Byggahus.se

Mögel frodas plötsligt i nybyggd carport

 1. Tomtom79
  Medlem · Nivå 6
  Har byggt en carport som blev klar i somras och den har sett fin ut fram tills nu när det börjar bli kallt. Det började då komma lite fläckar på ett par plankor och det har sedan dess blivit ganska mycket mer. Har inte noterat något alls i somras eller tidig höst utan det är nu okt-dec som det blivit värre. Har inte heller märkt av något droppande eller så när det regnar. Jag tänker att läcker det igenom papp-taket så borde det ju ha märkts i somras också.

  Kan inte se några vattenfickor heller, läcker det igenom ytpappen borde det ju bli någon vattenficka mellan denna och underlagspappen tänker jag. Så egentligen har jag redan uteslutit läckage uppifrån. Då återstår fukt vid bygget alternativt tillskott någon annanstans ifrån. Fukt från bygget borde ju ha setts redan i somras väl? Likaså borde det inte bli värre och värre?

  Nu till min misstanke. Vi kör med dieselvärmare på bilarna som står under carporten. Börjar misstänka att det är DENNA som ger fuktiga avgaser som stiger mot det kalla taket, kondenserar och ger påväxten. Någon som sett något liknande?

  Vad kan jag göra, förutom att sluta använda värmaren i carporten? Bör jag låta det vara sen och slipa bort/behandla med något framåt sommaren eller måste man åtgärda nu direkt? Tänker att om fukttillskottet avbryts nu så bör inte mer hända än att det torkar upp?
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 14
  Googla och kolla bilder på blånad. Skulle tro att det är det som börjar komma på virket?
  Kan funka att spruta med Boracol
   
 3. Tomtom79
  Medlem · Nivå 6
  Glömde ju lägga upp en bild.
   
 4. B
  Allvetare · Nivå 14
  På flera av brädorna ser man en tydligt opåverkad rand tvärs över. Det är en indikation på att brädorna fick grunden till möglet redan när de låg staplade i hög på brädgården, kanske dåligt skyddade för väder och vind - men just där ströläkt låg mot brädan så blev den skyddad.
  Så mögelsporerna fanns redan i trät, det enda ni gjort är att skynda på mögeltillväxten genom varm fuktig luft.
   
 5. Tomtom79
  Medlem · Nivå 6
  Ja, det verkar rimligt då att det är fukt UNDERIFRÅN som hjälpt till och inte läckage ovanifrån? Man är ju mest orolig för att pappen inte är tät, även om man var väldigt noga.
   
 6. sunnis
  Medlem Nivå 5
  Ser ut som vanlig blånad. Det blir så på obehandlat virke som är utomhus. Vanligt att det blir så i t.ex takutsprång om det inte är målat.

  Jag hade gjort ett innertak med spontade panelbrädor. Annars är det är grunda och måla råsponten men det är bra drygt att måla och få det snyggt med alla vinklar och hyvlat trä takbjälkarna.

  Det är inget problem med köra dieselvärmare i carporten.
   
  • Laddar…
 7. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Japp, mögelpåväxt pga dåligt virke/dålig hantering. Hade det enbart berott på varm fuktig luft så hade hela taket/alla brädor varit ankomna, ungefär som om man sprutmålar från lite längre håll.
  Det går inte att veta om det hade blivit likadant utan motorvärmarna, men varm fuktig luft är ju godis för mögel, så sannolikt har motorvärmarna bidragit.
   
  • Laddar…
 8. Tomtom79
  Medlem · Nivå 6
  Gott, jag antar således att det åtminstone inte läcker genom taket utan att de fått nån fukt innan vi köpte det på Hornbach och att lite extra varm fuktig luft nu hjälpt till. Ingen anledning till större oro då med andra ord utan åtgärd vid tillfälle och sen måla eller täcka in med ny panel undertill.
   
 9. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Ja, en carport, i Skåne, är ju normalt väl ventilerad, så det är endast en estetisk fråga.