Byggahus.se

Material vid äldre elskåp

 1. S
  Medlem Nivå 9
  Har ställt frågor kring detta äldre elskåp tidigare, men har några ytterligare funderingar.

  Mellan skåpen är det uppskuret hål där det ser ut att det går någon grövre elkabel/ledning, från det ena skåpet in i det andra. Se bilder nedan! Ledningen ser ut att vara isolerad med något mörkt material, där den lämnar ett skåp och går in i det andra. Nästan svart. Vad kan detta vara? Ser inte ut som dagens eltejp. Om ni förstorar bilden kan ni se att det nästan ser ut som att det "blänker" på vissa ställen.
  Kanske en synvilla, men jag tycker iallafall att det ser ut så. Vad sjutton kan detta svarta vara?
  Tänker självklart asbest eftersom det verkar ha lindats runt kabeln som isolering och säkert även brandskydd.

  På bild 4 syns även en tunnare kabel, tillsammans med den grövre. Även denna är svart. Material?
  Typ av kabel? Eller är även denna lindad med något tro?

  På sista bilden ser ni ett av skåpen där det sitter någon slags ljusgrå randig/rutig "skiva", i två rutor. Materialet har två hål i sig. Ett hål i vardera "rutan". Vad kan detta vara för skiva? Ser gult ut i hålen, funderar därför om det är någon slags trämaterial. Någon som känner igen?

  Som ni ser på bilderna ligger rejält med vanligt byggdamm på kablarna. Vill verkligen bygga in eller byta ut detta elskåp. Kan det finnas någon form av luckor att sätta på dessa gamla skåp, så man slipper belasta väggen med ett tungt väggskåp? Eller tror ni man skulle kunna anlita en plåtslagare eller liknande att skapa någon form av skydd/luckor? Ur brandsynpunkt är det ju inge vidare med en massa damm i elcentralen..

  Förresten, någon som har tips hur man kan få bort detta damm utan att riskera att få sig en rejäl stöt? En blöt trasa vill man ju inte använda, inte heller dammsugare ifall det skulle vara asbest i exempelvis det svarta materialet på bilderna.

  Elcentralen sitter monterad på en delvis omålad eternitskiva.

  Tacksam för goda råd från någon kunnig inom ämnet el! :)  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
   
 2. T
  Medlem · Nivå 10
  Det är gårdagens isoleringsmatrial som visas bilderna.
  Det är olika nuturmatrial i väven ( armeringen) och det svarta är tjära ( bindemedlet).

  En gammal kabel innehåller helt enkelt material som var tillgängligt på den tiden. Nu är inte allt gammalt dåligt, men det är ofta tungjobbat för hantverkaren. Kabel från förr innehöll ofta förutom koppar olika material såsom tygväv, tjära, oljeindränkt papper, blymantel och järnband. Vilka material som ingick berodde på förläggningssätt och spänning m.m. Senare började man också att titta på hur en kabel sprider brand och om isoleringsskiktet är självläkande.

  Du har redan fått reda på att det är helt normala kablar i ett äldre hus. Det är kablar som en elektriker vet hur han skall hantera vid rivining. Det finns t.ex vissa kabeltyper som imnehåller en bly mantel, men det är något som blir ett problem för skrotfirman i dom små mängder som förekommer i en bostadsombyggnad.

  Många av dessa hus är byggda på 40 o 50 talet. Då förekom tidvis materialbrist på importerade råvaror p.g.a 2a världskriget.
   
  Redigerat 6 mar 2015 12:50
  • Laddar…
 3. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Dra en skarvsladd från grannen, stäng av strömmen, skruva bort kåporna och dammsug elcentralen ordentligt så blir du av med dammet.

  En elcentral åldras nog inte nämnvärt, det enda jag reagerar över är att den är så stor och ful. Du skulle kunna få till något mycket mindre med en modern elcentral. Att den sitter på en eternitskiva är bra, det minskar brandrisken.
   
  • Laddar…
 4. T
  Medlem · Nivå 10
  Det absolut enklaste är att montera ett fasadmätarskåp. Då blir det överlämningspunkt mellan DIN elanläggningen och elbolagets.

  Då kan du och elektrikern tillsammans komma överens om lämplig lösning för placering av gruppcentral. Gruppcentralen blir sannolikt en normcentral med jordfelsbrytare och automatsäkringar.

