Byggahus.se

Missat distanskilar vid golvläggning

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Vi har lagt in ett furugolv 120x28 direkt på reglar. Golvvirket har legat inomhus ca 3 veckor innan läggning. Varje planka är skruvad med 3-4 skruvar varav en i vardera ände. Nu när golvet är lagt har vi fått höra hur viktigt det är att lämna distans vid väggar och vattenrör... På vissa ställen är avståndet endast 1 mm. Hur stor är risken att golvet vidgas för mycket och trycker mot väggar och rör under sommarmånaderna när fuktigheten är som högst? Nu funderar vi om vi bör ta upp golvet och utöka distanserna?
   
 2. J
  Medlem Nivå 15
  Så här års är det torrt inomhus, vilket normalt innebär att virket kommer svälla när luftfuktigheten ökar i sommar. Det är såklart omöjligt att veta vilken fukthalt ditt virke hade nu när du lade in det, har du tur så var det ganska fuktigt och kommer krympa. Har du otur så var det ganska torrt, och kommer svälla och resa sig eller trycka ut väggar och ha sönder rören. Det säkra är att skapa rörelsemån, men du kan ju hålla kolla på golvet de närmaste veckorna och se om det blir större eller mindre springor. Då vet du ju vilket håll det är på väg åt.
   
 3. Besserwissern
  Medlem Nivå 4
  Vilket avstånd som behövs beror dels på i vilken riktning golvet ligger och dels hur brett/långt det är?
  Det rör sig olika mycket i längd och bredd!

  Det räcker kanske att öka utrymmet på några ställen.
   
 4. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 17
  Precis. Där kortändar möter väggen spelar det inte så stor roll. Långändarna rör sig någon eller några millimeter fram och tillbaka. Eftersom du har skruvat varje bräda individuellt blir summan just dessa millimeter. Värre är det då med plankgolv som är limmade. Där summeras svällningen/krympningen för varje bräda så att hela golvet kanske rör sig flera centimeter
   
 5. ¤ akila ¤
  Medlem Nivå 8
  Och hur löser man detta på ett snyggt sätt? Extremt tjocka golvlister...? Eller får man lägga golvet med springor mellan planken?
   
 6. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 17
  Jag har i alla fall sett en lösning med ett "fack" för golvet i ena änden av rummet. Det kanske var 2-3 cm djupt.
  Springor mellan planken spelar ju ingen roll om det är hellimmat. Det sväller ju ändå.