventilerad takfot som orsak?
  [​IMG]

  Den här killen har läst och klistrat och klippt via nätet, på så sätt byggt upp en trovärdig sida att han "påstå sig kunna allt" om "vind och ventilation" men som sagt en luftavfuktare är vad han vill sälja, kanske man kan kalla detta rakt ut för försök till riktad reklam?

  Han har däremot vissa saker han har rätt i , men han förstår ändå inte sammanhanget! vilket klart och tydligt bevisar att han läst och kopierat texter så mycket han bara kan.
   
  Redigerat av moderator 7 jan 11:44