Byggahus.se

Missnöje med pelletskaminer?

9k läst  12 svar

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Jag pratade i går med en återförsäljare som säljer både pelletskaminer och vedkaminer. Han spydde galla i en halvtimme över pellets (som jag var intresserad av). För att sammanfatta missnöjet menade han att:
  - de inte alls kunde värme upp så stora utrymmen som utlovades.
  - de var på sikt dyra i drift.
  - det var många konstruktionsmässiga problem med dem.
  - de krävde väldigt mycket service och underhåll som den normalhändige inte klarade av.

  Som slutkläm menade han att många kunder ångrade sig bittert och slängde ut dem efter något år och att installörer som hade självbevarelsedrift snabbt som ögat slutade sälja dem.

  Det här går helt stick i stäv med vad jag hört tidigare. Några kommentarer?
   
 2. GoForIt
  Medlem · Nivå 13

  Re: Missnöje med pelletskaminer?

  Att jämföra en vedkamin med en pelletskamin på det sättet är väl ganska svårt.. ::)

  Jag menar, en vedkamin saknar ju all den automatik och styrning som normalt finns i en pelletskamin. Det är klart att de blir mer komplicerade, och kräver en helt annan form av service och underhåll. Om det var försäljarens företagsidé, så borde han väl snarare vara glad åt allt arbete det ger.. :D

  Det här med att de inte kan värma upp alls så stora utrymmen som utlovas, har ju också en mängd andra påverkande faktorer. Men visst, jag tror säkert att man skall ta tillverkarens utlovade prestanda med en nypa salt. Men det gör man ju med så mycket annat också, eller?
   
 3. H
  Medlem Nivå 1

  Re: Missnöje med pelletskaminer?

  Jag håller helt med om att det är svårt att jämföra en vedkamin och en pelletskamin. Att en liten pelletskamin dessutom skulle kunna värma upp 200 kvm, som vissa tillverkare påstår är jag mycket tveksam till!

  Frågan är dock om man köper sig en massa strul om man satsar på en pelletskamin. Är det någon här som köpt en och ångrat sig eller haft mycket problem?

  Vi har direktverkande el i dag, samt en luftvärmepump som jag inte ger mycket för. Kanske en Cronspis e.dyl. med fläkt är ett säkrare köp?
   
 4. Andreas_Hansson
  Medlem Nivå 12
 5. D
  Medlem Nivå 4

  Re: Missnöje med pelletskaminer?

   
 6. yonna
  Medlem · Nivå 14

  Re: Missnöje med pelletskaminer?

  Bra droopy! Jag återkommer till dig när jag får problem ... ;)

  Jag har valt en liten EcoBaby som (förhoppningsvis) sätts igång på tisdag för att testköras. Effekten är 1,7 - 5,1 kW och sägs värma 30-100 m². För att skjutsa värmen runt i mitt lilla hus på 106 kvm har vi lagt in rör i taket inkl liten extra fläktmotor. Jag räknar krasst med att ha pelletskaminen som huvudvärmekälla under vintermånaderna i mitt Skånehus. Jag har oroat mig lite för merarbetet med rengöring etc efter att ha haft olja i mitt tidigare hus. Samtidigt bör en pelletskamin vara smidigare och effektivare än en vedspis om man inte bara ser till mysigheten. Att bära in ved ideligen lockar mig inte. Att hugga & stapla ved är heller inget alternativ för mig.

  henfos försäljare gillar nog inte elektronik etc ... det är väl därför han inte vill sälja pelletskaminer ;) - antagligen har han fått bistå med igångkörningsproblem vilket inte är aktuellt för en konventionell vedkamin.
   
 7. F
  Medlem Nivå 1

  Re: Missnöje med pelletskaminer?

  Bor i norrbotten, kör pellets, byter mot vedkamin, hatar pellets :p :p :p Rackel och åter rackel...
  Vi har haft vår i 5 år, haft hit service gubbar MINST en gång per år >:( Fläktarna har vobblat och fläktar har brunnit, säkringar går och tändstiftet funkar inte länge, den surrar skrammlar och låter + att den virrvlar hundhår och blåser ut ett vitt damm som lägger sig prydligt över hela inredningen... ::) ;D ( kan tillägga att vi dammsuger ca 5 ggr/vecka )
   
 8. yonna
  Medlem · Nivå 14

  Re: Missnöje med pelletskaminer?

  Usch - det låter inget vidare :-?. Vilken kamin har du kört?
   
 9. D
  Medlem Nivå 4

  Re: Missnöje med pelletskaminer?


  Vad har du för kamin ?
  Du verkar ha fått ett riktigt måndagsexemplar. Sköter man kaminen och rengör den enligt tillverkarens rekomendationer brukar det vara väldigt lite problem.
  Men visst finns det både bra och dåliga märken och även måndagsexemplar.

  En vedkamin ger gu en hel del stök och smuts invid kaminen betydligt mera aska och kol som skall tas omhand.Mer förhantering i form av att hugga,såga,klyva (eller betala för det). Dessutom många fler inlägg av ved för att få ut samma mängd värme.
  För min del är nog pellets ett bekvämare val och det har fungerat bra i nästan 10 år nu med samma kamin. Lånade en decibell mätare på jobbet och mätte ljudet 1 m från kaminen det blev 41 dB vilket är mindre än en del moderna maskiner.

  Har förövrigt aldrig bytt fläktar eller givare i min kamin den bara spinner på.

  Vore intressant att få veta vilket märke du har på din kamin.

  Steffe
   
 10. F
  Medlem Nivå 1
 11. F
  Medlem Nivå 1

  Re: Missnöje med pelletskaminer?

  kan också tillägga att det kostar oss lika mycket på 1 år med pellets som 3 år med ved ;) Då kan det gärna få vara lite extra jobb... ( ska sätta in en Tulikivi ) :) :)
   
 12. Q
  Medlem Nivå 7
  Hur mycket pellets går det åt för dig vinter halvåret . Är det luft pelletskamin du kör ??
   
 13. D
  Medlem Nivå 4
  Normalt drar den ca 2 säckar per dygn om det är riktigt kallt 3st (under -15) Jo det är en luft kamin heter snvirofire och var en av de första i Sverige (Kanadensiskt företag tror jag) Den kamin jag har finns det fortfarande reservdelar till att köpa på Ebay och från tillverkaren i Kanada.

  Numera går kaminen mest som trivsel och nödvärme då elen lagt av då jag investerat i Bergvärme.
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka