Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Måste köpebrev undertecknas på orten?

 1. M
  Medlem · Stockholm · 1 189 inlägg

  Modig

  Medlem
  Min svärmor har sålt sin sommarstuga uppe i Dalarna. Svärmor bor i Stockholm, det gör händelsevis även köparen. Kontraktet är redan undertecknat och klart, det som återstår är att skriva under köpebrevet när den nya ägaren inom kort ska få tillträde.

  Mäklaren, som finns på orten uppe i Dalarna hävdar att svärmor personligen måste åka upp, det går inte att hanteras genom fullmakt till något av de vuxna barnen som i övrigt har hanterat det mesta vid affären då svärmor är 82 år och inte i toppskick. Dessutom ska ju då både säljare och köpare resa sisådär 25 mil … Vi tycker att eftersom mäklaren tillhör en kedja som har kontor även i Stockholm så borde avtalet kunna undertecknas här, men mäklaren hävdar att det inte går. Stämmer det?
   
 2. Immobil
  Medlem · Blekinge · 10 360 inlägg
  Med lite god vilja borde det gå att lösa i Stockholm. Jag förstår inte varför mäklaren har den inställningen. Han borde vara mer serviceminded.
  Har hen motiverat varför de skulle behöva åka till Dalarna?
   
  • Laddar…
 3. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 271 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Fråga mäklaren varför det inte går, gissar att det är av ren bekvämlighet. I min närhet har jag varit med om att fastigheter säljs via fullmakt då äldre personer har svårt att hantera, att de säljs genom att man undertecknar på olika håll och det skickas via post samt att man sitter i en annan stad och genomför affären. Det är nog en klar fördel om alla namnteckningar skrivs samtidigt så alternativet med post är kanske inte det bästa. I denna moderna värld känns det orimligt att äldre människor ska behöva åka långa sträckor för att underteckna på plats.
   
  • Laddar…
 4. J
  Medlem · Västra finlands län · 369 inlägg

  Jonas_81

  Medlem
  Låter som mäklaren tänker på sig själv bara.
  Om båda parterna bor på samma ort så behövs väl inget annat än de två ställe att vara på och vittne till affären.
  för ngt. om att köparen behöver se objektet kan det ju inte handla om här nu.
   
 5. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 4 808 inlägg
  Varför inte träffas på den bank där pengarna ska hanteras och ha telemöte med mäklaren ?
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · Stockholm · 1 189 inlägg

  Modig

  Medlem
  Tack för snabba svar! Det låter som att det är värt att bråka lite med mäklaren. Köparen behöver som sagt inte se objektet igen, det är för övrigt ordentligt besiktigat, ett upptäckt fel har åtgärdats och sedan besiktigats igen med då godkänt resultat.

  Tror som ni skriver att mäklaren bara är bekväm och att hen av någon anledning inte vill lösa detta med något Stockholmskontor.
  Det är självklart alltid trevligt att säljare och möter avslutar på plats, då det går att komma med några sista tips etc. men sådant går ju också att prata om oavsett var avtalet undertecknas.
   
 7. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 230 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Ofta har man lån i en bank som hjälper till att finansiera affären.
  Och då är väl det naturliga att man skriver köpebrev och ordnar med överföring av köpeskilling och köparens nya lån på banken.
  Så har i alla fall vi gjort ett par gånger.
   
  • Laddar…
 8. H
  Moderator · Stockholm · 46 407 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Antingen får man vara på mäklarens ort, och det fungerar med fullmakter både från köpare o säljare. De måste dock i så fall ha varsitt ombud med fullmakt. Mäklaren får inte vara ombud.

  Eller så skickar mäklaren ned pappren, och köpare o säljare möts. ex. på banken. I princip så kan man nog mötas ungefär var som helst och mäklaren får sätta upp ett konferenssamtal.

  Det kan möjligen var ett problem med fjärrhantering. Mäklaren skall kontrollera id handlingar för de som skriver på. Men som sagt en annan mäklare i samma kedja borde kunna hantera den delen.
   
  • Laddar…
 9. M
  Medlem · Stockholm · 1 189 inlägg

  Modig

  Medlem
  Jag vill bara återkoppla och ge "slutet på historien" (peppar peppar).
  Mäklaren går nu med på att svärmor undertecknar på distans, med två vittnen som vidimerar. Köparen kommer att åka upp till mäklaren i Falun och underteckna där, vilket är förståeligt, de vill väl "flytta in" i stugan direkt på överlåtelsedagen.

  Tack igen för svaren!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.