Byggahus.se

Missnöjd med färg så bygger nytt

 1. Ola C
  Youtubesnickare · Skåne · 4 449 inlägg

  Ola C

  Youtubesnickare
  Är skivan massiva plankor limmade ihop med varandra med en ram limmad runtom.?

  Ska du ändå bygga nytt så måste detta ändras, det där kommer med största sannolikhet spricka upp i hörnen av ramen och/eller kommer centrumdelen med limmade plank att spricka.

  Trä rör sig på bredden, knappt alls i längsled. Centrumdelen kan diffa ganska många mm i bredd (bordets längsriktning i detta fall) mellan sommar o vinter. Längsgående rambitarna hindrar detta o det blir kaos. Om det mot förmodan inte skulle bli det blir det kaos i dom gerade ramhörnen. Gör en sökning på breadboard ends så förklaras det bra.
   
  • Laddar…
 2. H
  Medlem · Gävleborg · 125 inlägg

  Heggeland

  Medlem
  det är jag som byggt bordet själv med både kex o domino i sjukt torrt virke och det har varken krympt eller rört sig på något vis.
   
 3. Ola C
  Youtubesnickare · Skåne · 4 449 inlägg

  Ola C

  Youtubesnickare
  Spelar ingen större roll hur sjukt torrt virket var när bordet byggdes, det kommer iaf röra sig med årstiderna, såvida det inte står i samma klimat som det byggdes under hela sin livstid. När byggde du bordet?
   
  Redigerat 3 jul 2022 18:04
 4. P
  Medlem · Hallands län · 2 813 inlägg

  Pysslarn

  Medlem
  Det kommer att röra sig och det kommer inte att bli bra. Tyvärr.

  Utifrån säsongsrörelser av massivträ är det här bordet dessvärre ett kardinalfel och förr eller senare kommer man på ett eller annat sätt se konsekvenserna av det.

  Att du har använt både kex och domino (vilket känns lite udda i sig) är inga garantier; träets rörelser med varierande fuktkvot tar inga hänsyn till sammanfogningsmetoder.
  "Sjukt torrt" virke vet jag inte hur jag ska tolka heller? Två procents fukthalt, fyra? Då är det för torrt och kommer att ta upp en hel del fukt och svälla därefter när det placeras i en normal boendemiljö.

  För att illustrera en extrem variation så har vi i vår källare vintertid ca 38% relativ luftfuktighet. Förra sommaren, innan vi skaffade avfuktare var den uppe på 83%. Det är extremt men variationerna följer i stort sett samma kurvor i resten av huset även om botten- och toppvärden avviker pga att kurvan är något utjämnad. Men det är fortfarande stora variationer.

  Du har åstadkommit ett bord du kan vara nöjd med men dessvärre är konstruktionen fel.
  Youtuba "wood movement" så kommer du att förstå varför.
  //Ronnie
   
  Redigerat 4 jul 2022 00:01
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.