Byggahus.se

Metallbandsåg

 1. M
  Medlem Nivå 6
 2. oobum
  Medlem Nivå 8
  Hade en sådan på jobbet förut där vi kapade mycket mindre rör och liknande.

  Fungerar onekligen bra om du skall kapa mycket av något. Säg att du smider mycket eller liknande.

  Men för hemmabruk fungerar en vinkelslip minst lika bra.
   
 3. norrbottenssnickaren
  Medlem · Nivå 17
  Tycker absolut inte att en vinkelslip fungerar lika bra... men det kanske är en annan historia.

  Små metallbandsågar är ju kanon. Tillochmed kinasågarna brukar funka skapligt. Mycket tystare än en klingkap för metall, spånet yr inte åt alla håll utan håller sig väldigt nära. Sedan ska vi inte ens prata kapsågarna med kapskiva hur de beteer sig.

  Köp till sågbordet :)
   
 4. D
  Medlem Nivå 12
  Funderat i liknande banor, en liten metallbandsåg med bord som står upp som en vanlig bandsåg. Vore väldigt användbart. Mera realistiskt är dock en metallcirkelsåg tror jag.
   
 5. lars_stefan_axelsson
  Medlem Nivå 16
  Njae, det är nog samma historia trots allt. ;)

  Det är klart att en metallbandsåg är mycket bättre på det den är tänkt till. Går inte att komma ifrån.

  Och det är också klart att en vinkelslip är sämre, eller tom mycket sämre på samma jobb (lite beroende på).

  MEN, vinkelslipen är billigare, mindre, lättare, portabel, kommer åt i konstiga arbetsställningar osv. Och klarar dessutom iaf hjälpligt alla jobb som metallbandsågen klarar.

  Så det är som vanligt så att det verktyg som är högst specialiserat också är mest kraftfullt för det det är tänkt till, men också mindre användbart i alla andra situationer.

  Själv så har jag exakt en kompis som har metallbandsåg hemma av ändå ganska många som har verkstad för metallarbete. Och han har stor precisionssvarv och NC-fräs... Själv så har jag inte saknat någon hemma sedan jag jobbade i verkstad där det fanns. Och då svetsar jag ändå en del. Har klarat mig alldeles utmärkt med vinkelslip/bågfil (och gasskärning vid något tillfälle). Så jag sätter den ganska långt ner på listan.

  Men om TS kapar så mycket, och behöver så noggranna snitt (nåja, med måtta, det är ändå ingen precisionsmaskin vi talar om) så för all del. Det beror ju på vad TS skall göra.
   
 6. M
  Medlem Nivå 6
  Det svåra är ju raka snitt och gerade. Vet inte om man kan lösa det med tigersåg och nån hemsnickrad gerlåda eller dyligt. Kanske finns stativ till vinkelslipen?
  Jag har ju absolut inget behov av den, jag håller mest på med lite roliga lösningar hemma och lite andra mindre svetsjobb. Men det är ju kul med en till maskin i parken :)
   
 7. devizion
  Medlem · Nivå 7
  Det finns både och. Jag vet att Frank Howarth på YT har en hemmasnickrad variant av http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Handverktyg/Sag-och-Fil/Geringslada-2000016919/ som han använder tillsammans med tigersågen just för 90° och 45° snitt.

  Sen finns http://www.harald-nyborg.se/vinkelslipstativ-till-180-230.html dock aldrig haft behovet av det, så precisionen är väl oklar, men för det priset...
   
 8. Björn Melander
  Medlem · Nivå 16
  Jag har en sån maskin. Är mycket nöjd med den. Använder den till Aluminium, mässing och stål när jag inte vill ha det anlöpt.
   
 9. Fjojtmehmet
  Medlem · Nivå 7
  Jag har använt portabel bandsåg för rörkapning, det funkar utmärkt men är lite overkill, funkar lika bra med tiger. Bandsåg med bord för metall är dock guld värd.
  Jag slipar bara med min vinkelslip, kör enbart med kapskiva ifall jag måste spräcka både bult och mutter samt när man kapar härdat.
  Rörkapning inför svetsning i olika vinklar kör jag med hemmagjord jigg/gerlåda med inbyggt skruvstycke.
   
 10. norrbottenssnickaren
  Medlem · Nivå 17
  vi är alla olika...

  Bygger skoterkälkar på vintrarna. Redan efter 1st kälke så inser man att vinkelslip är inget man använder annat än i absoluta nödfall och inte då heller helst. Utan när man slitit ner en klinga så väntar man tre veckor på en ny för det är inget alternativ att köra med vinkelslip :)

  Känner många hemmasvetsare och ingen seriösare hobbydonare går utan en bra kap av ngt slag är min iakttagelse.

  Men kul att ett enklare verktyg funkar för dig det är ju kanon :)
   
 11. norrbottenssnickaren
  Medlem · Nivå 17
  Har du ngn bild på en jig eller så? :))
   
  • Laddar…
 12. norrbottenssnickaren
  Medlem · Nivå 17
  Givet ska du ha dig en bandsåg för böveln.
   
 13. nanowire
  Amatörexpert · Nivå 20
  En byggtråd på skoterkälke ligger nu på önskelistan norrbottenssnickaren! :) Det borde platsa i forumet som redan har många släpvagnstrådar.
   
 14. M
  Medlem Nivå 6
  Får väl smörja upp frugan lite ;) Jag skulle också vilja se lite jigg-bilder Fjojmehmet
   
 15. M
  Medlem Nivå 6
  Man behöver ju inte va lika anal med ger-graderna när man kapar metall om man ska svetsa såklart. Men det skulle va trevligt om man iaf kunde ligga mellan 42-48 grader på en 45-graders intention :)