Byggahus.se

Minimera skatt när sambo säljer BR och köper in sig i mitt hus?

 1. S
  Medlem · Västra Götaland · 126 inlägg

  Surly

  Medlem
  Har byggt hus på en avstyckad tomt jag fått i gåva från föräldrar. Min sambo (särbo sedan många år) har sålt en BR och skall bli delägare i mitt/vårt hus genom kontantersättning samt bli medlåntagare. Förutsättningar: Taxeringsvärde 2,37 milj, byggkostnad ca 2,6 milj, BR-försäljning 1,25 milj, reavinst 840-tusen kr. För enkelhets skull säger vi att värdet på fastigheten är samma som byggkostnaden 2,6 milj.

  Alt1: Hon köper halva fastigheten för 1,3 milj, sambon kan då få uppskov med hela reavinsbeskattningen men måste betala lagfartskostnad på 1,5% =19500 kr. När jag säljer måste jag betala ev vinstskatt. Eftersom byggkostnader är samma som fastighetens värde antar jag att det inte blir någon vinstskatt, är det korrekt?

  Alt2: vi gifter oss och gör efter det en bodelning inom äktenskapet vilket innebär en administrationsavgift (ca 800 kr) för att stå med på lagfarten. Dock måste sambon då betala reavinstskatt, ca 184000 kr.

  Jag funderar även på om man kan minimera lagfartskostnad men ändå få uppskov med hela reavinsbeskattningen? Att hon köper ca 30% av fastigheten för 840000. Då beräknas väl lagfartskostnaden på 840000, alltså 12600 kr. Och vi håller förstås tummarna för att uppskovsräntan försvinner nästa år.

  Vad tror ni, finns det andra varianter att lösa det på?
   
 2. S
  Medlem · Västra Götaland · 126 inlägg

  Surly

  Medlem
  Ingen som har några synpunkter?
   
 3. Nissens
  Garagebyggare · 4 023 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Om ni gifter er utan äktenskapsförord så blir väl både huset och hennes pengar gemensam egendom?
   
 4. S
  Medlem · Västra Götaland · 126 inlägg

  Surly

  Medlem
  Hon kommer inte automatiskt stå med på lagfarten för att vi gifter oss. Däremot blir halva värdet av fastigheten hennes vid en eventuell bodelning/skilsmässa.
   
 5. Nissens
  Garagebyggare · 4 023 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Är man gift och inte har äktenskapsförord eller typ gåvobrev så spelar det ingen roll vem som står som ägare för fastigheter, bilar etc. Man äger i praktiken 50% vardera ändå.
   
 6. S
  Medlem · Västra Götaland · 126 inlägg

  Surly

  Medlem
  Tack för svar men syftet är alltså att kunna få uppskov med reavinstbeskattningen för hennes bostadsförsäljning och samtidigt komma undan med så låga övriga skatter/avgifter som möjligt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.