Byggahus.se

Mögel i väggarna i nyligen köpt fritidshus

 1. T
  Medlem · 47 inlägg

  Timmerö

  Medlem
  Hej!

  Har idag fått mycket tråkiga nyheter av snickaren vi anlitat för att renovera badrummet i vårt nyligen köpta fritidshus.

  Det är ett timmerhus som är isolerat på insidan. Snickaren bedömer att det är ett plastskikt som inte borde varit där som orsakat påväxt på insidan av timret samt reglar. Jag bad honom öppna upp väggen i ett annat rum och samma sak där.

  (Timmer/glasfiberull/plast/innerpanel)

  Vad gör man nu? Kommer ju kosta skjortan att fixa detta.

  Vi gjorde en överlåtelsebesiktning i samband med köpet.
  :cry:
   
  • Laddar…
 2. F
  Medlem · 361 inlägg
  Har huset varit kallställt? Om det är kallare inne än ute vilket inte är ovanligt en vår eller höstmorgon kan man få omvänd fuktvandring vilket kan ge mögelpåväxt på fel sida plasten.
   
  • Laddar…
 3. T
  Medlem · 47 inlägg

  Timmerö

  Medlem
  Efter lite mer efterforskningar med grannar verkar det som säljaren kände till problemet. Verkar som det var kallställt en period.

  Var hittar man en lämplig besiktningsman för denna typen av skador?
   
 4. Appendix
  Husägare · Roslagen · 2 759 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Precis detta är anledningen varför man inte ska ha plast i väggarna i lokaler eller byggnader som man ska kallställa.
  Det kommer att bli problem med fukt från fel håll.

  Omöjligt att säga hur du ska göra. Att anmäla det till besiktningsmannen är ju första steget. NI ska inte åtgärda något innan denna fått möjlighet att dra det till sitt försäkringsbolag. Tyvärr.

  Om säljaren viste eller inte är ju en akademisk fråga. Det ska bevisas med.

  Om ni vill besiktiga och åtgärda skadan skulle jag börja med ert försäkringsbolag om överlåterlsebesiktningen ger dåligt resultat. Om det var Anticimex som besiktade skulle jag nästan rekommendera att bara gå vidare och ta det med ert försäkringsbolag. Då anticimex mest tjänar pengar på att försäkra säljarna
   
 5. T
  Medlem · 47 inlägg

  Timmerö

  Medlem

  Har anmält och skickat bilder till besiktningsmannen. Det var inte Anticimex.

  Vårt försäkringsbolag säger att det enda de kan hjälpa till med är rättsligt skydd och rekommenderar att vi kontaktar en jurist.

  Så tråkigt detta.
   
 6. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 885 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Har ni fått något svar från det företag ni anlitade för besiktning? Den lösning som valts är inte lämplig för fritidshus och kanske borde företaget ändå ha varnat då det förekommer. Ert försäkringsbolag ger nog ett korrekt råd, de kan inte hjälpa er med annat än visst stöd för juridisk hjälp. Om ni väljer denna väg så anlita någon med kompetens inom fastighetsjuridik. Man behöver nog ha mer detaljerad kunskap om er fastighet, bristerna och kostnaderna för att ge en korrekt bedömning.

  Om ni väljer att gå vidare bör ni undersöka och dokumentera problemet och dess uppfattning samt kostnader för åtgärder. Ni bör sedan så fort som möjligt kontakta säljaren som bör få möjlighet att inspektera. Ni kanske kan nå en kompromiss med någon form av delat ansvar. Om inte får ni överväga att dra säljaren till rätten. Det tar tid och kan ge rätt höga kostnader så gör det bara om beloppen är höga jämfört med fastighetens pris och ert juridiska ombud bedömer era chanser som goda.
   
 7. T
  Medlem · 47 inlägg

  Timmerö

  Medlem
  Inget svar från besiktningsfirman än.

  Jag har fått samma uppfattning som du skriver. Tyvärr tror jag att det blir en väldigt omfattande grej med rivning av allt invändigt och nån slags sanering av timret på insidan. Vi betalade mycket pengar för huset och det salufördes som att vara i “välskött, mycket gott skick”.
   
 8. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 885 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Mycket trist för er del. Ni gjorde ju en besiktning före köp, så ni har gjort det ni kan. Svepande omdömen om skicket har liten betydelse i praktiken, däremot är det annorlunda med specifika utfästelser, typ fönster byttes 2019 till kvalitetsfönster Xxxx av firma som tillverkaren rekommenderar. I ert fall beror nog mycket på när väggen restes, vad som var praxis då och hur huset använts. Du skriver att ni betalade mycket för huset. Det kan ha en påverkan då det finns en dom som säger att ersättningsbara fel som är små (typ några procent av försäljningsvärdet) inte bedöms kunna ge ersättning. Men allt detta kan en kompetent jurist hjälpa er med.
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem · 47 inlägg

  Timmerö

  Medlem

  Tack. Ja känns så surt detta, riktig ångest.
   
 10. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 283 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Kontakta jurist och ställ ett krav på säljaren på en uppskattad kostnad från en byggfirma eller besiktningsman.
   
  • Laddar…
 11. J
  Medlem · Gotland · 1 181 inlägg

  johd01

  Medlem
  Hur illa är angreppet? Man kan ju utgå från att det inte blir värre så länge ni inte kallställer det själva
   
 12. T
  Medlem · 47 inlägg

  Timmerö

  Medlem
 13. J
  Medlem · Gotland · 1 181 inlägg

  johd01

  Medlem
  Då är ju frågan om det behöver åtgärdas ens. Jag är ingen expert på området men jag hade nog låtit det vara och åtgärdat rum för rum över en överskådlig tid framåt.
   
  • Laddar…
 14. T
  Medlem · 47 inlägg

  Timmerö

  Medlem
  Vi har en 1årig dotter och det är tydlig stugdoft i kläderna efter man varit där. Hantverkarna avbröt renoveringen av badrummet pga detta.
   
 15. J
  Medlem · Gotland · 1 181 inlägg

  johd01

  Medlem
  Ok, fast möglet är bakom plasten alltså?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.