Missförstånd om Attefallshus

16k läst  100 svar

 1. harry73
  Allvetare · Nivå 21
  Ska bli spännande med dina bilder. Och bra med dina synpunkter även om jag inte hänger med överallt. T ex angående sovloftet, bygger man den såklart inte om man bygger huset åt rörelsehindrade. De skulle inte ha nytta av det.
  Men de flesta är inte rörelsehindrad och då behöver man bara uppfylla kraven för att samhället inte ska behöva bekosta anpassningen.
  Så det behöver inte vara perfekt efter en anpassning som förhoppningsvis alldrig behövs, men det ska fungera även om det blir ett skithus.
   
 2. S
  Byggveteran Nivå 8
  Utsäkta, men jag begriper inte vad du vill säga med texten i näst sista stycket. Sedan tycker jag du lägger in en massa ovidkommande synpunkter i diskussionen. Krille4’s hänvisningar visar exempel som är helt godkända.
   
 3. K
  Medlem Nivå 7
  Jag ska erkänna att jag har lite svårt att följa din argumentation kring loft? Jag förstår också att en rullstolsbunden person inte har någon direkt nytta av ett loft. Men diskussionen rör väl om man kan uppfylla boverkets krav på tillgänlighet i ett attefallshus eller inte?

  Jag förstår inte riktigt heller "att tappa 3 kvm"? Badrummet går i stort sett bara att placera på ett sätt i ett attefallshus - d v s i ett "hörn". Många hus byggs antagligen helt eller delvis på plats och då behöver man inte ta hänsyn till modulernas mått. Även om man då köper huset i moduler - hur kan moduler på 2,5 m i bredd vara en begränsning om badrummet bara behöver vara 1.70 alternativt 1.90 brett?

  Du får hemskt gärna lägga in bilder så att jag förstår de problem som du tar upp.

  Själv upplever jag inte det du tar upp som några större problem utan ser helt andra saker som utmaningar t ex:

  - Vilken typ av lofttrappa är bäst om man vill ha en rimligt enkel väg upp på loftet och inte vill offra för mycket boyta. Många attefallshus har bara en stege upp vilket jag tycker är helt orimligt om det ska fungera som permanentboende.
  - Bästa lösningen för uppvärmning och kyla. Själv funderar jag på luftvärmepump då den både kan värma på vintern och kyla på sommaren. Utan kyla på sommaren tror jag ett attefallshus blir olidligt varmt.


  /Krille
   
  • Laddar…
 4. S
  Byggveteran Nivå 8
  Komplettering. Min kommentar gäller Jansch54’s text.
   
 5. F
  Medlem Nivå 10
  Men vad har det med saken att göra? I en vanlig tvåplansvilla gäller samma sak: en rullstolsbunden har inte nytta av övervåningen. Ska man inte bygga tvåplansvillor? Sovloftet i ett attefallshus är en bonus ovanpå de 20-21 m2 man har i bottenplanet. Kan man inte utnyttja sovloftet blir det som ett vanligt attefallshus utan sovloft. Inget konstigt med det.
   
 6. J
  Medlem Nivå 2
  Harry73: Jag lovade ju att visa lösningen på vårt egna Attefallshus .Tänkte börja med att visa exteriören [​IMG] [​IMG] i detta inlägg så jag vet att bildkopieringen funkar
   
 7. J
  Medlem Nivå 2
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_1154.JPG
  Nu blev det nog rätt... Fler bilder kommer imorgon (hoppas jag) med beskrivningar.
  Attefallshuset är 5x5meter och vinterbonat med 3-glasfönster, ca 30cm väggtjocklek (varav 20cm är isolering) och fasad/utseende som stämmer med huvudbyggnaden. Fönsterpartiet har YTTRE motordrivna persienner då det annars blir dyrt att hålla temperaturen nere under sommarmånaderna. Fönsterpartiet ligger mot syd/sydöst - ca 140grader. Taket är "platt" = 1,5 graders lutning. Det är 8cm höjdskillnad mellan innergolv och terrass, ett viktigt mått OM man bygger med maxhöjd 4meter.
   
