Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Måla plåttak - vad behövs och hur gör man?

 1. F
  Medlem · 5 inlägg

  Frispel

  Medlem
  Köpte förra sommaren en kedjehus med tillbyggnad som har falsat plåttak. Färgen på detta tak har de senaste åren börjat släppa i stora sjok då det är nog dags att ta tag i det nu under sommaren. Frågan är bara hur man går tillväga och vad som behövs - vilket typ av färg/primer och vad behöver man göra för underarbete? Har aldrig behövt ta hand om plåttak förut så känner mig helt grön på detta. Kan ju tillägga att det troligen är originalfärgen som börjar släppa, tror att taket ska vara från 1999 eller däromkring. Flagorna är grönaktiga på undersidan och svarta på ovansidan. Ingen rost eller liknande finns synlig på taket. Bifogar bild på en flaga och kan lägga upp en bild på taket imorgon om det behövs.
   
 2. K
  Medlem · Västernorrland · 3 344 inlägg

  Kurtivan

  Medlem
  Det blir intressant att se om du får bra svar, jag har liknande erfarenhet av all plåt utöver själva takplåten som är trp20; nockplåt, ränndalar, fotplåt, huvar etc tappar färg på samma sätt som ditt tak. Det har pågått ett bra tag så jag tänkte att när all färg är borta kan man måla, men det tar tid, så hur gör man tro?
   
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 14 420 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Proffsen kör högtryck för att blåsa av all lös färg, tvättning och en akrylatfärg utan lösningsmedel avsedd för plåttak.

  Det finns en hel litteratur om att modern plåt är svårmålad. Vet inte vilket år som man ändrade ytbehandlingen så att detta problem uppstod men den diskussionen berörde ej fabrikslackad plåt utan mer när man ville ha det målat på plats på mer antikvariska projekt. Typ äldre byggnader och kyrkor.

  Associerade bara eftersom färgen lämnar ditt tak redan efter 20 år. Låter inte som fabrikslackat som väl borde hålla betydligt längre???
   
 4. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 14 420 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Förresten, I och med att det är ett kedjehus om du inte har en huspärm där plåten beskivs så kanske grannarna har det. Toppen att veta vilken plåtprodukt man ska måla.
   
 5. plåtrickard
  Besserwisser · östergötland · 1 100 inlägg

  plåtrickard

  Besserwisser
  Mest troligt att det är plastisol lackerad plåt, den släpper så där. Vi har målat massor med sådana tak. Högtryck, (runt 300 bar använder vi) lite skrapa kan behövas vid falser. Tvättas sedan med ett amoniakbaserat tvättmedel. Målas med en etsande primer och vattenbaserad färdigfärg.
   
 6. Klodsmajor
  Medlem · 116 inlägg
  Vi gjorde liknande arbete på vårt garage (30kvm) i april 2020.
  Det hade lossat färgflagor precis som i första inlägget.
  Vi använde färgskrapa och stålborste för att få bort all färg, sen körde vi avfettningsmedel innan vi avslutade med takplåtsfärg.
   
  • Laddar…
 7. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 14 420 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Har du någon uppfattning om 20 år är en förväntad livslängd för plastisoltak? Är det bara jag som hoppas på för många år med sådan fabrikslackad takplåt?
   
 8. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 14 420 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Plastisol är ju ofta baserad på PVC och det är en väldigt spröd plast som kräver ftaltater som mjukgörare. Dessa mjukgörare kan vandra från PVC:n till den nya akrylatfärgen för plåttak och göra den klibbig. Samma sak som händer när man målar vissa våtrumsmattor i badrum med akrylatfärg och får en evigt klibbig yta. Eller gamla elkablar. Så färgen tas enklast bort innan ommålning. Och vid plåtrent kommer vi till den där etsande primern som@plåtrickard nämnde.
   
  • Laddar…
 9. plåtrickard
  Besserwisser · östergötland · 1 100 inlägg

  plåtrickard

  Besserwisser
  Nä inte direkt, trodde dom skulle ta slut snart :cool: men det verkar finnas många kvar. Men mycket hänger på läget, mycket sol förkortar, men det blir oftast mindre kvar att ta bort. Fast det borde väl vara närmare 20 år sedan den slutade tillverkas tycker jag. Idag är det minst 15 års garanti på färgsläpp
   
  • Laddar…
 10. plåtrickard
  Besserwisser · östergötland · 1 100 inlägg

  plåtrickard

  Besserwisser
  Precis, för att få så bra fäste som möjligt så är faktiskt det bästa att låta plåten stå omålad så länge som möjligt, gärna så att det börjar komma vitrost((som dock måste skrubbas bort innan målning)
   
  • Laddar…
 11. F
  Medlem · 5 inlägg

  Frispel

  Medlem
  Som helt oinsatt så tänker jag mig att det faktum att färgen är grön på ena sidan tyder på att det är fabrikslackat?

  Det är bara vårt hus som har denna utbyggnad och vi har tyvärr ingen dokumentation om den. Som tur är finns det ju många kunniga personer i detta forum! :)
  Behöver man ta bort all gammal färg, eller räcker det med att skrapa/borsta bort det som sitter löst? Kommer nog att i det längsta försöka låta bli att baxa upp en högtryckstvätt på taket :p


  Någon som har erfarenhet av Flüggers plåtfärg/primer? Har ju rabatt via villaägarnas så det är det enklaste valet för min del. Dom rekommenderar två lager primer och två lager färg - antar att det är lika bra att köra på det så minskar man risken att behöva göra om jobbet...då är bara frågan var man får tag på ammoniakbaserat tvättmedel, det enda jag hittade vid en snabb googling var Ajax fönstertvätt :thinking:
   
  • Laddar…
 12. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 14 420 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
 13. F
  Medlem · 5 inlägg

  Frispel

  Medlem
  Efter att ha läst lite om plastisol färg som börjat släppa så verkar det som att man behöver ta bort all gammal färg innan man målar om, stämmer det? De bilder man kan hitta på denna typ av färgsläpp ser nästan exakt ut som det gör på vårt tak.

  I så fall lutar det nog åt att jag avvaktar något år till och låter lite mer färg släppa innan jag ger mig på att försöka få bort all gammal färg. I dagsläget verkar det inte finnas några som helst tendenser till rost, så då finns det väl egentligen ingen anledning att skynda med detta? Utöver det estetiska möjligen, men frun har inga problem med det i alla fall :)
   
 14. Villa Spinell
  Medlem · 29 inlägg

  Villa Spinell

  Medlem
  Corroflex!
   
  • Laddar…
 15. Ormriauga
  Husägare · Älvsjö · 34 inlägg

  Ormriauga

  Husägare
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.