Byggahus.se

MgO-cement - Var köper jag?

 1. Adoby
  Husägare · Småland · 7 inlägg

  Adoby

  Husägare
  Jag vill minimera mina utsläpp av koldioxid. Klimathotet och allt det där...

  Vanlig cement innebär mycket stora utsläpp av koldioxid. MgO-cement tar upp koldioxid ur atmosfären när det härdar. Därför skulle jag vilja använda MgO-cement istället för den gamla vanliga CaO-cementen.

  Det är inget större projekt, en grund till ett växthus. Bra test-projekt. Det innebär också att jag har råd att använda ett material som kan vara svårare att få tag på och som kanske är mycket dyrare utan att det gör så ont.

  Tydligen har det funnits försök att introducera MgO-cement, men de verkar ha misslyckats. Googlar man på ceramicrete eller NOVACEM hittar man exempel.

  Är det någon som vet om det går att köpa MgO-cement i Sverige? Eller i grannländer?
   
 2. H
  Anonym

  henke_benke

  Anonym
  många ser metallfeber som en orsak varför MgO-cement inte använda värst mycket.
   
 3. Adoby
  Husägare · Småland · 7 inlägg

  Adoby

  Husägare
  Hm... "många"? Kan du utveckla det lite?

  Metallfeber trodde jag bara var något man fick när det handlar om mycket kraftig upphettning så att det blir ångor/rök? Partiklar/damm fångas ju enkelt av en mask.

  Vanlig cement är farligt att andas in på grund av risken för allvarliga frätskador i lungorna eller slemhinnor. Så man skall ju bära skyddsutrustning när man hanterar cementsäckar. Exempelvis häller ner i blandaren.

  Vad jag förstår är det inte samma risk för frätskador med MgO-cement? Mindre farligt?

  Men jag tänker inte andas in det heller...
   
 4. H
  Anonym

  henke_benke

  Anonym
  finns ingen dokument va jag vet.
  är inte många yrkesmän som har mask på sig.
  iallafall symptom liknande metallfiber.

  har du kollat upp hur mycke koldioxid som är i tillverkningsprocess?

  kolla med företag som gör smältdeglar om du kan få tips där
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 43 488 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Fast vanlig betong suger också åt sig koldioxid.
   
 6. Adoby
  Husägare · Småland · 7 inlägg

  Adoby

  Husägare
  Detta verkar lovande, henke_benke. Det låter på dig som att du känner till "många" som när de kunde välja på att använda (och alltså kunnat köpa?) MgO-cement eller vanlig cement så valde de den vanliga cementen. Och du verkar också känna till personer som, när de använt (och alltså köpt?) MgO-cement, av någon anledning fick symptom liknande metallfeber.

  Skulle du inte kunna fråga någon av alla dessa personer var de köpte MgO-cementen? Jag är mycket uppmuntrad av din information, för det tyder ju på att MgO-cement faktiskt går att få tag på här i Sverige!!! Tidigare var jag orolig för att det inte skulle vara möjligt att få tag på.

  Vanlig betong tar upp koldioxid ur atmosfären när den härdar. Men det släpps ut många gånger mer koldioxid när den vanliga CaO-cementen produceras. Jag tror jag har sett något om att cement-användningen ger ungefär lika stora utsläpp globalt som allt flygande.

  MgO-cement ger totalt mycket mindre utsläpp av koldioxid. Det är kanske det främsta argumentet för att använda MgO-cement. Det är just därför jag vill använda MgO-cement, även om det kanske är dyrare och svårare att få tag på.

  Dessutom lär MgO-cement vara mindre farlig att hantera och blir starkare än vanlig CaO-cement.

  Jag har använt vanlig cement flera gånger tidigare och har cementblandare. Men jag vill nu prova något som är bättre än vanlig cement.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.