Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Målare vill ha mer betalt för de räknat för lite på skrapning

 1. S
  Medlem · 17 inlägg

  Salaschenko

  Medlem
  Hej
  Anlitade en målarfirma som först tvättade huset och därefter började skrapa. De hade uppenbarligen tänkt sig skrapning för 1 dag men meddelade under dagens slut att de räknat alldeles för lågt och deras offert inte skulle hålla om de skulle skrapa mer (står inte specificerat i offerten att de bara skulle skrapa 1 dag).

  I offert står att de ska tvätta, skrapa och måla 2lager (+1 lager där det blir trärent). Det behövs uppenbarligen skrapas trärent mer än de tänkt sig. Färgen köper vi själva så det kan inte vara något problem.

  Min fråga är: Rent principiellt har väll ändå jag som konsument rätt att de utför jobbet (skrapningen) fackmannamässigt enligt offerten som vi båda parter kommit överens om på förhand. Det är inget löpande, utan en fastpris-offert. Just nu har de lämnat huset halvt skrapat och stora partier trärena.

  Jag vill givetvis att det ska bli ett bra jobb, och har viss medkänsla för att alla kan göra (räkna) fel. Vill ju ändå ha ett bra slutresultat. Men visst borde vi egentligen kunna stå på oss och säga att offertens pris gäller, och det ska utföras enligt den. Det står inte att det ska skrapas trärent visserligen, men om det ska utföras fackmannamässigt så innebär det väl det?
   
 2. B
  Medlem · 999 inlägg

  Bigfoot

  Medlem
  Be om några referenser där firman räknat för högt på fastprisuppdrag och sänkt priset i efterhand...

  Rent juridiskt så är det väl inga tveksamheter. Men det kanska ändå är värt att mötas en bit på vägen för att minska risken att firman väljer att "snabba på" underarbetet.
   
 3. J
  Husägare · 3 030 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Låter ju som att du fått ett lågt pris om en dag räcker med med skrapning. Det spelar ju egentligen ingen roll men du resonerar klokt likt Bigfoot här ovan. Saker som inte går att prissätta borde nämnas i offerten.
   
 4. C
  Medlem · 12 417 inlägg
  Jag skulle ta en dialog, om de gör ett bra jobb kan man ju som du säger ha en viss medkänsla om de gjort bort sig. Men det är ju viktigt att de förstår att de nu vill bryta ett redan ingånget avtal med allt vad det innebär, så man kan ju tycka att det samtidigt skall svida för dem också.
  Hade du tagit in flera offerter på jobbet?
   
 5. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 29 962 inlägg
  Hur stor anser de att extrakostnaden är?
   
 6. Tomtom79
  Medlem · Skåne · 1 498 inlägg
  Dessutom bör man ju betänka att fasta jobb inkluderar en viss mån pålägg för att hantera såna här saker. Företag som sätter i system att lämna låga anbud, påbörja jobben och sen "upptäcka" att de behöver mer betalt snedvrider konkurrensen och lurar kunderna.

  Vi vet visserligen lite för lite för att döma. Behöver de en dag till att skrapa så får de kanske stå sitt kast och lära sig att lämna ordentliga offerter. Handlar det om 2 veckors skraptid pga att huset är målat med hittills hemlig militär dunder-färg som de inte rimligen kunde haft en aning om kan man ju börja diskutera. Men oavsett så är DE specialister (eller ska vara) och bör efter att ha besökt er och skrapat lite på fasaden ha full koll på vilket arbete som krävs. Det kan väl inte vara första fasaden de målar?

  Risken du tar är dock att det drar iväg fullständigt när se ser att du börjar öppna plånboken. Gör du inte det riskerar du att de slarvar igenom allt för att ta igen tiden. De har satt dig i saxen, vilket risken är att de är fullständigt medvetna om!
   
 7. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 11 758 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Jag skulle inte bryta avtalet för då är du helt rättslös vad gäller priset.

  Meddela dem att ni har ett avtal med ett fast pris som är gällande men om arbetet genomförs på ett utmärkt sätt kan du eventuellt överväga att betala mer i efterhand som en good-will-bonus från din sida.
   
 8. A
  Medlem · Blekinge · 9 637 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Förstår jag rätt att de lämnat ett fast pris på tvättning, skrapning och målning?

  Om de lämnat ett fast pris så är det det som gäller. Det är liksom det som är grejen med fast pris. Hur de räknat eller om de räknat fel är inte ditt problem. De får ta det som lärpengar, så de kanske räknar bättre nästa gång.
   
 9. A
  Medlem · Blekinge · 9 637 inlägg

  andersmc

  Medlem
  Det är heller ingen naturlag att företag alltid måste gå med vinst på precis allting. (Det har varit gyllene år för hantverksbranchen ett tag, så de kanske har kommit till den missuppfattningen att det är så det är?)

  Som företagare räknar man på sina produkter och försöker hitta den bästa balansen mellan ett attraktivt pris och en vinst. Ibland räknar man för lågt, ibland för högt och ibland rätt. Det är så livet som företagare är.

  Om nu målarfirman är bättre på att måla än att räkna så har de åtminstone en bra marknadsföring i form av en nöjd kund.
   
 10. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 29 962 inlägg
  I detta fall får man dock fundera på vilken tjänst man faktiskt får om man står fast vid det pris som avtalats. Man kan tänka sig att firman gör skrapningen av fasaden lite snabbare än man annars gjort med ett sämre resultat som följd, något som kommer vara väldigt svårt att bevisa eller få rättelse för. Därför tror jag det är viktigt att förstå hur stort merarbetet är och komma överens om något. Även om man kan tvinga fram att priset vidhålls. Det är nästan garanterat att arbetets omfattning minskar om man gör det.
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem · Blekinge · 1 722 inlägg

  steve5432

  Medlem
  Är jag helt fel ute om jag säger att det är okej om fastpriset drar iväg med 15% pga oförutsedda kostnader?

  Jag förstår dock inte hur detta kan bli fel, skrapning+målning borde väl vara något som en målare har hyfsad hum om hur lång tid det tar, lite beroende på vilken sorts färg och panel som sitter på huset.

  /s
   
 12. MathiasS
  Medlem · Stockholm · 29 962 inlägg
  Ja, det är om du fått en prisuppskattning som priset får åka 15%.
   
 13. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 2 725 inlägg
  Svårt läge även om det är solklart att målaren skall stå för offerten.
  Ta en diskussion med målaren om enbart skrapningen och se vad ni kan göra så bägge blir nöjda.
  Generellt kan man väl säga ju bättre förarbete ju bättre resultat.
  Du kan tex föreslå att du betalar kvarvarande skrapning till reducerat pris.
  Viktigt är att ni kommer ur detta dilemma så båda känner sig som vinnare, bra kommunikation är viktigt. Återkoppla gärna hur det går, och lycka till.

  /W
   
 14. J
  Husägare · 3 030 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Det finns ju inget som hindrar att man kompletterar ”avtalet” men en ÄTA.
   
 15. H
  Moderator · Stockholm · 45 914 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Kanske bör förtydligas. Har du fått en offert om fast pris, så gäller den strikt (för det arbete som offereras). Oavsett om det går åt 5ggr mer tid än planerat, eller bara en tiondel.

  Har anlitat hantverkare på löpande räkning så betalar du för de timmar som går åt (och material). Men det är vanligt att man får en prisuppskattning vid löpande räkning (typ: 600kr/h, det här borde gå på 80h).

  Finns en sådan uppskattning så får den Max överskridas 15%.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.