Byggahus.se

mögel på vind

 1. O
  Medlem Nivå 1
  Hej vi bor i en 70-tals villa och har fått problem på vinden med mögel. Det känns fuktigt och varmt i luften. Måste vi bytta hela taket nu? Eller räcker det med bra ventilation och mögelstop. Vi har satt upp en avfuktare på vinden nu och tömt ut allt. Nästan allt som bi bra ut var det kondens på. Tacksam för all hjälp

  [​IMG]
   
 2. O
  Medlem Nivå 1
 3. A
  Medlem Nivå 1

  Re: mögel på vind

  Hej!

  Bilden fungerade fortfarande inte men jag skriver lite ändå!

  Vad som behöver bytas ut bör du kontakta en expert om , men ofta så kan angreppet upphöra om man bara ser till att det inte tillförs fukt.

  Vem rådde dig att sätta upp en avfuktare på vinden? Sa den personen även till dig att för att den ska fungera tillfredsställande så måste det vara tätt från inkommande luft. Normalt så cirkulerar ju uteluft på vinden och det går ju inte att försöka avfukta omgivningen!

  Eftersom du bor i en 70-talsvilla så gissar jag att din ångspärr inte fungerar som den borde. Kontrollera alla genomföringar i takbjälklaget för att se om inte problemet finns där. När du sett till att det inte tillförs mer fukt så kan du se till att åtgärda det som eventuellt redan skadats.

  MVH / Anders
   
 4. P
  Medlem Nivå 10

  Re: mögel på vind

  Hejsan..

  håller med föregående talare.. Om det ska vara nån idé med en luftavfuktare så måste vinden vara helt tät.. annars får tar den ju och avfuktar den fuktiga utomhus luften och då kan man ju hålla på.. ;)

  Har ni gjort något med huset dom senaste åren?
  tex bytt värme källa? Tilläggsiolerat vinden?

  Om yttertaket är helt (det är ju 35 år gammalt om du inte har bytt, dvs börjar bli dax o byta.) så kommer fukten innefrån huset.. precis som föregånde talare så läcker fuktig innomhus luft upp på vinden (troligen). Är huset byggt på 70-talet så har du säkert inte självdrag utan nån form utav mekanisk ventelation. Funkar den?

  Ventelationen ska suga ut den fuktiga innomhus luften. Samtidigt ska det vara tätt mellan vinden och boytan. Det ska/bör sitta en plast film under isoleringen. Är den trasig så måste ni täta den. Glöm inte vindsluckan den ska också vara så tät som möjligt.

  Mögglet tvättas bort efter dessa åtgärder.. så småningom torkar trät upp. Dock kommer nog lukten finnas kvar.. Vid byte av ev yttertak kan man ju fundera på att byta dom brädorna.
   
  • Laddar…