Massiv bänkskiva, men vilken...

13k läst  20 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Velar...bestämmer oss...velar...och velar igen :-/

  Kommer att ha ett kök från Myresjökök, färg cappuccino, vitvaror i rostfritt....så mycket är helt bestämt samt att vi valt bort bänkskiva och diskbänk (som var standard) då vi vill ha massiv bänkskiva med ho. Då börjar problemen... Björk, bok, ek, ask osv...
  ??? Vad ska man välja ???

  Hoppas att någon vänlig själ kan tänkas komma med lite tankar kring vad som kan tänkas passa.
  Om någon dessutom har bra förslag på varifrån det är bäst (läs; mest prisvärt,bra kvalitet) att beställa så vore ju det oxå toppen. ;D

  Tack på förhand
   
 2. G
  Medlem Nivå 4

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  Tänkte också ha bänkskiva med infälld ho när vi planerade, med det blev 2 m diskbänk till slut och resten massiv bänkskiva. Ångrar mig inte, det kanske ser snyggare ut med infälld ho men det är absolut mest praktiskt med rostfritt där man diskar och slabbar ;) och det är väl ett funktionellt kök man vill ha, inte ett utställningskök, fast det var ju inte din fråga ;D
   
 3. G
  Medlem Nivå 14

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  ... men det var ett mycket bra svar ;)
  tycker gaia
   
 4. B
  Medlem Nivå 10

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  Skulle bestämt avråda från massiv skiva med infälld diskho, ser säkert snyggt ut den första tiden, men oj... vilket arbete för att hålla det snyggt och dessutom så kommer dagligt plaskande med vatten att gå hårt åt skivans utseende hur du än pysslar om den ;)

  Vill du nu inte ha diskbänk i rostfritt eller laminatskiva (vilket jag personligen skulle föreslå, både med tanke på priset samt praktikaliteten) så skulle iaf. jag allvarligt överväga att satsa ytterligare en slant på stenskivor, kostar antagligen några tusen extra vid inköpstillfället (men kanske mindre än man tror jmf. med massiva träskivor av god kvalitet) men å' andra sidan har du bänkskivor som håller längre än själva köksinredningen.

  När allt kommer omkring så är massiva träskivor ganska dyra de med och då är det ju extra tråkigt om de ser skabbiga ut redan efter några år.

  MVH//Christina.
   
 5. jarlh
  Medlem Nivå 8

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  Håller med föregående talare. Har nyligen flyttat till hus med infälld liten fjantig ho. Dagligen svär jag över hur man kunde installera något så hopplöst. Vatten och smulor hamnar alltid utanför och är strax nere på golvet.

  Sommarens projekt blir att byta till en riktig diskbänk.
   
 6. M
  Medlem Nivå 1

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  Ja, det är mycket man bör tänka på och säkert kommer man på ett och annat då det "är försent". Men vi håller envist fast vid en massiv bänkskiva med ho ::)
  Så om jag om några år börjar träta över mitt klantiga val så ska ni få vara de första som säger "vad var det vi sa..." ;)

  Ha en härlig dag!
   
 7. C
  Medlem Nivå 5

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  Jag förstår inte varför så många gnäller över att massiva skivor blir förstörda? Det är bara att lägga ner lite energi och behandla den ordentligt från början.
  När det väl är gjort behöver man lägga ner 30 minuter om året för att ha en tålig träskiva.
  Slag- och repskador ser så otroligt mkt bättre ut på en träskiva än rostfria- eller laminatskivor.

  Jag kan tillägga att jag slabbar väldigt mycket med både vatten och andra vätskor dagligen. Har gjort det i snart 3 år utan att skivan ens ser ut att vara påverkad av det. Diskhon däremot ser för jäklig ut.
   
 8. jarlh
  Medlem Nivå 8

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  Jag klagar inte på att skivan blir förstörd utan på att det är så opraktiskt. Till exempel när man ska diska en plåt så är kantvallen på en "riktig diskbänk" ovärderlig för att slippa litervis med vatten på golvet.
   