  Väljer man att behålla den gamla mätartavlan bör huvudbrytaren bytas och kopplas efter mätaren. Den tomma mätarplattan kan sannolikt demonteraras. Att byta mätarplatta kan bli lite besvärligt om elbolaget "kräver" att den flyttas ut istället. När jobben blir för stora krävs det ofta att nya riktlinjer tillämpas, då är inte jobbet en reparation längre.
   
  Redigerat 6 mar 2015 13:09
 5. S
  Medlem Nivå 9
  Tusen tack för goda råd! Hänger tyvärr inte med i allt, men har nu en hel del synpunkter att utgå ifrån vid diskussion med en elektriker. Tack!

  Några följdfrågor:

  - Vad är ett fasadmätarskåp och varför är det enklaste lösningen? Innebär det att hela den gamla elcentralen monteras ned och ersätts av en ny, på samma ställe? Funderar särskilt med tanke på att nuvarande central är uppmonterad på en eternitskiva, som jag utgår från att en elektriker inte får hantera/ta bort/borra i osv.
  Skulle man kunna välja att ta bort den gamla elcentralen, låta eternitskivan sitta där den sitter och montera det nya fasadmötarskåpet på en angränsande vägg istället? För att slippa hantera eternitskivan.
  Tror ni förresten att den sitter där den sitter då man monterar ner gamla elcentralen eller finns risk för att den skadas?
  Får elektrikern förresten ta ner denna elcentral själv då den sitter på eternitskiva eller måste man blanda in en asbestsaneringsfirma?

  Kan nämna att det finns någon form av ny modern central på nedervåningen. Installerades för sex års en i samband med att jag lät dra en hel del ny el. Varför man inte gjorde någonting åt elskåpet uppe i samma veva har jag ingen aning om..

  Kostnader för en ny elcentral/fasadmätarskåp, blir det mitt ensamt eller var går gränsen för mitt kontra elleverantörens ansvar?

  Tobbe, du skriver att bilden visar gamla tidens isoleringsmaterial, alltså det svarta. Du nämner väv i naturmaterial samt tjära. Vilken slags naturmaterial, vet du? Kan detta innehålla asbest? Vet ju att det finns något som heter asbestväv och att man ofta använde asbest som isolering, särskilt vid behov av brandsäkerhet. Bra att veta innan man börjar riva i detta.

  Tack än en gång! :) Uppskattas!
   
 6. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Kolla med den tilltänkta elektrikern hur de ser på eternitskivan. Jag har haft flera hanterverkare hemma som inte haft något emot att göra några borrhål i eternit.

  Troligen är eternitskivan skruvad på väggen och då kan den skruvas ned utan risk för dammspridning. Ta en titt så går det nog att hitta skruvarna.
   
  • Laddar…
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Att bara demontera en eternitskiva (är det konstaterat att det verkligen är eternit?) tror jag inte många hantverkare nekar, eller vill koppla in en saneringsfirma för.

  Att göra nya skruvhål i den kan nog också de flesta göra, även om de inte borde det.
   
  • Laddar…
 8. T
  Medlem · Nivå 16
  Ett fasadmätarskåp är ett fult plåtåbäke som sätts på husets utsida med mätartaval inuti. Då kan du vara utan den vänstra delen av dina elgrejer på bilden. Kostar en massa pengar att flytta.
  Ärligt talat förstår vi inte din oro. den befintliga elcentralen kommer att fungera fint några decennier framöver. Som någen sa: den åldras inte.
  Att rengöra med en blöt trasa är absolut ingen bra ide. Att dammsuga på utsidan elcentralen är nog helt ofarligt för kåporna är jordade. Och mer behöver du inte göra.
  En plåthuva som en plåtslagare skulle kunna göra väger nog mer än ett litet väggskåp med dörrar. Plåthuven behöver ju göras öppningsbart, dvs den behöver ha gångjärn och blir tung.
  Som sagt, jag tog ett vanligt köksöverskåp, sågade stommen till å att den var bara 10 cm djup och monterade den över min central. Med dörrar och allt vägde den kanske 5 kilo.
  Låt centralen sitta där den är.
   
  • Laddar…
 9. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Jag håller med Thomas här, den absolut enklaste lösningen på ditt estetiska problem är att bygga in elcentralen. Det behöver varken vara dyrt eller komplicerat. Det räcker alldeles utmärkt att skruva fast en ram i väggen och sätta en målad MDF-skiva med gångjärn och magnetlås framför. Det är viktigt att du kan komma åt centralen hyfsat enkelt i mörker om jordfelsbrytaren skulle lösa ut.

