Byggahus.se

Matningar från mätarskåp

 1. M
  Medlem · 2 inlägg

  miikgus

  Medlem
  Hej!
  Får man ansluta tex elbilsladdare, 3-fasuttag, utebelysning eller pool direkt i fasadmätarskåpet? Om ja, vad krävs för att det ska bli godkänt?
  Jag har hört olika i denna fråga , och jobbar inte så mycket med privatbostäder, men är elektriker..
   
 2. J
  Husägare · 2 449 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Ja det får man. Kraven är samma som om de ansluts till gruppcentralen. När det gäller elbilsladdning kan det ofta vara en fördel med tanke på lastbalansering. Du får fråga mer specifikt vad du menar med krav.
   
 3. M
  Medlem · 2 inlägg

  miikgus

  Medlem
  Måste man då ha separat huvudbrytare för denna grupp, eller räcker det med jfb och säkring som jag förutsätter är ett krav? Om man inte behöver bryta någon plomb, behöver man då inte anmäla till nätägaren att man gjort förändring i skåpet? Och om man sätter in åskskydd, behöver inte det heller anmälas till nätägaren?
   
 4. J
  Husägare · 2 449 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Det ska finnas en huvudbrytare i en central, någon ytterligare behövs inte av den anledningen. JFB kan vara ett krav beroende på vad du ansluter. Samma sak med separata säkringar. Om mätarskåpet är något sådär nytt så finns en rad med DIN-skena på vilken man kan montera normkomponenter, dessa ligger då nedströms mätarsäkringar och ”kundens huvudbrytare”. Saknas sådan DIN-skena får man lösa det på annat sätt.

  Edit: du behöver oftast inte röra plomberingar och behöver inte anmäla till nätägaren om du t.ex. sätter in överspänningsskydd eller kompletterar med en ytterligare utgående grupp/huvudledning. Värt att tänka på är normkomponenters högsta och lägsta tillåtna omgivningstemperatur beroende på var du är i landet och var skåpet sitter.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.