Byggahus.se
Hej

Efter att ha hittat tips på detta väldigt hjälpsamma forum flera gånger var det nu dags att skapa en användare och ställa en fråga. Jag har nyss köpt min första bostadsrätt och har för första gången motivation till att fixa till det i hemmet.

Det satt en hemskt ful tapet på en av mina väggar som jag håller på att riva ner för att måla över.
Jag har googlat lite men tänkte det är nog bäst att fråga de som verkligen kan om just mitt fall.

Först tänkte jag riva av tapetens yttre skikt och låta det undre sitta kvar för att måla på, det verkade gå till en början, det är alltså de mörkgrå partierna i bild. Men på några sektioner satt tapeten lite annorlunda och jag fick med det undre skiktet ner också. Det är alltså de vitare partierna (jag har tagit bort lite smårester med varmt vatten och lite diskmedel). Det visade sig även att det undre skiktet hängde löst närmast tak/golv på vissa partier vilket t.o.m. jag fattar att man inte bör måla på så jag rev ner de lösa bitarna (det syns spår av det i övre vänstra hörnet i bilden).

Min fråga är hur ni hade gjort för att måla denna vägg? Den ska bara bli vit.
Min tanke just nu är att sandpappra ner ojämnheterna och måla rakt på. Men är det kanske bättre att lägga tid på att ta bort hela det undre mörkare skiktet med vatten och diskmedel? Eller något helt annat?

Jag är en riktig nybörjare, har inga maskiner eller så. Väldigt tacksam för tips.
 
  • IMG_20230212_125515.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
K
Minsta lilla kommer att synas om du målar! Du behöver få bort allt och spackla/slipa annars blir det inte bra! En genväg kan vara att köpa renoveringstapet och sedan måla på den.
 
K Kirre2021 skrev:
Minsta lilla kommer att synas om du målar! Du behöver få bort allt och spackla/slipa annars blir det inte bra! En genväg kan vara att köpa renoveringstapet och sedan måla på den.
Jaså är det så känsligt att det kommer synas efter målning? Då lägger jag lite tid på att ta ner undre skiktet också. Väggen är väldigt plan och har inga hål, som tur är. Så jag tar och slipar lite och målar på den sen då. Läste på lite om renoveringstapet och det kändes lite överkurs för mig som är nybörjare. Jag har inte jättehöga krav på slutresultatet heller utan kan nog leva med lite skavanker.
Tack!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.