Byggahus.se

Målning (gömma) rör i tvättstuga.

 1. A
  Medlem Nivå 6
  Hej!

  Bakgrund
  Håller på med en renovering i tvättstugan.
  I den finns en massa rör överallt, men mest i taket.

  Först tänkte vi bygga in dessa med t.ex. lådor av gips, men började se att det skulle bli mer klumpigt än snyggt, eftersom de hänger ned ganska långt från taket.

  Nu är vi inne på att de ska målas (idag är de flesta rören mörk bruna)
  Vissa rör är helt oisolerade bruna kopparrör.
  Andra är tjockt isolerade (ser ut som något bandage runt en isolering - asbets?)
  Avloppsrören är i grå plast och inkommande vattenrör är nog av järn.
  Ett stort djupflänsat brunt element sitter under fönstret.

  Kran
  Efter renoveringen kommer det bara finnas en kran med möjlighet till varmt eller kallt vatten.
  Idag är den väggmonterad CC160 med bruna kopparrör som är utanpåliggande. (dessa kommer att dras nya)
  Går rören att fälla in i vägen?
  Får man fälla in rören i väggen?
  Är en ny kran bättre?

  Man ska kunna ställa en hink under kranen, men vill ändå inte att strålen ska studsa upp ut hon, om ingen hink står där.

  Rörfärger
  Just nu tycker vi att rören får vara t.ex. röda. (vitt skulle innebära många färglager och t.ex. elementet skulle tappa mycket effekt eftersom det mesta är mörk brunt...)
  Vilken färg kan man använda på de olika rören?
  Fungerar samma färg på allt?
  (järn, koppar, plast, PVC, element, skumisolering, bandageisolering, varmt, kallt)
  Vilket förarbete krävs?
  Bör rören målas med någon vit grundfärg först?
  Matt / blank färg?
  Ska alla rör isoleras för bättre resultat?
  Elementet kan i vissa fall bli väldigt varmt (+70grader?)
  Inkommande vatten kanske är 5-10grader.

  //Jan
   
 2. mexitegel
  Allvetare · Nivå 24
  Vi börjar med det enkla, till elementet använder du, tada!, elementfärg! Här finns en bra guide om hur du går tillväga:
  http://www.dinbyggare.se/communicate/artiklar/article.aspx?id=5057

  Det går inte att sätta ett nytt innertak som döljer alla rör, så slipper ni måla dem? Eller blir det för låg takhöjd?

  Elementfärgen fungerar till järn och koppar (dvs, rör och element), till PVC/PP rör brukar det funka att rugga utan med sandpapper, prima med te.x beckers metallprimer och så slutstryker du med tex. lackfärg.

  Skumisoleringen vet jag inte, kolla med färghandeln och testa på ett undanskymt ställe.

  Isolering av rören eller inte beror på. Att isolera varmvattenrören är en god idé i vart fall, sedan kan man diskutera vad som är rimligt eller inte.

  Vad gäller dina funderingar på kranar och dess inkoppling så får man fälla in i väggen, men alla kopplingar/skarvar måste vara synliga. Idag använder man oftast slang (tex PEX) i ett rör, så kallat rör-i-rör.

  Du har inte funderat på att montera en utslagsback? Dessa kan man ställa hinken på när man fyller.
  intra_1199.jpg
   
 3. A
  Medlem Nivå 6
  Tack för ett ingående svar!
  Först tänkte jag på elementfärg (Har använt detta till övriga huset) fungerar bra. Men detta element är brunt, målat med oljefärg / acrylat?. Ingen aning hur man ser det). Har bara hittat elementfärg i ett begränsat antal färger som vit, grå (silver?) , svart. Att måla mörka ytor med t.ex. vit kräver sin insats, antingen blir det flammigt eller en mörkare ton - lite "skitig" kulör.
  Att blanda en massa vit-nyanser är inte heller helt enkelt (dörren har sin vithet, träprodukter sin, tvättmasinen sin osv.) Därför kände vi att bryta helt i färg t.ex. röd kunde fungera ganska bra. Röd ligger också ganska nära brunt.
  Takhöjden kommer att bli låg (för låg). Kommer att få ducka för lampor och liknande.
  Det finns rör längs alla väggar utom den med fönster, där finns ett stort element. I två hörn finns vertikala rör samt ett antal rör från tak till tvättmaskiner och blandare... Med andra ord ganska rörigt ;)

  Intressant, dock är elementfärg ganska dyr, alla fall på sprayburk.

