Byggahus.se

Mögel eller emissioner?

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Ny här på Byggahus men undrar om någon har något förslag på vad vårt "husproblem" beror på?
  Under detta år har vi haft problem med inomhusmiljön i vårt hus. Ett 110 kvm 1 1/2 plans hus från 1976 som står på betongplatta som vi köpte för 5 år sedan. Vi i familjen har alla olika problem med bl a röda ögon, nysningar, stickningar i fötter och händer samt att det känns som solsveda i ansiktet(kinder och panna). Fyra olika firmor har varit hem och kollat miljön hos oss och ingen har riktigt hittat något fel. Ingen fukt eller lukt finns och inga fukt eller mögelfläckar syns.
  Då vi mitt i allt elände också fick en vattenläcka(det borrades hål i fjärrvärme ledningen när man skulle fukt mäta plattan) togs väggen upp och ett stort råttbo hittades varpå det togs bort. En vägg på 6 m bröts upp för att ta bort boet. Där kunde man då också mäta syllarna som hade en fukt halt på 7 - 11%, vad jag förstår är bra de var dock missfärgade av allt råttkiss. Då golvet också togs upp kunde man då även borra i betongplattan och fukten där var på 76 % vilket jag också förstod var ett bra värde. På vinden har vi ett gammalt takläckage där det är mögel, men eftersom läckan är torr så ska det inte vara något vi ska känna av säger experterna.
  Nu i september satte vi in 4 friskluftsventiler samt 3 badrumsfläktar som går kontinuerligt. Men detta har inte hjälpt tycker vi.
  I hallen har förra ägaren lagt laminatgolv på en plastmatta(troligtvis asbest i). Men om det inte är fukt i betongplattan, kan det ändå bli emissioner? En av firmorna tyckte vi skulle ta bort mattan, slipa bort allt lim och lägga nytt golv. De andra firmorna avfärdar det.
  Vi funderar på att göra en luftanalys. Bortkastade pengar eller värt det?
  Någon som har någon ide vad som kan vara fel? Vart ska vi börja "gräva"? Skulle råttboet i väggen kunna vara orsaken till våra problem? Väggen har varit uppbruten i ca 3 veckor, vi väntar på att en byggfirma ska komma och återställa väggen och golvet. Jag tycker att våra besvär har försämrats under dessa veckor. Eller kan möglet på vinden ändå vara det vi känner av?
  Tacksam för svar!
   
 2. H
  Medlem Nivå 1
  Varför skulle inomhusmiljön drastiskt försämrats efter fyra års ägande? Låter otroligt
   
 3. J
  Medlem · Nivå 8
  Jag skulle fundera på om ni gör något annorlunda jämfört med förra ägaren. Har ny bytt värmesystem? Slutat eller börja elda i braskaminen (om ni har någon?). Duschar ni mycket oftare än förra ägaren?

  Ring och fråga förra ägarna lite.

  Det kan vara så att ni gör något annorlunda som över tid fått någon emission att träda fram, eller fått mögel någonstans. Om ni har tryckt virke så behövs det inte mycket problem någonstans för att det ska börja dyka upp emissioner i bostaden.
   
 4. N
  Medlem Nivå 3
  Råttpiss är ju väldigt allergent, kanske allergi?
   
 5. H
  Medlem Nivå 1
  Samma värmesystem och ingen braskamin. Vi duschar nog mer eftersom det var en gammal man som bodde i huset innan. Syllarna var inte av tryckimpregnerat virke sägs det. Det finns ju ingen mögeldoft hemma heller. Vi bytte takfönster i november i fjol och efter det kom problemet.
   
 6. H
  Medlem Nivå 1
  Ja råttpiss var det nog mycket av i väggen. Syllarna där ska bytas ut. Kan ju hoppas på att det är problemet.
   
 7. J
  Medlem · Nivå 8
  Ok hur många takfönster handlar det om? Nya fönster är ju väldigt täta jämfört med äldre. Detta byte av fönster har minskad er tilluft rejält. Du skrev innan att ni satte in 4 friskluftventiler, vart då någonstans, hur många har ni totalt?

  Jag har ett hus från 70-talet också, där förra ägaren satte in nya fönster och dörrar överallt, sedan dess har jag fått fixa tilluftventiler i varje rum, två i vardagsrummet som är ganska stort.
   
 8. 5
  Medlem Nivå 3
  På vilket sätt är just råttkiss allergent?
   
 9. N
  Medlem Nivå 3
  Hur och varför vet jag inte men jag vet att det är det och är själv drabbad av det när jag jobbade som djurskötare för många år sen.
   
 10. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Om ni bott i 4 år utan problem innan, så bör det vara ngn förändring som inträffat/gjorts för ngt år sedan som är den utlösande faktorn.
   
 11. P
  Medlem Nivå 6
  Kan det vara så att ni har för dålig ventilation trots ventilerna ni satt in så att luften står stilla. Problemet tycks ha kommit i samband med takfönster och som tidigare skribent skrev kan det ha blivit tätare.
   
 12. H
  Medlem Nivå 1
  Vi satte in två nya takfönster. Vi har två friskluftsventiler på nedre våningen(i vardagsrummet) och två st på övre våningen i sovrummen. I somras vädrade jag huset näst intill dygnet runt men hade ändå stickningar/solsveda i ansiktet(inte lika mycket som nu).
   
 13. H
  Medlem Nivå 1
  Ja kanske. När första firman var här och föreslog ventiler och kontinuerliga badrumsfläktar sa han att luften stod still. Självdraget från ventilations kanalerna i badrummen var typ obefintlig. I somras vädrade jag nästan konstant men hade fortfarande symtom(inte lika mycket som nu). Kanske ska höja grundutsuget på fläktarna och kolla om det blir någon förbättring:thinking:
   
  • Laddar…
 14. H
  Medlem Nivå 1
  Vilka symtom får man? Fick du liknande symtom som vi i huset?
   
 15. N
  Medlem Nivå 3
  Jag fick snuva, nysningar, kliande ögon, klassiska problem. Fick 1500kr i ersättning för arbetsskada...