Byggahus.se

Marmor

 1. H
  Medlem · 18 inlägg

  Husdoktorn

  Medlem
  Hej!

  Undrar lite om marmor som val av ytskikt till hallen. Slitstarkt eller inte? Dyrare än klinker? Fördelar/nackdelar jmfrt med klinker?

  Har idag ett slitet/ojämnt klinkergolv som ska bytas. Marmor ser snyggt ut, borde bli samma värme som vid klinker med golvvärme inunder. Någon med erfarenhet? Tacksam svar/inlägg.

  /Husdoktorn
   
 2. lbg
  Medlem · 642 inlägg

  lbg

  Medlem

  Re: Marmor

  Hej!
  Marmor är, precis som all annan natursten mycket slitstark då golvet överlever huset självt. Här kommer lite länkar till olika stenfirmor som säljer natursten:
  http://www.edsvikenssten.se/
  http://www.stenfirma-eklund.se/
  http://www.skifferforum.se/html/
  http://www.stenbolaget.se/

  Marmor är supersnyggt, vi har själv varit inne på det till vårt nybygge. Jag har bott många år i Italien, så jag har en hel del erfarenhet av både natursten och klinker i bostäder.

  Men till saken. Marmor ÄR känsligare, särskilt i en entrè där du får in vägsalt. Det förstör marmorn. Sedan är det även känsligt för andra fläckar, exempelvis rödvin. Du får heller inte använda vilka rengöringsmedel som helst.

  Idag finns även s.k granitkeramik och det är det tåligaste du kan ha. Prismässigt är natursten dyrast. Sedan kommer granitkeramik, därefter "vanlig" klinker. Vi kommer sjäva att lägga granitkeramik i entré, hall, kök och alla sällskapsytor.

  Med detta i åtanke så blir valet ganska lätt, tycker jag, då det finns fantastiskt vacker granitkeramik på marknaden idag. Vi har själva komit fram till två plattor som vi väljer mellan. Det ena är Darkstone (44.5*44.5 cm) från Kakelspecialisten. Det är en matt platta som är mycket snygg.

  Den andra finns på Kakelpalatzet och är polerad. Gillar man marmor är denna det självklara valet, den är ursnygg! Kolla in http://www.peronda.com Gå in på Porcelain och sedan "Art" 44x44 cm. Där kan ni se den mörka plattan (den går aningen åt grönt) utlagd med minimal fog. Titta på denna ursnygga granitkeramik som ser ut som marmor, få se vad du tycker... Tål helt klart att funderas på tycker vi, ett sådant här golv blir ett smycke i huset!

  En annan mycket snygg platta är från Konradssons. Den heter Habitat, svart (40*40 cm) och är mer åt det gråa hållet.

  Lycka till!  :)
   
 3. H
  Medlem · 18 inlägg

  Husdoktorn

  Medlem

  Re: Marmor

  Visst är det läckert med stenmtrl. Lite mer kontinentalt. Ger en känsla av lyx utan att egentligen vara dyrare än olika typer av trägolv. Kvalitet kostar alltid. Det fina med stenmtrl är dessutom att det blir varmt och gott om fötterna med golvvärmen, dessutom förlorar man inte lika mkt värme till ytskiktet som vid trägolv.

  Har nu hunnit titta på plattorna du tipsade om. Urläckra! Mkt fint. Blev såld på den från Peronda. Fråfa dock. Går dessa att få fatt i här i Sverige? I nuläget är det faktiskt den fina, mörka golvytan som leder omröstningen....dessutom gillade jag att den snyggt går över i en ljusare färg. Försöker sälja in den idén som bas i huset (=yttre/inre hall, kök, allrum....) V-rummet får det bli en annan kulör iaf.

  Tack för tipsen!

  /Husdoktorn
   
 4. lbg
  Medlem · 642 inlägg

  lbg

  Medlem

  Re: Marmor

  Ja, men visst går den att få tag på i sverige! Jag skrev ju på Kakelpalatzet! :)

  Den är inte gratis, 995 kr/kvm (dock billigare än marmor...), men ja, den är så snygg! Vi väntar på att de ska få hem en provkartong så att vi kan låna hem några stycken och se hur de ser ut "till vardags" (de har dem inte på lager).

  Kan också berätta att i och med att vi behöver 110 kvm, fick vi ett MYCKET bra pris... Det lönar sig att fråga om man ska ha lite större mängder.

  Vi lutar starkt åt denna platta, annars blir det Darkstone från Kakelspecialisten. Kostar 695 kr/kvm, där fick vi dock inte lika mycket i kvantitetsrabatt.

  Med golvvärme blir det underbart med dessa golv. Och tänk, om 20 år är golvet fortfarande lika snyggt, så härligt med tanke på lekande barn och hundar som annars förstör trägolv i ett nafs... Så praktiskt köket också där vatten inte förstör golvet.

  :)

   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.