Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Medel mot ogräs och mossa - godkända och icke godkända

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 905 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Mossa och ogräs kan vara ett otyg att bli av med, och då finns bekämpningsmedel som en hjälpande hand. Men många välkända produkter säljs inte längre, eller är på väg att utgå. Vad är det som pågår?  Du kan läsa artikeln här: Medel mot ogräs och mossa - godkända och icke godkända
   
  • Laddar…
 2. R
  Anonym
  I viss kommersiell produktion är det rationellt att använda bekämpningsmedel, men i din trädgård? Kom igen, rensa ogräs är en del av fritiden, kämpa på och ta en välförtjänt öl när du jobbat klart för dagen. Men att hälla ut gifter på din egen tomt för att ta en genväg och få det att se lite grönare ut? Då har du missat vad allt handlar om, på riktigt.
   
 3. N
  Medlem · 170 inlägg

  nmeden

  Medlem
  Om man vill ha en fin och skön gräsmatta med så lite jobb dom möjligt, vad har man då missat menar du?
   
 4. S
  Medlem · 758 inlägg
  Ogräs? Gräs som gräs. Varför hålla på med allt svammel med ogräsbekämpning mm.

  I min gräsmatta växer det som växer. Förstår inte vad som är fult med maskrosor och annat. Jag tycker det är vackert och ser ingen som helst anledning att hålla på med ogräsbekämpning. Vad är nyttan med det? Helt meningslöst tycker jag.

  Lika meningslöst som att hålla på och gödsla gräsmattan. Då måste man ju klippa oftare. Bättre att lämna kvar gräsklippet så blir det naturlig gödning.
   
 5. martin43
  Husägare · Östergötland · 2 311 inlägg

  martin43

  Husägare
  Köp en robotklippare, vattna vid behov och gödsla med billigt NPK (olika mycket K vår/höst samt sommar) utan bekämpningsmedel eller naturligt gödsel. Detta driver på gräset och konkurrerar ut annat.
  Vi har kommit ner till att bara ta lite maskrosor under några veckor. De är dessutom rejält få jämfört med hur det var för tre år sedan.
   
  • Laddar…
 6. F
  Medlem · Stockholms · 1 544 inlägg

  Fred vom Jupiter

  Medlem
  Flera svar här, men inte på det som TS frågar.

  Järnsulfat mot mossa verkar finnas fortfarande. Annars används kalk för att höja PH så att mossan inte trivs.

  RoundUp finns för punktåtgärder mot ogräs men den dödar alla växter.

  Stroller Plus Kombi mot ogräs verkar ha försvunnit. Istället säljer Algomin motsvarande produkt. Det ligger säkert någon juridisk finess bakom. Det verkar vara enda chansen att köpa den sortens medel i Sverige. Däremot kan man köpa med sig på utlandsresan eller via utländska nätbutiker. Själv köpte jag Rasenunkrautvernichter på Bauhaus i Tyskland. Den innehöll fyra olika kemikalier som angriper ogräset men skonar gräset. Algomin innehåller bara en verksam kemikalie, MCPA.
   
  • Laddar…
 7. H
  Medlem · 559 inlägg

  hus520

  Medlem
  Men algomin ogräs innhåller inget MCPA.

  "Algomin Ogräs tar inte bort befintligt ogräs, utan istället gödslar och kalkar Algomin Ogräs din gräsmatta, vilket motverkar även mossa och gynnar det nyttiga bakterie- och mikrolivet i jorden. Det produkten gör är att hindra nya ogräsfrön att gro"


  Har algomin någon annan produkt?
   
 8. Fadai
  Slöjdnörd · 954 inlägg

  FadaiPremiumikon: Hand

  Slöjdnörd
  Alla dessa gifter hör inte hemma i vare sig trädgård eller jordbruk. Förgiftar vi inte vår miljö nog som det är? Vill man ha en ödslig monokultur utan minsta lilla ogräs får man väl krypa runt och ta det manuellt. Själv vill jag ha en levande trädgård med variation av växt-, och djurliv.
   
 9. Q
  Medlem · 120 inlägg

  qvrk

  Medlem
  Gillar mer modellen att klippa gräset där man vill ha utrymme för lek och spring. Resten är små avgränsade öar där det växer det som vill växa. Finns inget som förstör en trädgård så mycket som en perfekt homogen massa av grönt. Det absolut finaste vi har på vår tomt är en liten ö av alla möjliga grejer, runt en stor död stubbe av något träd. Fullkomligt vibrerar av humlor och annat, hur fint som helst att titta på när man diskar.
   
 10. osiris
  Byggnadsvårdare · Stockholm · 1 156 inlägg

  osiris

  Byggnadsvårdare
  En välansad och moss-/ogräsbekämpad gräsmatta är en artmässig öken. Alla typer av pollinatörer ligger risigt till just nu, låt det blomma där det går.
   
 11. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 908 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Att man har en välskött och välansad gräsmatta som består av just gräs - inga maskrosor, groblad, kirs eller annat ogräs - betyder ju inte att det måste saknas utrymme även för vilt växande. Det vilda måste ju inte växa just i gräsmattan...
   
 12. Appendix
  Husägare · Roslagen · 3 313 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Det roliga är att det ska pratas så mycket om konsumentprodukter

  Åk på granngården och köp järnsulfat = mossan dör. Gräset gödslas.

  NPK och kalksalpeter kan köpas i vit "bondepåse" och kostar en bråkdel av vad man får betala för en påse med fint tryck på.
   
  • Laddar…
 13. Oldboy
  Medlem · Skåne · 5 716 inlägg

  Oldboy

  Medlem
  För privata trädgårdar finns det bara en väg framåt - giftfritt.
  Det är för väl att den insikten äntligen börjar få genomslag.

  Sedan kan man önska att samtliga trädgårdsägare i hela landet var tvungna att ha eget VA, (med grävd brunn). Då skulle naturens kretslopp bli uppenbart för alla.
   
 14. T
  Medlem · 1 inlägg

  toga2

  Medlem
  När du säger "bondepåse" vad menar du då?
   
 15. M
  Medlem · 5 inlägg

  Miniflugan

  Medlem
  Mossa är ju fantastiskt! Alltid grön, behöver inte klippas och är mjuk och skön att gå barfota på.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.