Måste man ha plast under golvet även när man bygger diffusionsöppet?

576 läst  8 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Vi bygger ett diffusionsöppet hus med träfiberisolering. Vi har tänkt lägga trägolv ovanpå betongplatta med golvvärme. Alla golvtillverkare säger att man ska ha ångspärr (plast) under. Min fråga: Behövs detta även när man bygger diffusionsöppet? Att lite fukt kommer in i huset från plattan är ju inget problem för vår konstruktion, men är det så att trägolv (parkett eller massivt) är för täta och förstörs av fukten?

  Följdfråga, om man lägger plast under vart tar fukten vägen då? Letar den sig inte ut i kanterna och tränger upp i trästommen?
   
 2. P
  Medlem · Nivå 7
  Brukar mest vara ett krav från golvtillverkaren. De vill inte lämna garanti annars. Så du väljer, men om det blir problem med golvet kan det bli svårt att reklamera.
   
 3. En apelsin
  Husspekulant · Nivå 6
  Har inget svar, men det är en bra fråga. Jag har också funderat på varför det ska vara plast mellan betongplatta och golv. Jag tänker att fukten kommer till plasten och ventileras ut hur? Det borde kanske inte komma fukt (plattan är ju isolerad och därför varm), men om det inte kommer fukt, varför spärr?
   
 4. G
  Medlem Nivå 2
  Annars riskerar undersidan av parketten att mögla p.g.a. Den fuktiga betongen. Det tar lång tid för dagens betong att torka ut. Speciellt med högre hållfashetsklasser.

  Samma anledning till att man har syllpapp under syllen t.ex.
   
 5. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Jag har isolerad betongplatta på mark med golvvärme i.

  Jag fattade inte heller det minsta varför det skulle vara plast mellan betong och övergolv och sket följaktligen i det.

  Platta med GV och isolerad under kommer ju helt enkelt vara torr, jag kontrollmätte dessutom fuktigheten i plattan innan några som helst golv kom på plats.
  Jag tror det bara handlar om att golvleverantörerna vill dels försäkra sig med både hängslen och svångrem dels slippa det krångliga i att försöka förklara att vissa betonggolv kräver plast (de utan isolering under, ev även du utan golvvärme) och andra golv inte.
   
 6. G
  Medlem Nivå 2
  Normalt brukar man inte vilja ha trä direkt mot betong. Varken under regelstommar eller golv. Det tar många veckor för en betongplatta att torka ut till de 90% RF som behövs för vanlig parkett MED plast. Att plattan är isolerad under spelar egentligen ingen roll. Golvvärmen gör så klart att den torkar ur snabbare. Men vid ett nybygge så kommer nästan alltid golvläggningen innan värmekällan installeras som kan driva golvvärmen. Om man inte har ett pannrum med synligt betonggolv eller har en tillfällig panna som kan värma golvvvärmen

  Ett bjälklag av betong som är fri från täta material under ovh över kan ju torka ut åt två håll. En betongplatta på mark kan bara torka åt ena hållet

  Nu tänker jag nygjuten betong.
   
 7. Fisch
  Medlem Nivå 4
  Vi byggde ut huset under 2018. Plattan gjöts i mitten på juni. Parkett lades i början på november. Vi skippade plast och körde bara med underlagsfoam.
   
 8. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25
  Ja lite så är det förstås.
  Min platta fick torka i 9 månader, och hade då kommit ner till 83% RF.

  Men visst är det ett problem att de i flesta husbyggen lägger man golv i innan betongen nått godkänd fuktnivå.
   
 9. M
  Medlem Nivå 1
  Vi gjöt plattan i juli och kommer lägga golvet om ca en månad. Vi har haft golvvärmen på i två månader. Med ovanstående kommentarer känner jag mig trygg att skippa plasten!

  Jag tror också som Mikael_L att rekommendationen kommer sig av att golvleverantörerna vill friskriva sig allt ansvar. Sätter man upp ett hus en vecka efter gjutning, vilket inte är ovanligt med serietillverkade villor, kan man såklart få alla möjliga fuktproblem. Med vårt lösvirkeshus som byggs i maklig takt är situationen en helt annan.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: