Byggahus.se

Målarfärg i avlopp

 1. A
  Medlem · Blekinge · 8 830 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Hur är det med att tvätta penslar i vasken när man har enskilt avlopp, dvs trekammarbrunn?
  1 Man får tvätta penslar och slå ut färgrester från vattenlöslig färg, men inte från oljefärg
  2 Man får inte ha någon färg alls i avloppet.
   
 2. rogge_vvs
  Medlem · Blekinge · 492 inlägg

  rogge_vvs

  Medlem
 3. M
  Medlem · 265 inlägg

  master_mimer

  Medlem
  i kommunalt avlopp i stockholm får man inte ha någon färg alls.
  dels för att reningsverken inte är utformade för att ta hand om den typen av förorening, dels för att kemikalier stör den biologiska reningsfasen.

  i enskilt avlopp borde det vara ren självbevarelsedrift att inte hälla någonting med varningstexter på (alltså helst inte brännvin heller ;).

  vad lagstiftning eller föreskrifter säger vet jag inte, men borde finnas på kommunens sida för avfall eller avlopp.
   
 4. F
  Medlem · stockholms län · 51 inlägg

  fredric1980

  Medlem
  en kul detalj är att det en liter mjölk i avloppet belastar din markbädd/infiltration/minireningsverk lika mycket som 2,5 dagars belastning av en person
   
 5. Crille68
  Medlem · Skåne · 312 inlägg

  Crille68

  Medlem
  Hej!
  Av ren självbevarelsedrift slår man nog inte ut några mängder färg i avloppet som mynnar på den egna marken...
  När det gäller lite färgrester kan man kanske fråga sig om vad som är bäst - totalt sett. :confused:
  Om du slår ut lite färgblandat vatten i avloppet även fast du kanske inte får så är det knappast något som slår omkull hela biotopen där du bor.
  Den här återvinnings hysterin som finns har ju tagit sig absurda mått. Folk står och tvättar ur mjölkförpackningar med varmvatten och kör dem sedan till återvinningsstationer! Man häpnar!!! :eek:
  Att det skulle vara skadligare för miljön att slänga något litet i soporna/spola ned det än att köra en eller flera mil med det i bil till en återvinningsstation är för mig en gåta. Det klart att man inte kör med en färgpyts och en liten trasig elvisp men hur mycket ska man lagra i sitt eget garage innan man "tjänar" på att åka till "soptippen"?
  Oj nu spårade jag ur... :cool:
  Vad det gäller färgen: Strunta i vad man får! Gör vad som känns rätt. Dessutom, Vem skulle kolla dig om du spolade ned lite färgrester i avloppet...? :surprised:

  Kom på att...jag "känner en" *host host* som brukade tvätta sina roller i det egna vattnet som tillsammans med färgrester rann ned i det egna avloppet. Det har jag slutat med. Roller innehåller mängder med färg och de blir aldrig bra en andra gång. Penslar däremot går att få relativt färgtomma innan man tar och sköljer ur färgen - den vattenlösliga alltså.
   
  Redigerat 11 jul 2008 01:53
 6. A
  Medlem · Blekinge · 8 830 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Ska förtydliga och säga att det är inte vad man FÅR göra jag är intresserad av. Det jag är ute efter är vad man kan göra utan att förstöra/försämra funktionen i trekammarbrunnen.
   
 7. Crille68
  Medlem · Skåne · 312 inlägg

  Crille68

  Medlem
  Hej! :)
  Eftersom vattnet späder ut färgen så mkt är det liksom ingen risk att man "målar insidan" av rören eller täpper igen hålen i infiltreringen. (Om man har hushållsmängd på färgrester i penslar osv...)
  En trekammarbrunn har man ju för att skilja sediment och fasta "partiklar" från avloppsvattnet och i brunnen finns ju ingen biologisk rening eller liknande. Det är ju infiltreringen som tar hand om vattnet och sköter om nedbrytningen osv, och där lär knappast några deciliter utspädd färg göra någon större skillnad för funktionen. Men har du ingen infiltration utan någon annan slags biologisk rening efter brunnen kan det kanske vara dumt. Jag menar en infiltrering är ju samma sak som "naturen" och prova att hälla ut någon deciliter färg utspädd i en hink med vatten. Du slår inte ut ekosystemet i hela kvarteret precis... :rolleyes: även om det så klart inte är något man bör göra om man vill vara en 100 % naturvän och ekoryttare.
   
 8. A
  Medlem · Blekinge · 8 830 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Nja, är du säker på det? I trekammarbrunnen pågår en nedbrytning, det är jag tämligen så övertygad om.
   