  • Laddar…
 8. J
  Medlem Nivå 2
  Ett snabbt svar till f91jsw och alla andra som har kommenterat eller tyckt något om att jag skrev om fysiskt handikappade och loft. Vad jag menade var:
  - om man skall bygga för permanent boende i Attefallshus är det helt ointressant att prata om loft. ALLA krav måste kunna uppfyllas på bottenplanet, Det är inte bara 1,3meter cirkeln.
  - Om man skall bygga för permanent boende = huvudbyggnad som åtminstone har 80-100kvm BYA är det ingen utmaning. Man kan dock planera, om man vill, att ha en handikapphiss eller liknande till övervåning eller källare. Den tar drygt 2kvm BOA och då har man full frihet (nästan) att placera toa-dusch/kök/sovplats/mm på bottenplan eller annat plan..
  - Om man däremot bygger ett Attefallshus som gäststuga eller lekstuga (eller något liknande) är det mängder av krav som inte behöver uppfyllas. Det handlar t o m om krav som är UTANFÖR Attefallshuset.
  - De regler som är till för att skapa ett rimligt boende för fysiskt handikappade är också ofta onödiga. T.ex. hur många rullstolar är 80cm breda? Och behöver 1,3meter för att vända? Den vanligaste elrullstolen har ca 65cm bredd. OK, för att inte jag ska få skit för detta vill jag konstatera att det FINNS extrabreda rullstolar som har lite över 70cm bredd.
  Man måste inse rimligheten att anpassa huset efter rullstolen eller tvärtom, alltså 500.000:- i investering eller 4.000:-. D v s Ett icke handikapp-anpassat hus (Enligt BBR) kan faktiskt ge bättre levnadsstandard och utrymme för de flesta fysiskt handikappade.

  Om man nu tänkt sig att hyra ut eller låta dottern/sonen få "eget" kanske det inte är så smart att göra en anmälan om Attefallshus för PERMANENT boende. Allt handlar om man tror att en eventuell fysiskt handikappad som man vill hyra ut åt (eller har i familjen) verkligen behöver dom utrymmen BBR föreskriver.

  Jag är gärna med i en diskussion om de bästa möjliga lösningarna men de måste då utgå från verkligheten.
   
 9. K
  Medlem Nivå 7
  Det är möjligt att vi diskuterar olika saker men jag förstår fortfarande inte på vilket sätt ett loft skulle vara ointressant i ett attefallshus för premamentboende?

  Med ett sovloft kan man med god planering få en ok sovplats som rymmer en dubbelsäng plus lite förvaringsutrymmen. Låt vara att takhöjden blir låg men ett sådant utrymme på kanske 8-10 kvm är värt otroligt mycket om man ska bo permanent i ett attefallshus som utan loft har en boyta på max 20 kvm.

  Jag är jätteintresserad och vill gärna veta mer om vad det är för krav som är så svåra att uppfylla i ett attefallshus för permanentboende? Visst blir badrummen någon kvadratmeter större och man måste "rita in" en bäddsoffa på bottenplanet. Men övriga krav känns varken speciellt dyra eller komplicerade att uppfylla. Fast jag ska villigt erkänna att jag kan ha fel och missar något viktigt.

  /Krille
   
 10. Mike_the_pip3
  Medlem · Nivå 12
  Är det inte 40 000 fritt och sedan 30% på överskjutande del?

  Eller det kanske skiljer mellan permanent och komplement mm mm?

  Jag är nästan säker skatteverket säger Moms plikt om det är möblerat (och mer än 16v uthyrt per år)?
   
 11. K
  Medlem Nivå 7
  • Laddar…
 12. Mike_the_pip3
  Medlem · Nivå 12
 13. R
  Medlem Nivå 3
  Men om du hyr ut i mer än 2 år så räknas det som verksamhet och då slutar skattefördelen och du tvingas betala skatt på allt. Så säger skattemyndigheten till mig.
   
 14. Mike_the_pip3
  Medlem · Nivå 12
  Jag hyrde ut 4 lägenheter för några år sen, hade revisor (körde som näringsidkare)
  Inget som var på tal då ifrån dom iaf

  Har du nån länk?
   
 15. R
  Medlem Nivå 3
  Var skattemyndigheten som sa till mig att uthyrning av Attefall ibland var i princip skattefritt men om man hyrde ut det hela tiden (minst två år i sträck) så var man näringsidkare och då skulle man vara tvungen att starta en firma och skatta på allt. Undantag var tillfälliga uthyrningar och uthyrning till nära släkting sa dom. Vi tänkte bygga en stuga och såg fram mot en extra bonus i fickan när man blir pensionär.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: