Byggahus.se

Mögel i väggarna i nyligen köpt fritidshus

 1. T
  Medlem · 71 inlägg

  Timmerö

  Medlem
  Japp, men plasten är spikad och inte helt tät..
   
 2. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 773 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Åtgärda oavsett vem som betalar! Det där är inte kul att leva med, speciellt inte doften och om någon är känslig :0(
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem · 87 inlägg

  Peternow

  Medlem
  Hur gammalt är huset?
   
 4. N
  Medlem · 822 inlägg
  Trist läge. Jag tycker det låter lite konstigt att man vid en besiktning inte reagerade på lukten, om det sätter sig i kläderna.
   
  • Laddar…
 5. GoC
  Medlem · 2 630 inlägg

  GoC

  Medlem
  Verkar av märkningen på timret att stommen är nedmonterad och flyttad. Kan faktiskt vara så att möglet är gammalt från när stommen låg nedpackad. Och man kan inte känna med händerna om trät är fuktigt, möjligen blött. Men mer troligt kallt bakom isoleringen. Fuktkvoten i timret måste man mäta med därför avsett instrument. Eventuell fuktutfällning vid en kallställning sker på plastens baksida. Och den är ju längst in mot rummet.
  En mer noggrann utredning borde genomföras.
   
 6. B
  Medlem · 165 inlägg

  busgraab

  Medlem
  Ser ut som t.ex råspont som torkat olika mycket. Att möglet skiljer från bräda till bräda (inget homogt mönster) tyder på att möglet kommer från tiden då brädorna inte satt ihop. Jag hade inte varit särskilt orolig,men självklart ska du mäta fuktkvoten
   
  • Laddar…
 7. T
  Medlem · 71 inlägg

  Timmerö

  Medlem
  Rest på början av 80-talet
   
 8. T
  Medlem · 71 inlägg

  Timmerö

  Medlem
  Ja det är konstigt, men varken jag eller besiktningsmannen märkte något.
   
 9. emmschen
  Självbyggare · Skåne · 221 inlägg

  emmschen

  Självbyggare
  Beklagar.. Skittråkigt med sånt där. Just fritidshus kan vara livsfarligt. Ofta hemmapulare som inte har koll på hur och vad man ska göra för att det ska bli rätt. Jurist är nog rätt väg att gå. Hur längesen köpte ni huset? Det borde kunna gå att få igenom som ett dolt fel. Man öppnar ju inte väggarna vid en besiktning, och är möglet bakom plasten är det också osannolikt att man känner lukten.
   
  • Laddar…
 10. T
  Medlem · 71 inlägg

  Timmerö

  Medlem
  Utfällning måste ju ske på den varma sidan, varm luft kan ju bära mer vatten - när den träffar något kallt släpper den vattnet inte sant?
   
 11. T
  Medlem · 71 inlägg

  Timmerö

  Medlem
  Snickaren som rev sade att det såg ut att vara våta fläckar här o där men han hade ingen fuktmätare med sig. Vad menar du inte särskilt orolig, det måste väl åtgärdas?
   
 12. B
  Medlem · 165 inlägg

  busgraab

  Medlem
  Det jag menar är att jag tror det kan vara gammalt. När möglet hoppar över vissa brädor så tyder det på att virket kanske var fuktigare vid montaget, och möglet växte då tills det blev torrt. Hade det varit fukt inifrån så hade det sett likadant ut på samtliga brädor. Kolla upp det såklart, men jag tror det är gammalt.
  Jag bor själv i en gammal sommarstuga sedan 13år. Stuglukten hänger kvar än, men det är inget fel på kåken för det.
   
 13. emmschen
  Självbyggare · Skåne · 221 inlägg

  emmschen

  Självbyggare
  Mjo. Men ”stugdoft” och ”mögeldoft” behöver inte alls vara samma. En stomme helt i trä kan visst avge lite lukt, och lite fukt i virket är ingen större fara sålänge man inte har t.ex. plastat in det så att det inte kan andas och torka naturligt. Och sålänge det är väl och naturligt ventilerat. Det ändrar sig med årstiderna och fuktkvoten går lite upp och ner i naturliga material. Får man dock påväxt så är det något som är fel. Och i detta fallet skulle jag säga som flera andra här - att det beror på plasten, och att man det stått kallställt.
  Vi har också ett sommarhus med timmerstomme, dock med vindduk utvändigt och sedan klätt med panel. Där kommer aldrig in en plastbit så länge vi äger det! Vi underhållsvärmer året om för att slippa just ”stuglukt”.
   
  • Laddar…
 14. T
  Medlem · 71 inlägg

  Timmerö

  Medlem
  Oavsett om det är gammalt eller ej måste det väl saneras? Som sagt sade snickaren att timret såg fuktigt ut på vissa ställen. Det här med plasten känns bara så fel.
   
 15. B
  Medlem · 165 inlägg

  busgraab

  Medlem
  Mögel finns överallt i form av sporer. Är inte miljön gynnsam så ligger möglet och vilar och utgör ingen fara. Det kan ses som "dött". Är det fuktigt så ska det självklart en åtgärdas, men det jag säger är att det KAN vara gammalt, ofarligt, och då ej behövs åtgärdas. Om ni nu avser att hålla stugan varm, så kommer ni ej heller få några problem med omvänd fuktvandring och utfällning av fukt på fel sida plasten.
  Mät upp fuktkvoten i trät där det ser blött ut. Om fukten kommer pga fuktutfällning på fel sida plasten, så brukar det vara syllen som är utsatt, då vattnet rinner på insida plast, och samlas i pölar på syllen och orsakar skador där.

  Fukten kanske kommer utifrån? Alternativt så är som jag tror gammalt.

  Jag rekommenderar att läsa på Ljungby fuktkontrolls hemsida. Dom är otroligt kompetenta och har mycket läsvärt.

  Mvh
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.