Byggahus.se

Misslyckad Radonåtgärd

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Tacksam för era tankar om nedanstående dilemma.

  Vår villa är en tvåplans med källare som är belägen på en rullstensås.
  2009 utförde vi en radonmätning som då visade ett årsmedelvärde på 990bq/m3 (källaren hade det högsta värde 1720 bq/m3).

  Vi tog hjälp av en radonkonsult som lämnade följande åtgärdsförslag: monter radonsug med 2st sugpunkter i källaren, täta sprickor i källargolv/vägg, montera 2 st ventiler på plan 1 samt 3 st på plan 2.

  Vi gav vår snickare i uppdrag att utföra detta då vi i samband med detta renoverade hela källaren och bytte ut den gamla plastmattan mot klinkers samt gjorde nytt badrum. Vi utförde allt utom de 2 ventilerna på plan 1.

  Då vi beslöt för att vänta att göra klart det sista rummet i källaren lugnade vi oss även med att göra en ny mätning. I vintras blev vi klara med det sista rummet och gjorde då även en ny mätning.
  Årsmedelvärdet var nu 2510bq/m3! Källaren hade 4040 bq/m3.

  Nu står vi här som fågelholkar och undrar vad som gått fel.
  Kan det faktum att vi tog bort plastmattan vara orsaken? Kan fläkten vara för klen så den istället drar dit mer luft än den klarar av att skicka ut?

  Då vi har en 4årig grabb hemma känns det angeläget för oss att komma tillrätta med detta snarast.
  Förstår att den kan vara flera faktorer men ni kanske har erfarenhet eller idéer av någon lösning?

  Tack på förhand!
  Mathias
   
 2. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Man kan gissa att ni också gjort någon annan förändring i ventilationen? Köksfläkt, badrum?

  Det låter för mig som att ni fortfarande har ett undertryck i bostadsutrymmet vilket tillåter radongas att sippra upp från marken. Radonsugen orkar inte skapa ett större undertryck under plattan så att gaserna hellre åker ut den vägen....

  Det är viktigt att se till att tillräckligt med luft kommer IN i huset. Det minskar undertrycket i bostadsutrymmet som köks, badrum och ev andra fläktar skapar. Det kan vara så enkelt som att ventilerna ni skippat löser problemet, men givet dessa höga värden kanske någon ska ta sig en funderare till på vad som borde göras.
   
 3. M
  Medlem Nivå 1
  Hej.
  Nej vi har inte gjort något med ventilationen i övrigt. I det sista rummet vi hade kvar i källaren satte vi in en ny altandörr. De står på lecablock och just den delen stod utan flytspackel i någon månad. Det handlade om ca 1x0.3m. Kanske kan vara det som är boven?
  Tycker dock det är märkligt att det skulle påverka så mycket men jag kanske har fel.

  Tack för dina tankar!