Byggahus.se

Mini ftx i källare mot radon

833 läst  19 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej har köpt ett hus från - 71.mexitegel enplanshus med källare 224m2.
  Uppvärmning bergvärme
  Frånluftventilation
  Har satt in tilluftsventiler i alla sovrum, fresh 98. Tog in en firma för just borrningen för detta. Blev kanon. Innan fanns det ingen tilluft alls förutom 2 st fresh 80 i vardagsrummet .. Ända tilluften på entreplan..

  Källarens väggar, ytter och inner består av blåbetong. Årsmedel 280bq. Långtidsmätning av förra ägaren. Själv har jag en egen radonmätare som mäter i realtid. Ganska dyr. Men bra och noggrann.

  Till saken då :) jag vill få ner radonet. Och vill ha in mer tilluft i källaren. Alltså trycka in. Har som sagt F-ventilation, suger i tvättstuga/badrum källare samt i ett förråd i källaren där blottad blåbetong finns. Entreplan suger i badrum och gästtoa.

  Ftx system har vart på tapeten, samt ventilerat golv å väggar (jape) men sjukt mkt jobb och pengar. Tycker inte att vi har extrema värden. Problemet vet vi ju, blåbetongen i källaren, och det är bara där det finns! Ej i bjälklag eller nån annastans. , jag vill kunna knö in mer tilluft i källaren, gärna tempererat. Läser om mini ftx. Men är lite tveksam, och ihop med befintlig vent som vi har:thinking:. Jag vet att ftx hade varit the shit. Har tänkt att montera det själv, men lågt i vind samt tilläggisolerat med lösull.. Är bra och ser bra ut. Men kräla i det... Nä tack. Va tror ni om mini ftx i källaren, 4st?
   
 2. E
  Medlem · Nivå 11
  Har du ftx i källaren så späder du ut radongasen med friskluft tills förhoppningsvis radonhalten minskat rejält, men undertrycket i källaren blir mindre än du tidigare haft vilket får till följd att den (minskade) radonluften lättare kan stiga upp till våningsplan än förut. Hade ftx:et sugit ut i källaren och dess tilluft blåst in på våningsplan hade det varit bättre men då får man även ta överläckage i värmeväxlaren i beaktande.
   
 3. J
  Husägare · Nivå 9
  Skulle också rekommendera att ni tätar alla sprickor och målar på alls blåbetong. Det minskar avgivningen.
   
 4. M
  Medlem Nivå 1
  Menar du mini ftx? Om man haft det?
   
 5. M
  Medlem Nivå 1
  Det är inredd källare, inte överallt. Klassiska gillestugan m.m alla väggar är putsade och målade
   
 6. M
  Medlem Nivå 1
  Det är bara på ett ställe i ett förråd det finns blottad blåbetong. Men dörren är alltid stängd in dit, samt att det finns frånluft i det utrymmet
   
 7. J
  Husägare · Nivå 9
  Mekanisk frånluft?
   
 8. M
  Medlem Nivå 1
  Ja precis mekanisk frånluft har huset, samt i detta utrymme
   
 9. J
  Husägare · Nivå 9
  Gott :)
   
 10. M
  Medlem Nivå 1
  Så frågan är om det är värt å inhandla mini ftx i endast källaren, om det ens gör nån nytta, eller om det blir bananas ihop med befintliga mekaniska Frånluftventilationen. Vissa säger tydligen att det är skit.. Kanske är klena grejor. Men att samköra 4st, borde ju göra nån förändring på radonet. 4st som trycker in tilluft var 70:e sekund och tempererat.. Som jag har det nu dönar det in kallluft/kallras
   
 11. E
  Medlem · Nivå 11
  Jag trodde det blivit klart att ett rejält undertryck som hindrar radongasen att sprida sig upp till vistelsezonen ovanför vore att föredra.Då ska man väl inte blåsa in lika mycket luft som man suger ut i källarplan, eller? Naturligtvis "dönar det in " luft i källarventilerna idag, ju längre ner i huset uteluftsventilerna sitter ju mer suger de in, Stäng dem till att börja med!!, det är de som får radonet att flyttas upp till övervåningen.
   
 12. M
  Medlem Nivå 1
  Källaren är också vistelsezon.. Här har vi vardagsrum nr 2, tvättstuga, Lekrum, pannrum, hobbyrum m.m.. Jo klart att det dönar in luft. Men hur ska man annars spä ut radonet?, att stänga ventilerna måste väl ändå öka värdet? Och ett maffigt undertryck ska man väl undvika att ha när det finns radon,. Då suger man ju verkligen in allt i huset, samt markradon om man nu har det. Men jag förstår ditt tänk. Men vill kunna vistas i källaren. Är 112m2 som man gärna vill använda.. Men hade vart intressant å se vad som händer om man fimpar ventilerna i källaren. Har som sagt en radonmätare i realtid dom loggar dygnet runt. Kan ta en bild nu, vilket värde det är just nu
   
 13. E
  Medlem · Nivå 11
  Använder du källaren som bostad behövs såklart andra grejer för att ventilera alla utrymmen och i kombination med spärrskikt men med de luftmängder som du beskriver ha idag för att hålla 230 Bq torde ett "riktigt" aggregat vara mer lämpat och inte så mycket dyrare än ett antal av leksaksapparaterna.
   
 14. H
  Bannad · Nivå 10
  Mark eller väggradon är stor skillnad på åtgärd, på kommunen finns radonkartor, har du kollat vad som finns i din omgivning. Undertryck gör att markradon kommer in i huset, det är aldrig tätt mot underjorden, rör ,sprickor i golv och väggar
   
 15. M
  Medlem Nivå 1
  Kommer endast från byggmaterialet, blåbetong, i källarväggar endast