18 845 läst · 90 svar
19k läst
90 svar
Måste man ha elavtal och sophämtning?
Yes mina släktingar har en stuga mitt ute i ingenstans. Det finns ingen tunna och det är ca 1 mil till närmaste asfalterade väg. De tar alltid med sig soporna hem då det är ganska långt till återvinningsstationen åt "fel håll" så att säga och de får alltid betala för någon tömning som aldrig sker och de är där nästan bara sommartid och sen vår/tidig höstH Hammarspik skrev:
Jag har tagit var 4:e vecka året om. Det var det billigaste med tanke på att vi är där året runt någon gång varje månad. Men jag ser till att använda den fullt ut. Vi har fått påsar i olika färger så jag sorterar allt som behöver kastas. Innan tog vi med oss papper, plast, glas mm när vi åkte därifrån men nu åker allt i samma tunna ( i olika påsar såklart)H Hammarspik skrev:Säg att man vill ha fritidshus och komma undan billigt i driftkostnader, kan man då
Slippa ha elavtal när ingen bor där/obebott? Dom gångerna man är där klarar man sig utan el.
Slippa ha sophämtning? Dom gångerna man är där kan man ta med en soppåse hem i bilen och slänga hemma.
Är det möjligt? Eller är det krav på elavtal och sophämtning? Nu leker vi med tanken på att huset är obebott. Egen brunn så vattenkostnader slipper man också.
Du kan eventuellt minska kostnaden för elen genom att "säkra ner", dvs minska antalet Ampere på anläggningens huvudsäkring(ar). Har du t.ex 25 Ampere på din(a) huvudsäkring(ar), att säkra ner till 16 A bör ge dig en lägre abonnemangsavgift (kolla med din elnätsleverantör). Också, om du idag har trefas, kolla om du klarar dig med enfas.
Hur merparten av fritidshusen används har jag inga källor på 😉 men vårt är i alla fall djupfryst vintertid och vi har "sommarabonnemang" på sophämtning, en standardtjänst i vår fritidshuskommun.M MagHam skrev:
Föräldrarna hade en gemsam container för hela grannskapet en halvmil bort i sin sommarstuga. Det fungerade jättebra. Sedan införde de plasttunnorma med vägning och alla var tvungna att komma överens med sina grannar om de ens skulle dela. Nu har imprincip alla sommarstugor sommar tömning med egen tunna...D docboy skrev:
När jag jobbade på lokalnät så hade vi 3år som gräns för återanslutning, och då var kostnaden relativt låg (några tusenlappar).Kilrain skrev:
Men därefter ansåg vi att vi hade rätt att riva anslutningen, och vi hade inte heller skyldighet att övervaka att servisen till den tänkta anslutningspunkten var driftduglig längre.
Så hade det gått mer är 3årt, då gjorde vi en undersökning, och tog fram ett pris för verklig kostnad, alternativt gick på schablon för nyanslutning (vi tog det som blev billigast för kunden).
Så, man fick väga det mot att betala knappt 300kr/månad som var nätavgiften för 16A säkring.
Värt att kolla mot nätägaren i alla fall, dom har all denna information, kanske till och med på hemsidan.
Redigerat:
Nog varierar detta över landet.M MagHam skrev:
Många sommarhus i Stockholms skärgårdskommuner används som sommarboende av lägenhetsfolk som annars bor i city.
Problemet med för dyr avgift per tömning är att sopor istället dumpas på parkeringsplatser eller i skogen, för att en stor del folk är lata och ganska usla människor.
Japp, skulle det inte vara obligatoriskt med soptömning så skulle många ta sina soppor och gå och trycka ner dem i valfri papperskorg. Skulle vara samma sak med behovstömning.Unikt namn skrev:Nog varierar detta över landet.
Många sommarhus i Stockholms skärgårdskommuner används som sommarboende av lägenhetsfolk som annars bor i city.
Problemet med för dyr avgift per tömning är att sopor istället dumpas på parkeringsplatser eller i skogen, för att en stor del folk är lata och ganska usla människor.