Byggahus.se

Min eller föreningens försäkring?

 1. D
  Medlem · Kronobergs · 11 inlägg

  Dempakå

  Medlem
  Parketten i köket har börjat resa sig. Området, som är precis invid tröskeln till altandörren, är ca 20x20 cm och bucklorna är ca 2 cm höga. Min teori är att efter kraftigt regn och blåst förra helgen så har vatten tryckt in under tröskeln utifrån.

  Detta måste väl gå på brf:s försäkring?
   
 2. F
  Medlem · Västra Götaland · 2 203 inlägg

  frohike

  Medlem
  Föreningens försäkring om felet ligger på föreningens underhållsansvar. Ligger felet på något som du har underhållsansvar för så är det din försäkring. Normalt brukar dörrar och fönster ligga på medlemmen, men den målade ytan på utsidan på föreningen. men hur det ligger till för din del bör du titta i stadgarna om vem som har ansvar för vad
   
 3. D
  Anonym

  DIY_freak

  Anonym
  Egentligen tror jag inte det går på någon försäkring... De flesta försäkringar täcker väl inte läckage utifrån? Däremot kan det ju ändå vara föreningens ANSVAR.
   
 4. Nyfniken
  Medlem · Stockholms län · 11 144 inlägg

  Nyfniken

  Medlem
  Var dörren öppen?
   
 5. B
  Medlem · 1 450 inlägg

  Bambi

  Medlem
  Hej!

  Då vattnet tryckt in under tröskeln utifrån utgår jag ifrån att dörren var stängd och att det inte är helt tätt runt dörren, kan inte det gå under byggentreprenörens ansvar om bygget är yngre än 10 år?

  Mvh
   
 6. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem
  Ytskiktet i lägenheten är lägenhetsägarens ansvar och bör därför regleras med din försäkring.
  Sedan kan de kanske se att skadan orsakats av något som föreningen är ansvariga för och då får ditt försäkringsbolag regressa mot (i sin tur kräva ersättning av) föreningens försäkringsbolag.
   
  • Laddar…
 7. S
  Medlem · Skåne · 265 inlägg

  Skier12345

  Medlem
  Håller med Ridax om att det knappast är en skada som omfattas av en försäkring. De vattenskador som omfattas brukar vara vattenrör som läcker inte inträngande vatten utifrån.
  Finns samma skada i flera lgh?
   
 8. D
  Medlem · Kronobergs · 11 inlägg

  Dempakå

  Medlem
  Hej hej,

  Dörren har inte stått öppen nån längre tid och det skadade området är inte precis innanför dörrglipan (Om man hade haft dörren öppen för att vädra eller motsvarande). Se bifogade foton.

  Det känns som att det måste till ganska mycket vatten för att en sådan här skada ska uppstå, så en utspilld drink eller något liknande kan uteslutas.

  Jag ska höra runt med grannarna.

  Tack för all input!!
   
 9. A
  Medlem · Skåne · 676 inlägg

  aedwall

  Medlem
  Kan man inte benämna golvet som en "fast egendom" då hamnar det på föreningensförsäkring? Precis som radiatorer, dörrar, fönster osv...

  Någon som vet till 100% ?
   
 10. H
  Medlem · Västra Götaland · 2 376 inlägg

  HEM2121

  Medlem
  Är du säker på att det kommer utifrån, du har inget rör som sprungit läck?
   
 11. F
  Medlem · Västra Götaland · 2 203 inlägg

  frohike

  Medlem
  En parkett eller en matta räknas som ytskickt. Det står aldrig förenignen för. Kast sett föreningen brukar stå för det du inte kan ta på. ingjutna rör, avloppsstammar, bärande konstruktion, utrustning som krävs för att föreningen skall kunna tillgodose minstakraven bör ett boende mm. Det ser lite olika ut, men i den senaste upplagan av BRFlagen så börjar man prata mer åt att innehavaren blir ansvarig för alla rör som förser den egna lägenheten och föreningen enbart har stammen.
   
 12. D
  Anonym

  DIY_freak

  Anonym
  Jomen om parketten skadas på grund av att föreningen inte skött underhåll som är dess ansvar, så kan man väl hålla föreningen ansvarig för att parketten skadas? Om det regnar in genom taket och parketten blir förstörd, så är det väl föreningen som har ansvar för parketten också och inte bara för att laga taket, eller?
   
 13. F
  Medlem · Västra Götaland · 2 203 inlägg

  frohike

  Medlem
  Nja det är inte svart och vitt. Viss ersättning kan du få om det beror på att föreningen har vart oaktsam eller har eftersatt underhållet. Och normalt brukar en förening också göra det. MEN det behöver inte vara så. I många fall så har föreningen bara skydlighet att laga skadan med ytskiktet får man stå för själv. Man måste se till varför skadan uppstår. Är det en felkonstruktion så är det inte föreningen utan isåfall byggaren i första hand. beror det på en trasig gummilist är inte föreningens skyldighet att betala för skadan. Är felet på föreningen underhållsansvar men skadan ej är pga av oaktsamhet eller misskötsel så ligger ytskiktet på medlemmen. Som sagt tidigare tala med förening, ta reda på varför vatten har tängt in. Innan den frågan är avgjord så kan man tycka vad man vill. En sak är klar och det är att vem som betalar är svårt att säga.
  Sen skall man inte glömma åldersavdraget. handlar det om gamla ytskikt så kan de bli så att det som man får av föreningen inte är vatten värd i förhållande till vad det kostar att fixa.
   
 14. M
  Medlem · Västra Götaland · 133 inlägg

  mirakelasta

  Medlem
  Föreningen är ju en själv. Man äger ju en andel i en fastighet med möjlighet att disponera en yta.

  Därför brukar man få betala för ytskikten själv.
   
 15. D
  Medlem · Kronobergs · 11 inlägg

  Dempakå

  Medlem
  Imorgon kommer en expert och förhoppningsvis reder ut vad som orsakat skadan.

  Ska bli väldigt intressant vad han kommer fram till.

  Återkommer med info imorgon.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.