Byggahus.se

Manick för att se om pump ”slår till”

 1. O
  Medlem · 12 inlägg

  Ohlson_

  Medlem
  Har försökt söka här på forumet och internet men vet inte vad jag ska söka på och har inte haft lycka så jag vänder mig till alla kunniga här.
  Jag skulle vilja ha en anordning där man kan se att en pump slår till. Optimalt skulle vara om man dessutom kunde logga det med ex. Telldus..
  Har dränerat om och har en pumpbrunn med pump o skulle vilja se hur ofta den slår till. Den behöver inte mäta strömmen eller så eller skicka signal till telefonen utan kan lika gärna vara en stickproppsmanick med en grön och en röd lampa som skiftar om pumpen slår till t.ex..
  anledningen är att jag vill ha koll på hur ofta den behöver pumpa. Grannen har problem med en åder som letat sig in under dennes hus (hade inta haft problem tidigare men efter de borrat bergvärme på tomten bredvid hade vattnet letat sig in till deras kåk och de har fått stora problem o håller på att åtgärda det nu o när jag hörde det så vart jag lite skitnödig och känner att jag vill ha koll att och hur mycket pumpen måste pumpa..
  finns det någon sån enkel manick eller? Vill helst inte behöva blanda in elektriker utan något jag kan göra själv, inte för att jag inte gillar dem, tvärtom, men det är ju gött att fixa det på en helg..
  Förslag? Behöver jag förtydliga något så hojta till!
   
 2. P
  Medlem · Västerås · 1 114 inlägg

  Plutus

  Medlem
  Är det en enfaspump med stickkontakt så finns det ju energimätare man sätter i vägguttagen, då får du i alla fal energiförbrukningen på pumpen.
   
  • Laddar…
 3. O
  Medlem · 12 inlägg

  Ohlson_

  Medlem
  Sjukt snabbt svar Plutus! Ja, det är det. Ingen dum idé då kan man ju kanske vid ett tillfälle försöka mäta vad varje tillslagscykel motsvarar både i energi o liter och på så sätt få ett hum..
  Tack!
  Om någon har fler förslag som förenklar tas de givetvis tacksamt emot!
   
 4. Henrik.woll
  Elektroniktokig · Kungälv · 397 inlägg

  Henrik.woll

  Elektroniktokig
 5. tommib
  Bergsfogde · Stockholm · 13 082 inlägg

  tommib

  Bergsfogde
  Flödesmätare på utloppsslangen?

  En Shelly kan (tror jag) konfigureras för att skicka ett meddelande när det dras ström.
   
  • Laddar…
 6. harka
  Medlem · Stockholm · 434 inlägg

  harka

  Medlem
  • Laddar…
 7. R
  Medlem · 1 586 inlägg

  RoAd

  Medlem

  Ni behöver inte kolla strömförbrukningen. Koppla en ingång på en shellypuck till fasen på pumpen. Voila! Shelly kommer att rapportera att den är på när pumpen är på.

  Eller använder man en i3 som bara har ingångar och ingen utgång/relä. Men den är inte så mycket billigare så vinsten är mest att den är lite mindre.

  https://shop.shelly.cloud/shelly-i3-wifi-smart-home-automation#363

  EDIT: Glöm det förresten. Jag kom precis på att jag lurat mig själv att det där fungerar en gång i tiden. Tyvärr kan ingången på shellypuckarna inte vara ansluta mot nollan vilket den i praktiken blir genom pumpens resistans. Ingångarna måste "hänga i luften" för att vara "av", annars överbelastas de bakvägen och startar om hela tiden.

  Jag skulle tro att samma gäller för i3.

  För den som vill förstå varför så kan man läsa detta: https://www.facebook.com/notes/shel...tage-on-my-voltmeter-and-is/2007690509330303/

  Det är m.a.o. nätspänning - 3.3V på switchens ingång, och det vill man inte ansluta mot nollan via pumpen.

  Ett relä mellan shelly och pump skulle lösa det, men då kanske strömmätningen ändå är lättare.
   
  Redigerat 7 maj 15:24
 8. O
  Medlem · 12 inlägg

  Ohlson_

  Medlem
  Älskar ditt engagemang i svaret men fattar ingenting av det där:crysmile: men hoppas att det hjälper någon annan med lite mer kopplings- och programmeringsskills!(y)(y)
   
 9. O
  Medlem · 12 inlägg

  Ohlson_

  Medlem
  • Laddar…
 10. L
  Medlem · Halland · 5 258 inlägg

  lordi

  Medlem
  En enkel timräknare kanske skulle funka om den inte behöver avläsas på distans?
   
  • Laddar…
 11. P
  Medlem · Skåne län · 1 439 inlägg

  PappasHammare

  Medlem
  Vad är det som gör att den startar? Du har väl en nivåbrytare av något slag som säger till att den ska starta och en annan som säger stop kanske eller går den på tid?
  Om så borde du kunna detektera det och räkna antal starter.
   
  • Laddar…
 12. O
  Medlem · 12 inlägg

  Ohlson_

  Medlem
  Ja, precis, den slår ju till när det är en viss nivå med vatten, men jag har ju ingen chans att kolla när den slår till och var lite nyfiken på om den fick jobba som satan eller om d e lugnt med vattnet.. så därför tänkte jag om det fanns något som kunde skicka meddelande eller logga när den slår till så man kan se hur det ser ut över tid, den kanske slår till konstant eller oftare om man har en åder som letar sig fram som det verkar blivit hos grannen tänkte jag så vill ha lite koll..
   
 13. D
  Medlem · Skogen · 3 945 inlägg

  Derbyboy

  Medlem
  Telldus och en plug om du har wifi.

  Här ser du min pump. Idag den 7 maj har det regnat en hel del då går den oftare. Den 4 maj var det lugnare. Du kan också genom att hålla på stapeln få exakt tidpunkt.

  (I fram tiden tänker jag utveckla det hela mer i HA)
   
  • Laddar…
 14. D
  Medlem · Skogen · 3 945 inlägg

  Derbyboy

  Medlem
 15. O
  Medlem · 12 inlägg

  Ohlson_

  Medlem
  jag får sätta in en Arlo i brunnen, det ser jag det..
  Hur får du fram de där översikten o staplarna?? Jag köpte en såndär liten zwave plugg till telldusen med energimätare men har inte fått nått.. kanske den inte når ordentligt :thinking: får kolla på det, men det är ingen inställning du gjort utan bara gått in på historiken i appen?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.