  Håller med.

  Inkommande kallvatten är ofta kondens på (inte så trevligt). Vet inte om det fungerar att isolera detta för att slippa kondensen?

  PEX-slang helt OK, men behöver man något speciellt väggfäste?

  Toppen, visste inte vad en sådan "ho" hette. Ska kolla hur det skulle fungera med en sådan. Dock kvarstår vilken blandare som kan monteras. (vad kan en sådan heta?)

  //Jan
   
 4. A
  Medlem · Nivå 20
  Om du ska måla på kopparrör fungerar det utmärkt att enbart tvätta med T-röd före du målar.
   
 5. mexitegel
  Allvetare · Nivå 24
  Jag vill minnas att det går att bryta elementfärg, tänker du spraya så är utbudet säkert mer begränsat. Du kan få bort den gamla färgen genom att blanda kaustiksoda med tapetklister och pensla på och låta sitta en stund. Alternativt Nitors "Färgbort" och täcka över med plast så inte det dunstar. Är det mycket färg kan man behöva upprepa behandlingen. Sedan grundfärg och två lager täckfärg.

  Det går utmärkt, använder du gullfiberskålar så ska skarvarna tätas med aluminiumtejp eller så kör du med armaflex cellgummi.

  Slangen monteras i väggen med en väggfixtur och på utsida vägg kan du sätta ett blandarfäste. Exempel: http://www.vvshandboken.se/tappvatten/topics/PEX/t_PEXMonteraVaggbockfixtur25.html

  Tvättstugeblandare kallas de ibland, finns i många varianter, tex. http://www.rinkabyror.se/artiklar/blandare/kok-tvattstugeblandare/
   
 6. A
  Medlem Nivå 6
  Frågade en butik (Flûgger) och den jag pratade med sa att det inte gick att bryta elementfärg.... (ska kolla upp den informationen.). Tack för tipset om hur man frigör elementet från befintlig måla. en länk som tydligt beskriver grundjobbet innan målning, hittade jag här .:Måla element och rör
  (Visste inte att det fanns något som hette "gullfiberskål" :) ) Vilken isolering är lättare att arbeta med i t.ex. böjar? Är bättre? (eller är det priset som får avgöra?) Vissa rör är nog inte 15mm utan 16mm. vilken isolering "sväljer" t.ex lödskarvar och liknande bättre? Att tejpa ihop isoleringsskarven kändes enklare än att limma. Kommer nog att dölja en signalkabel på vissa ställen i isoleringen. "silver" - borde gå bra att måla? Att man rekommenderar en järntråd? Är det för att "hålla ihop" isoleringen? Saknar en lösning hur man avslutar isolering med gullfiberskål, löser man detta med tejp?

  Tack! Nu ser jag problemet. Det verkar inte gå att lösa på ett bra sätt om kranen skall sitta direkt på stenväggen. Lösningen kräver nästan en innervägg, eller utstående kran...

  Ingen av dessa har ett extra uttag för slang.(vad jag kan se). Det finns visserligen en uppsjö av tillbehör till vissa av FM Mattsons blandare,FM Mattson tillbehör men prislappen vill "springa iväg" när en befintlig produkt ska kompletteras med något samt man får inte riktigt klart för sig hur slutresultatet kommer att bli.

  //Jan
   
 7. mexitegel
  Allvetare · Nivå 24
  Armaflexen tycker jag är smidigare, gullfiber är gullfiber och kliar...Priset skiljer nog inte så mycket.

  Är det yttervägg i sten du ska montera blandaren på så tror jag på utanpåliggande rör. Det går naturligtvis att fälla in i stenväggen också, men det blir en del bilande...

  Det skrev du aldrig att du ville ha....

  Om du bara ska ha kallvatten i slangen så kanske du bara kan sätta en extra kran?