Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Måste man ha stålreglar runt rörstammar?

 1. J
  Medlem · 3 inlägg

  JJohnsson21

  Medlem
  Hej

  Bor i flervåningshus och har börjat riva ner gips väggarna för att bygga om lite men uppmärksammade att rörstammen är inrammad med stålreglar samt gipsskivor på insidan av stålreglarna. Rörstammarna innehåller vatten, avlopp, ventilation

  Vill ersätta 2 av dem med trä när jag bygger om är detta någon som man får göra eller är det mot några regler?


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  6A00D577-B902-4A2D-9CC8-7AF3B8D36309.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  CF07B1B0-5C67-40C4-AC47-2124C11F7898.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  43ED2502-B515-4966-882E-F0D84AE66E3E.jpeg
   
 2. G
  Medlem · 56 inlägg

  GustH

  Medlem
  Hej! Är det ett enbostadshus i flera våningar eller är det ett flerbostadshus med många lägenheter i? Vet du vad ventilationskanalerna betjänar?
  Det finns inga generella krav på ett visst material i väggkonstruktioner, men brandskyddskrav på väggens avskiljande förmåga och/eller ytskiktsklass styr lite grann och beror på i stort vad svaret på frågorna ovan är.
   
 3. J
  Medlem · 3 inlägg

  JJohnsson21

  Medlem
  Det är en BRF med flera lägenheter. Det är ventilation till badrum då alla lägenheter ser likadana ut hela vägen så vitt jag jag förstått det.
   
 4. T
  Medlem · 3 294 inlägg
  då skall du inte använda träreglar
   
 5. G
  Medlem · 56 inlägg

  GustH

  Medlem
  Ok. Då skulle jag rekommendera att konsultera en brandkonsult som kommer och tittar lite mer på det för att få det rätt. Antagligen bör schaktet vara en egen brandcell EI 60, och det får inte finnas exponerat brännbart material (inkl avloppsrör) i samma schakt som ventilation.

  Då brandkonsult inte är en skyddad titel med krav på certifiering eller motsvarande bör du anlita någon som är medlem i brandkonsultföreningen för att garantera kvaliteten.
  https://www.brandkonsultforeningen.se/medlemmar/
   
 6. J
  Medlem · 3 inlägg

  JJohnsson21

  Medlem
  Okey känns lite överkurs dock att jag ska göra det då antagligen alla schakten i typ 400 lägenheter kommer att se liknande ut och därav inte är brandcell isolerade. Är det kanske någon skillnad då det inte är ett ”schakt” i sig då de har gjutit in rören i betongplattan? Bor på översta våningen så därav det ser annorlunda ut i taken.
   
 7. G
  Medlem · 56 inlägg

  GustH

  Medlem
  Det är rätt mycket ”om och men” vad det gäller brandskydd kring ventilationsinstallationer, men är det gjutet runt kanaler och rör nedåt i schaktet är det ju ganska bra. Hur mycket skydd som behövs är delvis avhängt på vad det är för skyddssystem för att hindra brand- och brandgasspridning i ventilationen. Genomföringen upp till vinden ser dock inte helt rätt ut och borde ses över nu när schaktet ändå är öppet.
   
 8. Matti_75
  Byggveteran · Örebro · 2 845 inlägg

  Matti_75

  Byggveteran
  Det är ett schakt som ska klara Ei60. Det ska skydda lägenheten från att fatta eld i 60 minuter om det börjar brinna på våningarna under. Elden kommer då i rören och schaktet ska hindra att det sprider sig till aktuell lägenhet. Det är tillåtet med avloppsrör i samma schakt om dom r i obrännbart material. Dina ser ut att vara i gjutjärn vilket är ok.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.