 9. G
  Medlem Nivå 4

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  Det finns massor med polermedel för diskhoar och rostfritt, min är blank och fin :)
   
 10. M
  Medlem Nivå 7

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  Aha, vad använder du för polermedel?

  I övrigt röstar jag också för rostfri bänk hemma hos Malimast, det är supersnyggt och praktiskt. Men envisas du med trä då skulle jag nog ändå säga vad som helst utom ek eftersom det känns så himla standard just nu och jag tror att man tröttnar på det ganska snabbt på grund av detta. Till era cappuccinoluckor skulle det säkert vara fint med något mörkare träslag som kontrasterar mot luckorna. Är ni intresserade av pris så har Silvan en del 4cm tjocka skivor, 3 m, till ett bra pris. Annars är valnöt fint. Vill ni inte ha mörk skiva går det ju att ta en riktigt ljus skiva, tex alm tycker jag har en snygg yta.
   
 11. K
  Medlem Nivå 4

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  Vattenspill är inget problem, tycker jag. Har bänkskivor i ek med underlimmad diskbänk (2 hoar). Har haft dessa skivor i 5 år nu och som sagt inga problem med vatten, det är bara att olja med jämna mellanrum.
  Diskbänken, visst, jag kan polera den så att den är blank men reporna är kvar.
  Det enda jag tycker är tråkigt med träskivor är att det är så lätt att få svarta fläckar på skivan. Vet inte riktigt vad det är, kanske nån typ av fettfläckar, har försökt få bort dom med slipning o citronsyra men inget funkar.

  Är det nån som har något bra tips?

  / Kai
   
 12. C
  Medlem Nivå 5

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  Låter som de fläckar som uppkommer av varma kastruller, stekpannor etc. Om det är det bör det gå att slipa bort dem.

  Jag själv har aldrig fått någon svart fläck men jag ställer inget varmt på skivan utan underlägg.


  Är det autosol eller liknande ni använder till rostfritt?
   
 13. K
  Medlem Nivå 4

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  De svarta fläckarna jag pratar om är inte brännmärken, det blir även märken av kalla gjutjärnspannor/grytor. Problemet med att slipa bort fläckar är att det istället för mörka fläckar blir ljusa fläckar efter slipningen.

  Autosol? Ingen bra ide, innehåller slipmedel. Vi har nåt som heter universal-stein, en grön burk med en vit, hård sten i. Man blöter en svamp, gnider den mot stenen och använder löddret som blir för att rengöra både diskbänken och spisen. Funkar faktist riktigt bra. Köpte den på en villa/hemmässa.

  mvh Kai
   
 14. Jesca_j
  Medlem Nivå 11

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  Så blir det inte när jag slipar bort skador på min bokskiva.
  Visst, den blir lite ljusare just när jag slipat men när jag oljat in den slipade biten så blir den precis samma färg som den övriga skivan.

  Angående valet av skiva:

  Bok blev vi varnade för av köksförsäljaren på grund av att den kommer att spricka på grund av skillnaderna i luftfuktighet över året. (Våran bokskiva har spruckit efter tre år :( )

  Björk kommer att gulna.....gillar man det så funkar det....jag gillar inte att den gulnar så för mig går den bort....

  Ek är snyggt och den är relativt tålig.

  Ask har jag ingen aning om, men det är snyggt på golv iaf.

  Acasia är görsnyggt, men jag vet inte hur det funkar i praktiken.

  Vilken du än väljer så är underlimning inte så bra....stor risk att det spricker/släpper efter några år.
   
 15. K
  Medlem Nivå 4

  Re: Massiv bänkskiva, men vilken...

  För mig hjälper det inte att olja, det blir ändå en ljusare fläck där jag har slipat.

  Vi har fått några sprickor i skarvarna på våran ekskiva, förmodligen har vi oljat för lite.

  Underlimmning, det skulle räcka med att limma sa de men jag satte dit klämfästen runtom undertill för säkerhets skull, det lät lite osäkert med bara lim.

  / Kai


   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: