Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Måste man ha godkännande från granne?

 1. T
  Medlem · 331 inlägg
  Vi ska bygga altan i marknivå (ca 130 kvm)och avsluta altanen ca 1 m till tomtgräns till granne. Då vi bygger altan under 0,6 m så behövs ju inget godkännande från granne om man bygger närmare än 4,5 m dock är det så att vår tomt inte är helt jämn och på ett ställe är det ca 2 kvm som är högre än 0,6 m. Måste man pga det ha grannens godkännande eller är det så att iom att den mesta tomtmarken är under 0,6 m så är det bara å köra?
   
 2. P
  Medlem · 131 inlägg
  Du behöver inget godkännande från grannen i och med att altanen inte kräver bygglov. Altaner under 120 cm kräver inte lov. Var dock noga med att ett räcke/staket ovanpå altanen kan kräva lov som plank beroende hur det är utformat.
   
 3. T
  Medlem · 331 inlägg
  fast om du gör altanen 120 cm och närmare grannen än 450 cm så tror jag man behöver grannens godkännande. Men håller man sig till marknivå vilket är upp till 0,6 cm så behövs inte godkännande. Vi kommer inte ha staket runt utan spalje med murgröna samt pergola .
   
 4. P
  Medlem · 131 inlägg
  Nej, det är bara altaner över 120 cm, som är undantagna bygglovsplikt som kräver grannens godkännande om de placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter. Är altanen under 120 cm är den inte lovpliktig och kan i princip placeras i tomtgräns utan grannens medgivande.
   
  • Laddar…
 5. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 1 874 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Du behöver säkert inget tillstånd som du redan fått svar, men tror du att din granne har något att invända? 130 kvm altan en meter från tomtgräns till en avog granne stärker ju inte grannsämjan direkt.
   
  • Laddar…
 6. T
  Medlem · 331 inlägg
  Det är tyvärr en granne av äldre sorten som inte vill ha ngn förändring. Så vi bryr oss inte om de inte gillar vad vi gör så länge de inte kan anmäla oss för ngt. De kommer ändå sälja snart då de redan var på väg innan covid-19. Vi kommer sätta en spalje mot hela sidan som vetter mot deras tomt och ha murgröna så de inte ser in.
   
 7. C
  Medlem · Närke · 373 inlägg

  Cider

  Medlem
  Javisst, du kan säkert göra så där utan att komma överens med grannarna. Men vilken konstig inställning! Klarar du inte av att tala med grannarna om praktiska saker i gränstrakterna?
  Och så kul det måste bli om det kommer nya grannar som gör ungefär likadant. Ställer en stor studsmatta intill gränsen och hoppar och skriker till sent på kvällarna. Eller grillar hela grisar en meter från den gemensamma tomtgränsen. Eller bygger en enorm altan på sin sida alldeles intill er altan. Eller anlägger en kompost som spetsas med naturgödsel?
  Ja, det finns mycket att välja på som - rent formellt - inte är förbjudet. Det är inte heller förbjudet med hänsyn, diplomati och allmänt hyfs.
   
 8. T
  Medlem · 331 inlägg
  Har inte med saken att göra, vi har vid flertalet gånger pratat med dessa grannar. Vi har pratat om att sätta upp förråd som de sagt nej till och då de alltid kommer med saker de vill att vi ska åtgärda eller negativa saker så känner vi att vi faktiskt struntar i dem. Vi har bara bott i vårt hus i 2 år och under den tiden har de påtalat en massa saker och klagat på saker vi inte kan styra över, så hyfs bör nog ligga på deras sida. Vi har 3 andra grannar som är toppen så att prata med grannar är inget problem, även när det gäller svåra saker. Vi vill inte ha insyn och vill ha en lummig trädgård så då får det bli så här. Så vet inte vad ditt inlägg ska ge för då du inte vet bakgrundsstoryn så känns det ganska onödigt med dina kommentarer.
   
  • Laddar…
 9. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 1 874 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Du gör som du vill. Om du inte bryr dig om vad de säger är det bara att köra på. Fast jag undrar ändå hur "vill ha en lummig trädgård" och 130 kvm altan hänger ihop.
   
 10. H
  Moderator · Stockholm · 45 713 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Helt Off Topic.


  Men fundera över hur mycket underhåll du kommer att behöva göra på ett så stort däck. Har sett flera sådana som börjar se väldigt illa ut redan efter några år.
   
 11. T
  Medlem · 331 inlägg
  med olika nivåer på altan samt inbyggda blomlådor och växtspaljeer och insynsskydd med murgröna och klätterväxter på pergola tycker jag man kommer ganska långt med lummigheten.
   
 12. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 1 874 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Låter klart spännande. Kom gärna tillbaka med bilder om det blir av. Jag såg bara en jättestor platta tryckt virke framför mig.
   
 13. T
  Medlem · 331 inlägg
  • Laddar…
 14. V
  Medlem · 606 inlägg
  Eller sitter och röker hela dagarna.. kan förstöra mycket av glädjen med att sitta ute tycker jag.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.