Byggahus.se

Mögel eller missfärgning?

 1. H
  Medlem · 3 inlägg

  Helena Bäcklin

  Medlem
  Vi håller på att renovera sommarstugan som är byggd 1949. När vi tog bort gamla tretexskivor och gipsskivor från väggen bakom öppna spisen så visade sig att brädorna är missfärgade. Det är det enda stället i hela stugan där det ser ut så. Tretexskivorna som låg närmast brädorna var inte mögliga men tapeterna som var under gipsskivorna var det. De missfärgade brädorna känns helt torra.

  Kan det vara mögel eller bara missfärgning efter en gammal vattenskada? Behöver vi byta ut brädorna?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  B087F03F-94CC-4A26-9EF0-6FAEDFEC3916_1_105_c.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  762E30C5-9C48-46E4-B209-33ED33C12022_1_105_c.jpeg
  Helena
   
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 9 138 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Misstänkt att påväxten är just där det finns en skorstensgenomföring och att påväxtområdet är bredare närmare taket än längre ned på väggen. Kan vatten ta sig in via skorstenens takgenomföring under vissa förhållanden? Vind, snö på taket, extremt mycket regn o s v?

  Om virket är friskt så skulle jag spreja påväxten med Klorin så dör allt mögel och alla organiska komponenter kloreras. Det är samma kemi i Klorin som i mögelsaneringsprodukter. Men A och O här är att hitta läckan och åtgärda. Om en sån finns.
   
 3. H
  Medlem · 3 inlägg

  Helena Bäcklin

  Medlem
  Tack för svaret. Ska jag späda ut klorinet eller använda koncentrerat?
   
 4. AXS
  Medlem · Johanneshov · 1 553 inlägg

  AXS

  Medlem
  Kan det inte vara kondens? Verkar följa var kaminen gör det varmt.
   
 5. M
  Medlem · Skåne · 1 614 inlägg

  mathiash77

  Medlem
  Jag måste argumentera mot klorin på trä.

  https://www.lfs-web.se/klorin-mogel.htm

  Klorin är jättebra på att bleka bort mögel men det är inte säkert att möglet verkligen dör om det trängt ner på djupet i brädorna.

  Så det finns bättre medel för att vara säker på att möglet verkligen dör.
   
 6. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 9 138 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Jag har svårt för den där sidan som kommer upp ibland. Det är krämare som försöker sälja sina produkter genom att överdriva miljöbelastningen av Klorin och påstå att det inte dödar av mögel på trä p g a "rötter". Detta har inte ordentlig vetenskaplig grund.

  Deras förslag är att köpa ozonbehandlingsanläggningar av dem. Visst ozon är mycket potent men det är ett litet helsike för TS att applicera en gas på ett så begränsat område. Och det är dyrt. Deras andra förslag är att köpa deras "saneringsvätska" som de säger är silverjonbaserad. Förvisso är silverjoner giftiga men att miljöbelastningen skulle vara lägre där än Klorin vill jag nog se siffror på. Dessutom försvinner aldrig silverjoner, de sitter där i träet och den dag som träet ska slängas så sprids det i naturen. På jobbet samlar vi noga in varenda liten skvätt med silverjoner i av miljöskäl.

  Så jag lägger nog trots allt mina fem cent på en flaska Klorin och en sprutflaska.
   
 7. A
  Medlem · 354 inlägg

  arowe17

  Medlem
  Närbilder?

  Kan det vara så att detta är en gammal vattenskada som numera inte läcker in ( lagad nu alltså)? När är taket omgjort? Kan ni se några förbättringar eller lagningar utomhus ovanför den misstänkta läckan? Om det bara är plankorna som är missfärgade så har ju inte de andra skikten (den gamla gipsen) blivit missfärgad.

  Kanske säga bort en planka eller två och se hur det ser ut bakom?
   
  • Laddar…
 8. M
  Medlem · Skåne · 1 614 inlägg

  mathiash77

  Medlem
  Jag uppfattar dem som tekniskt kompetenta sedan får man givetvis läsa all text med viss mått av skepsis.

  Min förslag är:
  - försök förstå hur möglet uppstått, många bra idéer redan kring inläckage samt varm eldstad och kondens (på vintern lär eldstaden flytta kondenspunkten utåt) men frågan är var kondenspunkten är annars. Kalla väggar som värms upp kan ju innehålla fukt/vatten som inte kan avdunsta utan bara blir i vätskefas, dvs vatten på ytan.

  - Se till så att huset är varmhållet, dvs undvik stora temp svängningar. Spruta eller rolla väggen med klorin för att bleka bort och döda ytlig mögel. Låt torka, med fördel kan man sätta en avfuktare
  - Gå över utan med Jape Mögel-fri och låt även det torka
   
 9. AXS
  Medlem · Johanneshov · 1 553 inlägg

  AXS

  Medlem
  Jag kanske ändrar mig, verkar som det svarta följer diagonal-regeln. Så troligen något som läckt och stoppats av regeln.

  Skulle såga bort till första stående regeln och se hur det ser ut bakom. Sen sätta gips eller liknande oorganiskt och på med nytt ytskikt. Bra för brandsäkerheten med.
   
 10. H
  Medlem · 3 inlägg

  Helena Bäcklin

  Medlem
  Det kan mycket väl vara en gammal fuktskada. Taket är omlagt för ca 30 år sedan. Det är plåttak. Stugan är oisollerad och vi har nu mätt fuktkvoten och det är 11%.
   
 11. L
  Medlem · Stockholm · 359 inlägg

  Lilllen

  Medlem
  Ja, om ni också hade årtiondets regn för några dagar sedan så är det ju ett perfekt tillfälle att se om det läcker något nu.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.