Så är det. Men det är som alltid en avvägning arbete kontra resultat. Eller ja, är du dålig på att skrapa / slipa kan du skada detaljerna i din iver att få dem trärena.
4 314 läst · 40 svar
4k läst
40 svar
Måla snickerier med linoljefärg inomhus - målarens bästa tips
-
-
13 jan 09:55 #17
När det gäller att ta bort gammal färg i lister/profiler så kan man många gånger också göra mer skada en nytta om man inte är väldigt försiktig. Torrskrappning/slipning skulle jag inte alls rekommendera utan hellre varmluftspistol och speedheater, väl anpassade skrapor och slöa instrument.- Laddar…
-
Renoverare · Stockholm · 11 711 inlägg 13 jan 09:59
AndersMalmgren
Renoverare- Stockholm
- Medlem dec 2013
- 11 711 inlägg
- 9 901 gillningar
- 1 916 bilder och filmer
13 jan 09:59 #18
Inloggade ser högupplösta bilder Logga in -
13 jan 10:11 #19
- Laddar…
-
Medlem · 621 inlägg 13 jan 11:2213 jan 11:22 #20
Håller med Anders om att det oftast är bättre att skrapa helt trärent om det är ett föremål med fina detaljer. Men man måste inte göra det för att färgen ska bita, bara för att få ett perfekt resultat.
- Laddar…
-
14 jan 08:30 #21
Man kan ju också lägga in i debatten att man raderar historiken om man skrapar trärent.
Vårat hus skrapades trärent innan vi flyttade in och därmed raderades också all vetskap om vilken färg som suttit på huset tidigare eftersom man inte heller dokumenterade detta.
Men ja, gamla dörrar med plastfärg på hade jag också skrapat trärent. Med försiktighet.- Laddar…
-
-
Medlem · 7 inlägg 14 jan 18:3614 jan 18:36 #23
Resultatet blir absolut bäst om man gör trärent innan man börjar måla med linoljefärg! Det är också vitsen med att få maximal nytta av färgens goda egenskaper att hålla i evighet och skydda träet mot mögel och röta. Det skyddet avgörs av första lagret! Tar man inte bort all färg kan den också synas igenom på så sätt att det blir matta eller blanka fläckar. Med det är upp till var och en vad man vill ha för resultat.
Jag tog bort alla lager av dålig färg med varmluft och särskilt formade skrapor och sist slipning. Profilerna syntes inte innan av all färgklet. Har nu alla snickerier i villan på 240 kvm målade med linoljefärg, .
Vi använde Gysinges till att börja med för 28 år sedan men gick för 25 år sedan över till Kulturhantverkarnas https://www.linoljebutiken.se/. Vi har funnit Kulturhantverkarna vara i särklass bäst. https://kulturhantverkarna.se/sv/ Märkligt att de inte nämns i artikeln. Vår veranda som består av hundratals profiler och ligger i full solgass ser fortfarande nymålad ut efter 19 år. Då grundade jag den trärena ytan med varm linolja. Sedan linoljegrund och därefter tre lager.- Laddar…
-
-
Renoverare · Stockholm · 11 711 inlägg 14 jan 19:10
AndersMalmgren
Renoverare- Stockholm
- Medlem dec 2013
- 11 711 inlägg
- 9 901 gillningar
- 1 916 bilder och filmer
-
14 jan 19:42 #26
Just röta och mögel brukar ju inte vara ett jätteproblem innomhus, men ute håller jag med dig. Har själv skrapat ett stort hus rent från 190 års färglager för att få en bra grund att måla på.
Nyfiken på vad du tycker är fördelarna med just kulturhantverkarnas färg? Jag har använt Gysinge, Allbäcks, Ottossons, Engwall och Claesson och nu senast Wibo med varierande resultat, men har rätt bra koll på vad jag tycker fungerar bäst utvändigt och invändigt, men alltid öppen för nya intryck! -
15 jan 11:03 #27
Kommer ta en stund detta hehe. Det är ett gammalt bord med snyggt slitage även på bordsskivan. Man ser var folk har vilat armarna på bordet genom åren. Och allt det "mjuka" i ådringen är bortslitet, som på borstade golv. Får bli semesterprojekt. -
15 jan 13:29 #28
Du kan testa om det är olje eller akrylatfärg genom att gnida med t-röd (löser akrylat) och lut (löser olja).- Laddar…
-
19 jan 21:51 #29
Jag brukar blanda i lite linoljelack när jag målar med linoljefärg. Tycker att det blir för matt efter ett par år annars. Speciellt våra vita dörrar.
Min erfarenhet av torkmedel (Ottossons Kobolt-Sirkonium) är att det fungerar väldigt bra. Tror att Ottossons möjligen har lite i från början? Jag har inte haft problem med att det blir flammigt. Faktiskt tvärt om, jag använde en hemgjord grå linoljefärg av zinkvitt och titanvitt med en gnutta kimrök. Det blev flammigt utan torkmedel men bra när jag blandade i torkmedel. Antar att det kan bero på vilket pigment det är i färgen?
Bland det jobbigaste med linoljefärg är att göra rent penslarna. Mellan målningarna funkar det bra att bara ställa dom i en hink vatten så torkar det inte, den kan stå i månader så länge det bara finns vatten kvar. Men slutrengöringen, fy! Jag måste testa det där med roller och bara använda pensel på slutet, det verkar skitsmart. Borde vara betydligt lättare att få rent penseln också om den inte är indränkt till roten. -
20 jan 08:52 #30
- Laddar…