Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Måla snickerier med linoljefärg inomhus - målarens bästa tips

 1. H
  Medlem · 1 592 inlägg
  Så är det. Men det är som alltid en avvägning arbete kontra resultat. Eller ja, är du dålig på att skrapa / slipa kan du skada detaljerna i din iver att få dem trärena.
   
 2. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 501 inlägg

  krillek

  Medlem
  Håller fullständigt med dig. Det är ju även så att om man gör helt trärent så måste man vara extra noggrann med att isolera kvistar med scellack om man inte vill ha genomslag. Kan man (kunden) köpa att lister/profiler är lite igenmålade så kan det till och med vara en fördel att låta väl sittande gammal färg vara kvar ur det perspektivet men det är som sagt en smaksak och det finns inget rätt eller fel.

  När det gäller att ta bort gammal färg i lister/profiler så kan man många gånger också göra mer skada en nytta om man inte är väldigt försiktig. Torrskrappning/slipning skulle jag inte alls rekommendera utan hellre varmluftspistol och speedheater, väl anpassade skrapor och slöa instrument.
   
  • Laddar…
 3. AndersMalmgren
  Renoverare · Stockholm · 11 711 inlägg
  Dessa profiler syns oftast inte pga någon klåpare som målat med 18 lager färg.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2022-1-13_9-59-37.png
   
 4. H
  Medlem · 1 592 inlägg
  Nä, men de har ju åas legat skyddade så du kan få fram dem hundra år senare. Tänk om någon klåpare fått för sig att göra dem trärena för 30 år sedan och satt skarapmärken och slipat ner de skarpa skärningarna. Då kunde du aldrig restaurerat dem så fint :geek:
   
 5. M
  Medlem · 621 inlägg
  Håller med Anders om att det oftast är bättre att skrapa helt trärent om det är ett föremål med fina detaljer. Men man måste inte göra det för att färgen ska bita, bara för att få ett perfekt resultat.
   
 6. tensiden
  Husägare · Sydöstra · 1 591 inlägg

  tensiden

  Husägare
  Man kan ju också lägga in i debatten att man raderar historiken om man skrapar trärent.

  Vårat hus skrapades trärent innan vi flyttade in och därmed raderades också all vetskap om vilken färg som suttit på huset tidigare eftersom man inte heller dokumenterade detta.


  Men ja, gamla dörrar med plastfärg på hade jag också skrapat trärent. Med försiktighet.
   
 7. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 501 inlägg

  krillek

  Medlem
  Lämpligen lämnar man en färgtrappa.
   
  • Laddar…
 8. G
  Medlem · 7 inlägg

  Gulavillan1916

  Medlem
  Resultatet blir absolut bäst om man gör trärent innan man börjar måla med linoljefärg! Det är också vitsen med att få maximal nytta av färgens goda egenskaper att hålla i evighet och skydda träet mot mögel och röta. Det skyddet avgörs av första lagret! Tar man inte bort all färg kan den också synas igenom på så sätt att det blir matta eller blanka fläckar. Med det är upp till var och en vad man vill ha för resultat.

  Jag tog bort alla lager av dålig färg med varmluft och särskilt formade skrapor och sist slipning. Profilerna syntes inte innan av all färgklet. Har nu alla snickerier i villan på 240 kvm målade med linoljefärg, .
  Vi använde Gysinges till att börja med för 28 år sedan men gick för 25 år sedan över till Kulturhantverkarnas https://www.linoljebutiken.se/. Vi har funnit Kulturhantverkarna vara i särklass bäst. https://kulturhantverkarna.se/sv/ Märkligt att de inte nämns i artikeln. Vår veranda som består av hundratals profiler och ligger i full solgass ser fortfarande nymålad ut efter 19 år. Då grundade jag den trärena ytan med varm linolja. Sedan linoljegrund och därefter tre lager.
   
  • Laddar…
 9. GGARD
  Nybyggare · Uppsala · 29 inlägg

  GGARD

  Nybyggare
  Riktigt snygg nyans. Vet du vad det är för färgkod?
   
  • Laddar…
 10. AndersMalmgren
  Renoverare · Stockholm · 11 711 inlägg
  Tack, det är 1500n glans 15
  Väggen har 500n
   
  • Laddar…
 11. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 501 inlägg

  krillek

  Medlem

  Just röta och mögel brukar ju inte vara ett jätteproblem innomhus, men ute håller jag med dig. Har själv skrapat ett stort hus rent från 190 års färglager för att få en bra grund att måla på.

  Nyfiken på vad du tycker är fördelarna med just kulturhantverkarnas färg? Jag har använt Gysinge, Allbäcks, Ottossons, Engwall och Claesson och nu senast Wibo med varierande resultat, men har rätt bra koll på vad jag tycker fungerar bäst utvändigt och invändigt, men alltid öppen för nya intryck!
   
 12. emmschen
  Självbyggare · Skåne · 281 inlägg

  emmschen

  Självbyggare
  Ok! Linoljefärgen biter ändå, oavsett vad det finns för färg under alltså? Verkar vara någon form av lackfärg då den är ganska blank. Vet inte om det är oljefärg eller ej.

  Kommer ta en stund detta hehe. Det är ett gammalt bord med snyggt slitage även på bordsskivan. Man ser var folk har vilat armarna på bordet genom åren. Och allt det "mjuka" i ådringen är bortslitet, som på borstade golv. Får bli semesterprojekt.
   
 13. H
  Medlem · 1 592 inlägg
  Ja, det biter fint, rugga ytan bara lite för säkerhetsskull. Det du ska vara försiktig med är alkalisk målartvätt, eftersom oljan förtvålas vilket ger sämre vidhäftning. Om du använt sådan redan, torka rent nogrannt med trasa du sköljer ofta.

  Du kan testa om det är olje eller akrylatfärg genom att gnida med t-röd (löser akrylat) och lut (löser olja).
   
  • Laddar…
 14. K
  Medlem · Falun · 1 075 inlägg

  KungAnka

  Medlem
  Jag brukar blanda i lite linoljelack när jag målar med linoljefärg. Tycker att det blir för matt efter ett par år annars. Speciellt våra vita dörrar.

  Min erfarenhet av torkmedel (Ottossons Kobolt-Sirkonium) är att det fungerar väldigt bra. Tror att Ottossons möjligen har lite i från början? Jag har inte haft problem med att det blir flammigt. Faktiskt tvärt om, jag använde en hemgjord grå linoljefärg av zinkvitt och titanvitt med en gnutta kimrök. Det blev flammigt utan torkmedel men bra när jag blandade i torkmedel. Antar att det kan bero på vilket pigment det är i färgen?

  Bland det jobbigaste med linoljefärg är att göra rent penslarna. Mellan målningarna funkar det bra att bara ställa dom i en hink vatten så torkar det inte, den kan stå i månader så länge det bara finns vatten kvar. Men slutrengöringen, fy! Jag måste testa det där med roller och bara använda pensel på slutet, det verkar skitsmart. Borde vara betydligt lättare att få rent penseln också om den inte är indränkt till roten.
   
 15. krillek
  Medlem · Östergötland · 1 501 inlägg

  krillek

  Medlem
  Jag ställer alltid mina penslar i rå linolja. Tycker att det fungerar ypperligt och vissa penslar har nog förvarats på det sättet i flera år utan rengöring. Om jag av någon anledning måste göra rent en pensel börjar jag med ett par varv terpentin efter noggrann urtorkning på papper. Terpentinet tunnar ju ur färgen och gör efterföljande rengöring med linoljesåpa så mycket enklare.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.