Byggahus.se

Måste en mäklare informera om parkslide?

 1. M
  Husägare · Nivå 9
  Jag vet att du tycker det, men den har växt här längre än jag bott i kommunen så jag vill inte bråka med den. Dessutom tillkommer ju i så fall ett avfallsproblem eftersom det blir för mycket att kasta i hushållssoporna (som skickas till förbränning) och att bara låta det ligga kvar på växtplatsen skulle se skräpigt ut.
   
  • Laddar…
 2. H
  Medlem · Nivå 6
  Ja den sprider sig inte med frön vad jag vet, så sålänge den stör på sin plats tycker inte jag det är några problem. Inte som Gullris, Lupin, och Björnloka som sprider sig som pesten.
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem · Nivå 10
  Tycker faktiskt det är väldigt märkligt att säljaren inte är skyldig att informera om sånt här. Jag förstår att frågan är lite känslig eftersom med totalt transparens i frågan så kommer de med parkslideskadade hus inte kunna sälja alls.
   
 4. H
  Medlem · Nivå 6
  :rofl::rofl::rofl::rofl:
  Kom igen, det är en växt. En mjuk växt en tvååring kan hålla efter med en kökssax :rolleyes:
   
 5. D
  Medlem · Nivå 20
  Växten är inte på någon förbudslista eller liknade. Alla ser den inte som ett problem. Om säljaren sett den som ett stort problem finns det en skyldighet att informera. Inte annars, det är inget konstigt med det.
   
 6. S
  Medlem · Nivå 10
  då kan du hålla dig till parkslidehus så skippar jag :)

  mkt märkligt med alla dessa miljontals dollar england lägger varje år på att sanera en växt som de skulle kunna sätta förskoleklasser på att sanera med sax...
   
  • Laddar…
 7. Ö
  Medlem Nivå 8
  Inte konstigt att folk blir uppskrämda när t.o.m en så så stor organisation som Naturskyddsförening kan skriva sån här skräckpropaganda på sina hemsidor

  Rötterna kan tränga in i byggnader, i vattenledningar och genom asfalt. Utlöparna kan ta sig långt, som under angränsande vägar. Problemen den kan ställa till med är så omfattande att hus kan tvingas rivas och jordmassor ner till flera meters djup måste forslas bort och destrueras.


  Jo tjena. Visa mig det hus som tvingats rivas pga parkslide. I så fall beror det troligen på total avsaknad av underhåll.
  Dessutom är det ju skrämmande att man bara kan komma på tanken att kräva så stora skadestånd som 2mkr. Kan nån förklara vilka skador växten skulle kunna orsakat för att komma upp i dessa summor? Som någon skrev skulle man ju kunnat anställa en person på heltid som bara hade till uppgift att hålla efter växten.
   
  • Laddar…
 8. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 7
  Talar du av erfarenhet?
   
 9. RACS
  Husägare Nivå 3
  Som synes, det finns vitt skilda uppfattningar om parkslide. Några berättar om alarmerande förhållanden, andra säger att det där är nys och talar hellre i mer förminskande termer.

  Men vänta nu.. om man en stund bortser ifrån vem som kan ha rätt och vem som är ute och cyklar... Och konstaterar faktum, att den här växten faktiskt förekommer lite varstans - utöver i naturen, finns den i många privatfastigheter.

  Vidare, det faktum att det rapporters om risker för okontrollerad utbredning är nu en viktig faktor i sammanhanget. Om ytterligare uppgifter om risker får ett riktigt utbrett och starkt fotfäste (oavsett hur det faktiskt förhåller sig med den risken).. ja, vad händer då? Finns det andra risker.. Jo.

  Visst kan man väl begripa att frågan också påverkas av olika intressenters förhoppningar om att det ska reda sig, ingen ko på isen.. bara att klippa med barnsaxen ? För den enskilda privata fastighetsägare gör det skillnad hur ryktet går. Det överraskar väl knappast att man får en intressentgrupp som hellre förminskar, än tvärtom ifall mäklare och andra börjar tveka inför en stackars växt. Kan det tänkas bli en risk för försäljningspriset.. 600' är också bra mycket pengar, eller?

  Så avslutningsvis. Ska man eller ska man inte ha en främmande invasiv flora ute i naturen, som breder ut sig på den naturliga florans bekostnad.. som parkslide eller jätteloka? Gullris och lupin spelar i en helt annan liga!.

  Oavsett svaret, och oavsett om Naturskyddsföreningen har rätt eller fel så kommer det nog finnas intressenter som hoppas att det där med parkslide inte ska diskuteras på sätt som riskerar våra fastigheters försäljningspriser.

  Min bild.. är fö att det faktiskt blir tragikomiskt att på samma dag diskutera gullris.. men vem är jag att bedöma växters eller fastighetsägares försvar ;)
   
  Redigerat 15 nov 20:07
 10. D
  Medlem · Nivå 20
  Lupin, påsklilja, syren, vresros, snöbär för att nämna några invasiva växter som jag har eller har haft i trädgården. Det är få som ser dem som allvarliga problem i trädgården.
   
  • Laddar…
 11. Fadai
  Verktygstokig · Nivå 7
  Den är verkligen överjävlig! Kolla på nätet.
   
 12. D
  Medlem · Nivå 20
  Har du någon seriös information om det? Finns det något som visar att de med lite sansad beskrivning har fel. Naturskyddsföreningen har uppenbarligen inte koll. Parkslid är definitivt ett hot i naturmiljö, men inte som de beskriver det.
   
 13. Ö
  Medlem Nivå 8
  Man kan inte tro allt som står på nätet.
   
  • Laddar…
 14. H
  Medlem · Nivå 6
  Jag vill nog påstå att gullris och lupin är bra mycket mer bekymmersamma än parkslide, de de förra är allmänt spridda, sprider sig via frön och tränger undan lokal flora.
   
 15. RACS
  Husägare Nivå 3
  På så vis. - Och jag håller då bestämt inte med.

  Har personligen haft både gullris och lupin, inte varit svårt att avlägsna och de utgör heller ingen sådan fara att ha och hålla efter på liten tomt. Det är faktiskt inget som folk direkt tenderar "panika" för.. inga reella risker alltså att räkna med, om jag säger så.. som jag bryr mig för.

  Jag tillhör väl inte dem som "panikar".. men skulle absolut inte köpa fastighet med parkslide för det då jag inte gillar det slags risker den medför.. Hellre sysslar jag med helt andra slags projekt, och tar också in trädgårdshjälp vid faktiska behov för anläggningar o dyl, betalar och får rut vid behov. Tillser med större nöje ökad trivsel i trädgården, än att behöva bevaka denna växt. Och vidare, hellre försöker jag alltså öka oddsen för breddad spekulantkrets för framtida försäljning, än tvärtom.

  Man får nog räkna med att en del spekulanter kan tänkas "panika" nämligen.. helt oavsett hur alla som gillar parkslide på sin egen tomt vill ha det, vad de än säger och hur det än kan låta..