Byggahus.se

Mer utrymme, men på vilket sätt?

 1. J
  Medlem Nivå 2
  Hej

  Vi har kommande behov på mer utrymme i vårat hus som vi köpte för tre år sen drygt. Det är vårt första husköp och visste inte riktigt vad det är man tittar efter eller visste exakt vad vi behövde och familjen har sedan dess växt från 3 till 4 pers.

  Så till frågan, vi har egentligen 2 val;
  - bygga uthus á 44kvm (40kvm+10% för gammal dp)
  - utbyggnad om ca 35 kvm byggarea, men maximalt 2 plan

  Grovt räknat mellan tummen och pekfingret tänker vi oss att man får ett sjysst uthus i den storleken för ca 500', medan en riktig utbyggnad förmodligen går på ca 1 milj.

  Huset är ett funkishus från början av 50-talet (HSB Boro) i sten (Siporex) med putsad fasad och en tomt på 974kvm som är väldigt kuperad och har berg precis överallt vilket gör att allt som måste ner i marken innebär sprängning.

  Vi räknar även med att en riktig utbyggnad kan ge mer pengar tillbaka vid en eventuell försäljning än vad ett uthus kan ge. Dock tror vi att på kort sikt åtminstone, kan vi inte räkna med en vinst på projektet utan "bara" pengarna tillbaka. Vi fick dock huset för att fördelaktigt pris, så vi riskerar inte att stå med skulder över värdet ändå, utan klarar ett prisfall på ca 30% och gå +/- 0.

  Men vad finns det för fördelar/nackdelar med ena eller andra lösningen? Behovet i det extra utrymmet är 2 sovrum, verkstad/hobbyrum samt förråd.
  Är vi helt ute och cyklar med våra höftningar på kostnader?
  Vad bör man tänka på?

  Vi har börjat diskutera det nu, men tror inte vi kommer kunna genomföra det inom närmsta 2 åren dels pga barn men även spara ihop en del pengar.

  Tacksam för all input som finns!
   
 2. Music Man
  Medlem Nivå 10
  Vi själva skall göra en tillbyggnad i två plan 25 plus 25kvm och jag skulle verkligen låta en arkitekt rita för man kan spara så otroligt mycket pengar på det,vi gjorde det och ångrar inte en krona vi la på det.
  Vår utbyggnad med en hel del markarbete (uppfart och parkering) badrum med klinkers och kakel,kök exkl. skåp och vitvaror VVS,,vattenburen golvvärme,el,torpargrund m.m. kommer att kosta oss strax under miljonen,då inräknat ett ganska omfattande markarbete med l-stöd etc. då vårt hus ligger c:a 3meter ovanför vägen.

  Skall ni bara ha 2 sovrum,verkstad/hobbyrum så lär ni komma undan betydligt lägre.

  Vad ni bör göra är att först låta någon som är duktig göra ritningar (arkitekt eller inte) sen anlita en mäklare som kan värdera huset efter uppvisade ritningar, då är det mycket lättare om ni skall söka lånelöfte/byggkredit då det uppskattade värdet på huset efter ombyggnad är ganska avgörande för vad ni kan få låna.
   
  • Laddar…
 3. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Kolla med en mäklare hur de olika alternativen påverkar värdet på huset.

  Sen - vrid på der några varv till. Skulle ni t.ex klara er med ett kallförråd ute? Då kanske ni kan offra lite inomhusförvaring och ändra planlösningen lite? En vanlig friggebod kostar kanske 30000-40000kr.