 9. Crille68
  Medlem · Skåne · 312 inlägg

  Crille68

  Medlem
  Hej!
  Det är möjligt att vissa saker bryts ned men om det går bättre eller sämre med målarvatten vet inte jag och jag tror inte kommunen vill svara på det heller... ;)
  En trekammarbrunn är ju en slamavskiljare.

  http://www.avloppsguiden.se/avloppsteknik/Komponent_Slamavskiljare.htm#tank_pa

  Själva nedbrytningen ska ju naturen ta hand om när vattnet rinner ut från infiltreringen. Det är så det ska gå till har jag fått för mig i alla fall. :rolleyes:

  Så om du häller ut lite målarfärg kommer som sagt inte ha någon som helst betydelse...för någon annan än dig och ditt samvete. Och samvetet är hos vissa stort och andra ganska smalt och tråkigt. :cool:
   
  Redigerat 15 jul 2008 00:23
 10. pefo
  Medlem · Gotland · 2 810 inlägg

  pefo

  Medlem
  Vill man ha en väl fungerande avloppsanläggning ska man låta bli att hälla i kemikalier i den som påverkar bakteriefloran. Vad vattenbaserad färg innehåller för olämpliga ämnen är inte riktigt mitt område men så jäkla ofarliga och miljövänliga som tillverkarna vill få oss att tro att de är är de inte. Att slamavskiljaren skulle få bort allt som tillhör färgen innan vattnet går vidare till infiltrationen är bara dumheter. Tycker du att man kan släppa ut all möjligt skit i haven också 'för det är ju så lite'?
   
 11. G
  Medlem · 318 inlägg

  gogu

  Medlem
  Gör som jag måla bara med naturliga färger utan lösningsmedel(Linoljefärg mm) då kan det ju knappast vara så farligt att göra rent penslarna i avloppet eftersom det bara innehåller linolja och pigment och penslarna tvättas med miljövänlig såpa. =)
   
 12. Crille68
  Medlem · Skåne · 312 inlägg

  Crille68

  Medlem
  Nu får du nog ta och läsa lite bättre eller skaffa nya glasögon...:rolleyes:
  Jag har aldrig skrivit att slamavskiljaren skulle få bort färgpartiklarna eller något annat som är i färgen.
  Frågan det gäller är om man kan tvätta penslar utan att försämra trekammarbrunnens funktion.
  Det kan man göra anser jag eftersom vattnet med färgen rinner vidare ut i infilteringen. Där bryts det ned - det som går... - och övrigt lagras i naturen.
  Om det gör någon skillnad att tvätta några penslar? Inte ett skit är min bedömning...men det finns alltid så kallade "miljövänliga" människor som tar sakerna flera mil med hjälp av bilen till en återvinningsstation...:rolleyes:
  Dessa miljönissar tänker inte på att det är även stor miljöpåverkan att tillverka, sälja och köpa nya prylar. Fast ibland är det helt klart bäst både för miljö och plånbok. Att tvätta ur penslar med kemikalier som kostar mer pengar än själva penseln är knappast något som gynnar någon annan än tillverkarna och affärerna.
  "Bakteriefloran" i en trekammarbrunn klarar nog av en sådan sak...om inte så kan du ju alltid äta A-fil...:D
  En trekammarbrunn är en slamavskiljare! Vad man får och vad man bör och vad man gör kan i det här fallet vara tre vitt skilda saker eller en och samma sak. Det är upp till var och en att tänka till vad som är bäst för en.

  Jag tror inte att vattenbaserad färg är något som är ofarligt. Det är ju "samma färg" men den har löst i vatten istället för lösningsmedel. Det är så klart inte rakt igenom sant men i det stora hela är det lösningmedlet som är ersatt med vatten. Detta gör förstås att man får ha andra ingredienser i färgen för att den ska fungera. Dessa behöver inte vara det minsta miljövänliga. Vi som målar blir dock inte lika "groggy" och närmiljön blir bättre.

  Den sista kommentaren i ditt inlägg är bara så urbota dum att jag lämnar den utan annan kommentar än att försök se världen i något annat än svart eller vitt...:rolleyes:
   
 13. pefo
  Medlem · Gotland · 2 810 inlägg

  pefo

  Medlem
  Jo, med ditt resonemang så kommer nog världen att bli rätt grå...

  Jag är ingen miljömupp men tycker att det jag kan göra för att minska belastningen på naturen är min skyldighet.
   
 14. mycke_nu
  Medlem · Gotland, Sudret · 12 285 inlägg

  mycke_nu

  Medlem
  OK, det är ju lite besvärligt att bli av med slattar när man har enskilt avlopp. Spillolja, lacknafta och liknande använder jag antingen som "tändvätska" när det skall brännas ris eller tar till återvinningscentralen.

  Färgat vatten tycker jag inte känns helt bra att hälla i avloppet och vidare till tvåkammarbrunn och infiltration (vilka dessutom i värt fall ligger på ett Natura 2000 område med betesdjur) så detta vatten brukar jag hälla ut i någon avlägsen hörna långt ifrån trädgårdsland och brunnar.

  OK, inte helt bra, men livet är fullt av kompromisser. Att transportera 2,5 dl vatten 25 km till återvinningen i en bil som väger 2,5 ton innebär även det en miljöbelastning. Man får rationalisera sina beslut så gott man kan. :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.