Byggahus.se

Markarbetena kan bli dyr överraskning

7k läst  21 svar

 1. E
  Anonym
  Skrivet av: Anonym2

  Fick en offert på nästan 750.000,- som beskrev att dom ville gräva ur tomten, dränera, bygga platta färdig till att bygga på utan va och el i plattan, men med utvändig VA tillkopplat - ca 6 meter. Offerten var ospecificerad - nämde bara vad som ingick och inte.Plattan är 140m2, tomten är sutärreng. Det är grus i marken och ca 1 meter att ta bort. För mig så höras detta helt utomjordiskt ut?
   
  • Svara
 2. E
  Anonym
  Skrivet av: Rickard

  ja, denna offert ser mer ut som bedragare, ta in pris från fler!
   
  • Svara
 3. E
  Anonym
  Skrivet av: Fredrik

  Kanske en dum fråga, men kan inte markarbeten ingå i en helentrepenad. Om husleverantören får titta och godkänna tomten och ger mig ett pris för ALLT inklusive allt markarbete osv.
   
  • Svara
 4. E
  Anonym
  Skrivet av: Anders

  Kommentaren den 30 januari av Fredrik måste vara det klokaste på mycket länge!
  Det borde självklart vara så att en husleverantör tar ansvar (även ekonomiskt) för att både undersöka, dimensionera och bygga grunden rätt med olika metoder, återfyllning, dränering och höjdsättning m m så att inga besvärliga skador uppkommer i framtiden. I det ska då ingå att husleverantören har gjort en "riktig" geoteknisk undersökning som omfattar provtagning och sondering (borrning) med lämplig metod baserat på markförhållandena (torv, lera, åsmaterial eller berg.) Finessen med detta är att husleverantörerna dels slipper friskriva sig med en massa klausuler och att privatpersonerna får en större trygghet i vad som verkligen ingår i priset. Privatpersonerna som köper av husleverantören ska också kunna få en vederhäftig redovisning av utförda geotekniska undersökningar. Dessutom bör privatpersonerna kunna få tillgång till ritningar som visar schakt, återfyllning och dränering. Tror att det fuskas mycket idag och man gör som man "alltid har gjort" som markentreprenörena säger. Ingen bra lösning! Det måste finnas ritningar som visar hur marken runt och under grunden ska fyllas, med vilket material, typ av packning m m. Förhoppningsvis minskar också tvisterna genom detta! Hoppas att det blir så i framtiden!
   
  • Svara
 5. G
  Anonym
  Bra idé! Tror dock att grävmaskinisterna skulle få lite andra löneanspråk och inte ha tid att sitta inne i hytten och skopa efter att ha suttit på skolbänken på högskola/universitet i 4-5 år. Kanske även lagt ett par år för att få fullständig högskolebehörighet....
   
  • Laddar…
  • Svara
 6. pelpet
  Medlem · Nivå 21
  Markarbetena kostar vad de kostar. Ska man ge fastprisavtal på detta blir det rejäla säkerhetsmarginaler. Vill man minska behovet av säkerhetsmarginaler kan man göra en kostsam undersökning.

  En bättre lösning vore en försäkring mot skenande kostnader för markarbeten.
   
 7. T
  Anonym
  Jag ryser vid tanken på att låta byggföretaget sköta grundläggningen. När snickare bygger grunder blir det lika illa som när anläggare bygger hus.
   
  • Svara
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka