Byggahus.se

Markberedning, stämmer husfirmornas beräkningar

 1. S
  Medlem Nivå 2
  Vi har köpt en tomt som är 1400 kvm och den ligger på mark som plan, utan varken större träd eller stenar, men bakom tomten sluttar det från två håll ner mot tomten. Det för att tomten är relativt blöt och vattnen rinner ner på tomten från sluttningarna.

  Vi har fått ett kostnadsförslag på markberedning och en infart på 100'. Är det realistiskt att tänka att det ska räcka?
  Dvs ingen gräsmatta eller liknande ingår.

  Nån som har egen erfarenhet?

  Så här ser tomten ut i dagsläget, men här syns tyvärr inte sluttningarna som är på andra sidan (om det nu säger nått för nån)
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
   
 2. Bart
  Medlem · Nivå 9
  Frågan är vad de menar med markförberedning. Är det för grunden? Eller är det arbeten utöver grunden. Är det för grunden plus infart är det lågt räknat.

  Det ser ut som gammal sjöbotten vilket kan komma att betyda pålning. Eller kanske berggrunden ligger 40 cm ner. Då blir det sprängning.

  Kräv, eller gör en egen geoundersökning. Provborra marken och analysera resultatet. Det är ofta billigare än att stå där helt oförberedd.
   
 3. S
  Medlem Nivå 2
  Tack för svaret!

  Låter som att set kan bli en dyr historia om vi har otur. En granne har byggt hus på tomten bredvid med samma höjdnivån och likvärdiga förhållanden, han har sagt att det är blött men har inte nämnt något om pålning då jag frågar kring deras husbygge men förstår att det inte är någon garanti.

  Priset vi fått innefattar grund plus infart.
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Har ingen koll om det kan räcka i ditt fall. Men en viktig fråga är vem som givit uppskattningen. Är det en frima som faktiskt skall göra markarbetet, eller är det tomt/hus säljaren?

  Det är nog mer regel än undantag att hussäljare levererar glädjekalkyler.

  Ofta anges ett fast pris, men med friskrivningar om ex. hur mycket fyllandsmassor som skall behövas. Behövs sedan mer så kostar det extra.

  Ett av de mer extrema exemplen här från forumet är en som fick en uppskattning på 200 ton fyllnadsmassor, men där det gick åt över 2000 ton.

  Ofta säljs husbyggen med ett "fast pris" på markarbeten med begränsningen att det gäller max ex. 100 ton fyllnadsmassor. Vilket kanske är nog om man bygger på en redan asfalterad lastbilsparkering (lite överdrivet).
   
 5. S
  Medlem Nivå 2
  Det är en entreprenör som jobbar åt Fiskarheden (och som i så fall kommer göra markarbetet) som har gjort uppskattningen.

  Normalt lägger fiskarheden in 50' i budgeten för mark och då ingår vad jag förstått ca 10 normalstora lastbilar med fyllnadsmassa. Men när vi kollat med grannarna verkar dom snarare ligga på 50-70 bilar för hela tomten.

  Nu menar "grävkillen" att 100' räcker gott och väl, men frågan är om vi kan lita på hans ögonmått (ingen provtagning är gjord)
   
  Redigerat 3 apr 2015 22:36
 6. Bart
  Medlem · Nivå 9
  Min egen erfarenhet efter två husbyggen är att just markarbetena med schakt, fyllnadsmassor mm är den stora osäkerhetsfaktorn. På ett av byggena gjorde vi en markundersökning för att vara säkra. Efter den höjde entreprenören den första uppskattade siffra, OBS uppskattade, med 400 %.

  PÅ bygge nummer två trodde vi att det var självklart vilken kostnad det blev. Berget låg i dagen, utom på en sträcka av ca 2 x 5 meter där huset skulle stå, och sprängning var det enda som gällde. Döm till vår förvåning när entreprenören grävt av jordlagret från den smala sträckan där berget inte var synligt. En 3 meter djup, 2 meter bred och ca 5 meter lång ficka i berget som skulle fyllas.

  Ingen stor kostnad i sammanhanget, men det visar bara på att det aldrig går att vara säker på vad markarbetena stannar på kostnadsmässigt.

  Det ni kan göra är som sagt att undersöka marken i förväg. Räkna upp den beräknade summan rejält, då får ni förhoppningsvis bara trevliga överraskningar.
   
 7. A
  Medlem Nivå 3
  Vår hussäljare budgeterade 100 000:- extra ifall det behövdes utöver det som ingår. Väldigt skönt!
  Nu har det inte varit några problem för oss, så vi kommer anlita han som gjort vårt markarbete till att hjälpa oss med matjord för pengarna i stället.
   
 8. H
  Medlem Nivå 8
  Det tar en halv dag och en spade för att göra en ganska bra koll av vad man kan förvänta sig för markförhållanden. Gör inte folk sånt innan de köper en tomt?