Byggahus.se

Min pizzaugn!

  1. Z
    Medlem · 18 inlägg

    Zompan

    Medlem
    Hej!
    Tänkte skulle visa min pizzaugn jag byggde i somras helt utan ritning och utan att murat någonsin.

    Beskrivning:
    -Gjöt först ett golv till själva ugnen ca 12påsar betong.
    -Murade upp med leca
    -Gjöt sedan ett bord som sedan ugnen murades upp på ca 9 påsar betong plus armering.
    -Ritade ut själva formen på en plywoodskiva kapade ur den och lade uppe på utlagda tegelstenar för att kapa teglet.
    -Med eldfast bruk så satte jag fast bottenplattan på bordet.
    -Murade upp valvet först kapade ut plywood och formade som en halvmåne.
    -Sedan murade jag varv för varv upp kupolen med hjälp av murarstegar som böjdes till önskad form.
    - Sedan isolerade jag utsidan och använde putsbruk för att få en bra yta.
    -Sist så murade jag upp tegel runt basen för en snyggare look.

    Det som ska göras för att få ett bättre utseende är;
    -Mer putsbruk för att jämna till den mer
    - Montera en ordentlig lucka med härdat glas.
    - förlänga skorsten för bättre fart.
    - Montera bänkskivor av sten för att kunna baka pizzorna vid ugnen!

    Matrial:
    Betong 25säck
    Putsbruk C 10säck
    Armeringsjärn
    Eldfast tegel 100st till kupolen och ca 200st till basen. (Kom över 400 sten för 1000kr, man behöver inte ha eldfast tegel till basen)
    Eldfastbruk 20kg
    Isolering glasfiber 1 säck
    Hönsnät 20m
    Kapskivor 3st
    Murarstegar 2st

    Tiden?
    Ca 60timmar och ca 10 timmar planering

    Och resultatet?
    Magiskt!
    Kan baka 2 fullstora pizzor, tar knappa 2 min i ugnen! Tar ca 1,5-2 timmar att elda upp till 300+
    Får den priset årets pizza ugn? Troligtvis inte men den fungerar väldigt bra!

    Allt gott!
     
  2. Johan Gunverth
    Diversearbetare · Göteborg · 8 337 inlägg

    Johan Gunverth

    Diversearbetare
    Jättefin! Har du testat att köra med 450° än?
     
  3. Z
    Medlem · 18 inlägg

    Zompan

    Medlem
    Mer bilder
     
  4. Z
    Medlem · 18 inlägg

    Zompan

    Medlem
    Det blir när jag fixar en ordentlig lucka, men har eldat upp den till 380 vid några tillfällen jag gjort surdegsbröd den håller värmen väldigt bra så när luckan är på plats så är 450 Inga problem!
     
    • Laddar…
  5. Johan Gunverth
    Diversearbetare · Göteborg · 8 337 inlägg

    Johan Gunverth

    Diversearbetare
    Det är ju egentligen enda nackdelan med lite mindre ugnar att man inte kan hålla jämn hög temperatur på ett enkelt sätt.
    Jag har själv en mindre ugn i din storlek på ritningstadiet och tittade på att komplettera vedeldning med en Avanzini Drago-brännare för att toppa med. Har inte plats för mer än en bottenplatta på 120x90. Det blir då lättare att hålla jämna 450° under längre tid, typ om det är pizzakalas med 12-15 på raken,
     
  6. Z
    Medlem · 18 inlägg

    Zompan

    Medlem
    Upplever dock inte att värmen avtar, körde 40 pizzor en kväll när vi hade fest utan problem, gjordes under 1,5 timme. Jag brukar elda över hela plattan och sedan skrapa ihop glöden baktill vilket ger en väldigt bra värmefördelning och värmen håller i sig länge.
     
  7. Dan_Johansson
    Allvetare · Västra götaland · 5 232 inlägg

    Dan_Johansson

    Allvetare
    Snyggt jobbat!
     
  8. S
    Medlem · 1 inlägg

    Sprack63

    Medlem
    Tänkte försöka mej på att bygga en liknande som du gjort,vart så inspererad av dina bilder,hade skapat en nästan likadan I mina tankar innan jag hittade dina bilder : )
    Snyggt jobbar
     
  9. E
    Medlem · Kronoberg · 5 inlägg

    ErikTingsryd

    Medlem
    Dum fråga själva bordet som ligger på lecablocken gjöt du det på marken och ni var många som lyfte upp det eller hur funkar det, tjocklek i cm ?

    jag skulle vilja ha ett bord på ca 140 x 140, tror ni man kan gjuta det i ett stycke eller ska jag göra två skivor á 70x140 och lägga jämte varandra
     
  10. Z
    Medlem · 18 inlägg

    Zompan

    Medlem
    Precis vi var 4 st som lyfte upp det var ca 200kg så gick ju lätt
     
    • Laddar…
  11. Z
    Medlem · 18 inlägg

    Zompan

    Medlem
    Vad kul! Lycka till
     
  12. Jimpan42
    Hobbysnickare · 16 inlägg

    Jimpan42

    Hobbysnickare
    Vad använde du för skorstensrör? Kan du rekommendera något ?
     
  13. Z
    Medlem · 18 inlägg

    Zompan

    Medlem
    Jag skulle rekomendera något rostfritt och med ett spjäll i, just till denna är det ett cortenrör
     
  14. Z
    Medlem · 18 inlägg

    Zompan

    Medlem
    En liten uppdatering hur det vart sen!
    Har desvärre flyttat ifrån min pizzaugn men det finns planer på en ny till sommaren 2022!
     
    • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.