  Det är inget fel på centralen i sig. En ny central är inte heller bättre, generell sett.
   
  • Laddar…
 10. Patrick E
  Medlem Nivå 10
  Förr använde man bomullsgarn vid isolering av kablar. Under bomullsgarnet är det sedan gummi. Som sagt tidigare är det svarta tjära som bomullsgarnet är indränkt i.
   
  • Laddar…
 11. GK100
  Medlem · Nivå 22
  I Stinas fall kan det vara ide att se över elen lite. All oro kring de gamla delarnas ev asbestinnehåll bleknar jämfört med risken pga de dåliga ledningarna som skymtar mellan kapslingarna. Inget större jobb att få det både tekniskt och estetiskt bra.
   
  • Laddar…
 12. E
  Medlem · Nivå 23
  Och 99,99% av alla elektrikerna kommer att plocka bort en eternitskiva utan det minsta betänkligheter. Så du skulle ha mycket stor otur om du hittar någon som vägrar eller ställer "svåra" krav.
   
 13. S
  Medlem Nivå 9
  Tack igen alla!

  GK100, dåliga ledningar mellan kapslingar? Vilka ledningar på bilderna är det du menar? De med det svarta på eller den du ser med omålad tygstrumpa? Kanske är samma förresten, bara det att ledningen är isolerad där den går emellan skåpen. Och, vad är det som pekar på att de är dåliga?

  Bygga in centralen. Ja, det vill jag verkligen göra. Om jag inte ska kassera den helt och låta någon plocka bort den, och eternitskivan bakom. Som svar på hempularens fråga, JA, det är konstaterat att det är en skiva i eternit bakom. Syns dåligt på bilderna, men om man tittar noga så kan man se en gråaktig skiva i det smala utrymmet mellan skåpen. Någon verkar ha ritat på skivan med penna, förmodligen för att mäta upp och montera skåpen rakt. Tyvärr är det så trångt där så jag har inge lyckats måla eterniten. Kommer inte in med någon pensel.

  Om att plocka ner eternitskivan. Förhoppningsvis är den skruvad, men har hört att den ofta kan vara limmad på vägg, då blir det helt klart svårare att plocka ned den hel.

  Tobbe_3, du skrev att fasadmätarskåp borde vara enklaste lösningen, men nu skriver Thomas_Blekinge att det är en kostsam apparat. Hur kostsam tror ni? Thomas_Blekinge, du skriver även att jag isåfall kan bli av med vänstra delen av den gamla elcentralen. Menar du delen med proppar längst till vänster, dvs bara en del, eller fler "lådor"? Hur många blir kvar? Kan man bli av med hela centralen, alla skåpen, och ex sätta upp en ny central på angränsade vägg, dvs låta bli att montera upp det nya på eternitskivan?

  Förresten, det svarta på kablarna. Kan det handla om asbestväv/asbestpapp? Tänker att det ju borde ha varit lämpligare ur isolerings-/brandsynpunkt än bomull? Och,varför är ledningen isolerad just mellan skåpen och inte där ni ser att den går in i första skåpet? Oväsentligt egentligen, men funderar ändå. Den där smalare kabeln i svart, är det samma typ av lindning eller nåt annat tror ni?

  Trevlig fredagskväll på er förresten! :)
   
 14. T
  Medlem · Nivå 16
  Jag ger upp.
  Trevlig kväll!
   
 15. Patrik_Hed
  Medlem · Nivå 16
  SLUTA OROA DIG FÖR ASBEST! DU KOMMER DÖ I FÖRTID AV ORO!

  I detta fallet är det solklart vad som behöver göras. Alla kablar behöver bytas och elcentralerna måste bytas mot en ny normcentral. Åtminstone en av dom verkar även vara utan delbar noll- och jordskena vilket gör att det ej går att installera jordfelsbrytare på den utan att bygga om den.

  Angånde mätartavlan finns det tre möjliga lösningar.
  1. Demontera allt och flytta ut elmätaren till ett fasadmätarskåp
  2. Spara mätartavlan och byta ut huvudbrytaren.
  3. Montera en helt ny mätartavla på samma plats. Då kan man även få en i vit plåt i stället för grå.

  //Patrik
   
  Redigerat 6 mar 2015 18:23